Bu haftasonu bir grup gazeteci dostumuzla Türkiye’nin kış turizmi destinasyonlarından Palandöken’de 32’nci kayak sezonunu birlikte açtık. Söz konusu buluşmada Türkiye’nin en büyük yerli ve milli otel zinciri olan Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) Yönetim Kurulu ile bir aradaydık. Dışarıda soğuk mu soğuk bir hava hakimken içeride içimizi ısıtan bir sohbetle turizme dair önemli mesajlar aldık Dedeman yöneticilerinden.
Türkiye’de aile şirketlerinin devamlılığıyla ilgili kötü istatistikler var maalesef elimizde. Aile şirketlerinin profiline bakıldığında ortalama ikinci kuşak, nadiren de olsa üçüncü kuşak yöneticileri görüyoruz. Türkiye’nin bu performansının üstünde bir grafik çizen Dedeman Holding’de ise bu başarı hikayesi 4’üncü nesle kadar taşınmış. Holding’in 3’üncü kuşak yöneticisi olan Banu Dedeman koltuğunu profesyonel bir isme bırakma kararı alarak, Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Ergün Demiray’a bırakmıştı. Bunun yanı sıra Yönetim Kurulu Başkanvekilliğine de şirketin 4’üncü kuşak yöneticisi olan oğlu Murat Özmestçi geldi.
Bu hamle ile şirketi profesyonel ellere emanet eden Banu Dedeman bir yandan da markayı 4’üncü kuşağa taşıdı.
Banu Dedeman’ın yerine gelen Ergün Demiray işin mutfağından yetişmiş bir isim. Öyle ki başkanlık koltuğuna geçtiği günden bu yana 10 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen marka adına 2024 yılında önemli hamlelere de imza atmış.
Dedeman’a ilişkin verileri paylaşan, 2021 yılında üç marka ile hareket ederken bugün 10 markaya ulaştıklarını belirten Demiray, 2024 yılında 42’si açık, 21’i açılmayı bekleyen, 12’si imza aşaması tamamlanmış olmak üzere toplamda 75 otel sayısına ulaşarak Türkiye’nin en büyük yerli otel zinciri olduklarını vurguluyor. Demiray, şu an ayrıca 30 yeni proje ile ilgili yatırımcılarla görüşmelerinin de sürdüğünü ifade etti.
Aralık 2024 itibariyle 42 otelde, 4 bin 951 oda, 8 bin 836 yatak ile 2 milyon 500 bin misafiri ağırladıklarını, 2024’ü yüzde 55 büyüme ile tamamlayacaklarını dile getiren Demiray, 2025’te imzalı 100 otele ulaşacaklarını ve 3 milyon 500 bin misafiri ağırlamayı hedeflediklerini paylaştı.
‘Önce İnsan’ mottosu ile hareket ettiklerini, 42 otelde çalışan sayısının 4 bin 500’e yaklaştığını söyleyen Demiray, kadın çalışan sayısının yüzde 48’e ulaştığını, söz konusu oranı yüzde 50’nin üzerine taşımayı hedeflediklerini belirtti. 2021 yılında 2 bin 650 olan oda sayısını 3 yılda 4951’e çıkardıklarını söyleyen Demiray, 2021’de 18 olan açık otel sayısını, şu an 42’ye çıkardıklarını, 2025 yılında 60, 2026 yılında ise 75’e ulaşacaklarını ifade etti.
“Herkesin Dedeman’ı olma yolunda global bir oyun kurucu olarak, Türkiye’nin yanı sıra yakın coğrafya ve Türki Cumhuriyetler’de sağlıklı ve kontrollü büyümeyi sürdüreceğiz” diyen Demiray, ayrıca dünyanın gelecek nesillere sağlıklı aktarımı için sürdürülebilirlik çalışmalarına tavizsiz bir şekilde hız kazandıracaklarının mesajını veriyor.
“Herkesin Dedeman’ı olma” yolculuğu hızla devam ediyor Dedeman Hotels & Resorts International’ın. Bu yolculukta önemli görevlerden birini üstlenen genç yönetici Murat Özmestçi’nin Dedeman markası ve markalaşma hedefleri, teknolojik dönüşüm hakkında bilgileri paylaşırken gözlerindeki heyecanını görüyoruz. Özmestçi, Dedeman’ın yenilediği marka stratejisi ile tüm nesillere hitap etmeyi amaçladıklarını söylüyor ve ekliyor: “Çeşitlenen markalar ve franchise modelimizle yatırımcılarımıza ve çalışanlarımıza kazandırmaya devam ederken, özellikle gençler ile markamızın bağını artırmak önceliğim” diyerek, gençlerin en çok tercih ettiği marka olma hedeflerini aktarıyor.
