Türkiye turizmde 1980’li yıllarda başlayan atılım hamlesini bugün küresel ölçekte büyük bir başarı hikayesine çevirerek dünyadaki ilk beş destinasyon arasına girdi. Turizmde dünyanın en çok turist ağırlayan beş ülkesinden dördünün bulunduğu Akdeniz’de; Fransa, İspanya ve İtalya ile birlikte ilk dörtte yer alan Türkiye’nin turizmdeki hedefi ise yakın zamanda 100 milyar Dolara ulaşmak… Türkiye’nin turizmde ürün yelpazesinin oldukça geniş olduğunu söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, ülkemizin son yıllarda üst segment lüks ürün tüketicilerini de hedefleyen yatırımlara yöneldiğine dikkat çekiyor. Kavaloğlu bu yatırım stratejisiyle önümüzdeki yıllarda kişi başı turizm gelirinde Avrupa’daki rakiplere yaklaşacağımızın altını çiziyor.
Türkiye turizmi 80’li yıllarda başlayan atılım ile bugün ilk beş destinasyon arasına girdi. Bunu küresel ölçekte büyük bir başarı hikayesi olarak görüyoruz, mevcut turizm ürünlerimiz ve rekabet gücümüzle rasyonel hedefler bu rakamlar. Giray Duda 54.32 milyar Dolar (rekor seviyeye ulaşma) 44.6 milyon Dolar (önemli bir artış) 12.1 milyar Dolar (COVID-19 pandemisi nedeniyle büyük düşüş) 2023 2022 2020 34.5 milyar Dolar 2019 24.5 milyar Dolar (pandemi sonrası toparlanma) 2021 Son beş yılda Türkiye’nin turizm gelirleri Turizmde dünyanın en çok turist ağırlayan beş ülkesinden dördünün bulunduğu Akdeniz’de; Fransa, İspanya ve İtalya gibi Türkiye’nin de hedefi yakın zamanda 100 milyar Dolara ulaşmak. Bu tablo bile ülkemizin turizmde ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi. Türkiye’nin 2028 yılında hedefi 90 milyon turist, 100 milyar Dolar gelir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un liderliğinde bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz, turizm sektörü olarak başarabiliriz.
2023 yılında kişi başı turizm geliri 100 Dolara yaklaştı. Akdeniz’de yer alan Avrupalı destinasyonlarla kıyaslandığında bu rakam istediğimiz seviyede değil. Ancak Türkiye ürün yelpazesi oldukça geniş ve son yıllarda üst segment lüks ürün tüketicileri de hedefleyen yatırımlara yöneldi. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı aşarak Avrupa’daki rakiplerimize yaklaşacağımızı ön görüyoruz.
Ürün yelpazemiz oldukça geniş, bu nedenle fiyat skalası da geniş yelpazede. Yabancı turistler için maliyetlerimiz oranında fiyat artışları söz konusu. Ancak enflasyon oranında döviz kurları artmadı, bu nedenle maliyet artışı ve döviz artışı arasındaki fark, gelirlerimizi etkilese de fiyat avantajımızı hala sürdürüyoruz.
Türkiye’de enflasyonla ciddi anlamda bir mücadele söz konusu. Bizler de bu mücadelenin içindeyiz. Maliyet artışı ne yazık ki Türk misafirlerimizi de doğal olarak etkiledi. Genel olarak sunduğumuz ürünlerde kaliteden ödün vermiyoruz. Bunu da sürdürmeye devam edeceğiz.
Antalya Bölgesinin ürün niteliğini Yunan Adaları ile kıyaslamak doğru bir yaklaşım değil. Yatak kapasitemiz ve nitelik açısından oldukça farklı olduğumuzu söyleyebiliriz. Ürün ve servis kalitemizle iç pazarın gelişmesine odaklıyız. Maliyetlerin makul seviyelerde daha stabil seviyelere erişmesine paralel iç pazarın da yönelimi değişecektir.
Mevsimsellik ve doluluklar bu yıl da işletmelerimizi zorlayan konular oldu. Tüm aylara yayılan turizm hareketleri en büyük isteğimiz ve bu yönde yapılan sağlık, spor yatırımları, yeni etkinliklerle kış aylarında da turizm hareketlerini sürdürüyoruz. TGA bu yönde önemli çalışmalar gerçekleştirerek hem dijital hem de fiziki anlamda yoğun bir şekilde tanıtım faaliyetlerini yürütüyor. Bizler de işletmeler olarak tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizde dört mevsim turizmi vurguluyoruz. Mevsimselliğin dengeli bir trafiğe ulaşmasına yönelik, kış operasyonlarını destekleyecek yan ürünler geliştirmemiz büyük önem arz ediyor. Yatırımlar farklı konseptlerle kış operasyonlarını destekleyecek nitelikte yapılıyor.
Dünyanın en çok tercih edilen destinasyonu Fransa. Seyahat ve turizmin toplam katkısı GSYH’nin yüzde 9,7’sini temsil etmekte ve ülkedeki 2,9 milyon işi (istihdamın yüzde 10,9’u) desteklemektedir. Fransa 2023 yılında 100 milyon yabancı turist ağırladı. Bu yıl ise söz konusu rakamın 101 milyon olması bekleniyor. Turizm geliri 68,6 milyar Dolar ve 30 yıldır böyle bir gelir elde ediyorlar. Bizse bu gelir kalemine daha yeni ulaşıyoruz. Bu rakamın Fransa’daki refah seviyesine çok büyük katkısı var.
İkinci sırada yer alan İspanya 2024 yılının ilk yarısında 42 milyondan fazla turist ağırladı. Her bir ziyaretçi, Haziran ayında ortalama 1.329 Euro harcadı. İspanya’ya Birleşik Krallık’tan 17,3 milyon kişi gidiyor. Yaklaşık 11,8 milyon turistle Fransa ve 10,8 milyonun üzerinde ziyaretçiyle Almanya takip ediyor. Hollanda ve İtalya, her biri yaklaşık 4,9 milyon ziyaretçi göndererek ilk beşi tamamlıyor. Uluslararası turistler 2021 yılında İspanya’da ortalama 7,3 gün kaldı. Bu ortalama, geceleme yapan uluslararası ziyaretçiler için biraz artarak 7,5 güne yükseldi. İspanyolların da hedefi bizim gibi 100 milyar Dolara ulaşmak.
Pandemi öncesi rakamlara hala ulaşamayan İtalya ise turizm geliri 55,9 milyar Dolar, ziyaretçi sayısı 57,2 milyon. İtalya’da ortalama konaklama süresi 3-4 gün ve yerli turist çok önemli bir kaynak oluşturuyor. Yaklaşık 220 milyon geceleme gerçekleştirmişler. Turizm harcamalarının da yüzde 56,4’ünü bunlar oluşturmuş. Dolayısıyla İtalya’nın kendi içerisinde çok ciddi geliri var.
GÜNDEM KORİDORU
14 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.