Kurumsallaşma çerçevesinde, DHRI Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2024 yılının şubat ayında Ergün Demiray’a devreden Banu Dedeman da bu değişimin markaya büyük bir ivme kazandırdığını önemle vurguluyor. Dedeman Holding Başkan Vekili Banu Dedeman, “Bu görevde ilk kez bir profesyonel yer alıyor. Doğru bir karar verdiğimizi rakamlar da gösteriyor. Değişim sadece süreçlere ve stratejimize yansımadı. Dedeman markası olarak Türkiye’de örneği az olan şekilde dördüncü kuşağımız devreye girdi. Yeni kuşağın her açıdan çok iyi şekilde yetişmesinde de bu kurumsal değişim büyük önem taşıyor” diyor.
Erzurum ve Palandöken’in ilk yatırımcısı olarak Merhum Murat Dedeman’ın bölgeye ve potansiyeline inanarak büyük yatırımlar yaptığını, süreç içerisinde bir kısmını devlete bağışladığını belirtirken, Murat Dedeman’dan kalan bu mirasa sahip çıkıp bölgeye yatırım yapmaya devam ettiklerini aktaran Banu Dedeman, “Her ilimiz her otelimiz elbette çok kıymetli. Ancak Palandöken’in bizim için ayrı bir yeri var” dedi.
Bir araya geldiğimiz basın toplantısında Palandöken özelinde kış turizmini değerlendiren Ergün Demiray, bölge için kış turizminin gelişmesinde kritik başlıklardan birinin uçuş saatleri olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu uçak saatini 7’ye değil de 9’a alırsak inişle birlikte otele varışları 12 olacağı için oradaki uçuş ve otele giriş çıkış durumlarını olumlu etkiler. Ayrıca kış turizm çeşitliliğini de yaratmak önemli. Palandöken özelinde bunu başarıyoruz, ama bizim çeşitliliğimizin değişik ülkeler tarafından keşfedilmesi gerekiyor. Bunu başardığımızda Palandöken’in potansiyeli artacak. Avrupa’dan talep var, özellikle İngiltere, Polonya, İtalya ve Almanya’dan. Ayrıca İran ve Rusya’dan da talep var. İran ve Rusya’da çeşitli sebeple kayıp yaşasak da başka yerlerden gelen turistlerle bu kaybı ikame ettik. Şu anda yılbaşında doluluk oranlarımız ise yüzde 100 yakın seviyelerde.”
Yazımın başında da belirttiğim gibi kar doğunun petrolü. Bu yıllardır böyle oldu. Ama geldiğimiz noktada küresel ısınma artık kapımızda değil, kapımızdan içeri girdi bile. Hal böyle olunca bu küresel problem kış turizmi için ciddi anlamda bir tehlike anlamına geliyor.
Kış turizminin her geçen gün geliştiğini ancak iklimin bu konuda önümüze taş koyduğunu ifade eden Ergün Demiray’a göre küresel ısınma dediğimiz olayı maalesef doğru yönetemiyoruz. “Son iki yıldır kar yağışında problem var. Kar yağmıyor değil, yağamıyor. Bulutlar geliyor ancak karı bırakamıyor çünkü altta müthiş bir ısı var. Çok bina yapılırsa ne yazık ki kar yağmaz. Evet otel ihtiyacı var ancak her otelin dağın tam ortasında ya da içinde olmasına gerek yok. Bir otel yapılırken rüzgar nereden esiyor, karın yönü neresi, ne tarafa doğru yağıyor tüm bunlar göz önünde bulundurulmalı” diyor Demiray.
Küresel iklim değişikliğinden dolayı uzmanların görüşleri doğrultusunda 2 bin metre altına kar yağışında sıkıntı olacağını söyleyen Demiray,
“Dünyada çok önemli bir konumu olan, 2600 metreden başlayan 3200 metreye ulaşan Palandöken, daha da önemli bir lokasyon olacak. Biz de uzun yıllar bölgeye yatırım yapan bir grup olarak bu yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Sadece kış değil tüm yıla yayılan bir turizm anlayışını benimserken, otelimizi Nisan ayı itibariyle 10 milyon dolarlık bir yatırımla renovasyona alacağız” derken Demiray’ın ağzından dökülen bu cümlelerle Dedeman için tarihi bir ana şahitlik ettik. Yani görünen o ki, Palandöken’e bir sonraki gidişimizde yeni bir tesis göreceğiz. Yılın dört mevsiminde turizmi harekete geçirmek için atılan bu adım, hiç kuşkusuz Erzurum’da lojistikten, gastronomiye kadar birçok alana da bereket getirecek.
Aldığı büyük talep ile yeni projeler için yatırımcılarla görüşmelerini sürdüren Dedeman, potansiyel yatırımcısı Evergreen ile Kıbrıs Gaziveren’de yer alacak Dedeman Suites & Residences projesi için de imza atarak yavru vatana adım atmak için ilk hamleyi yapmış oldu.
GÜNDEM KORİDORU
21 Aralık 2024