DOLAR 34,5644 0.16%
GBP 43,5763 -0.1%
EURO 36,1975 -0.13%
ALTIN 2.963,700,07
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33985014.44563%
ETH 1160599.54204%
İstanbul
13°

AÇIK

“Made In Türkiye” etiketini Avrupa’ya yayıyoruz

“Made In Türkiye” etiketini Avrupa’ya yayıyoruz

26/07/2024 16:14

Mardin kökenli Akkuş Grup, amiral gemisi Akkuş Tekstil ile 40 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. Başlangıçta Orta Doğu’ya ihracat yapan firma, sonrasında Rusya, Balkanlar ve şu anda yüzde 100 oranında Avrupa pazarına odaklanmış durumda. Bu röportajımızda Abdülkadir Akkuş ile iş dünyasına ilham verici bir bakış açısı sunarken, Akkuş’un sektördeki tecrübeleri ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Türkiye sanayisinin ve ihracatının önemli temel taşlarından olan hazır giyim sektörü yükselen enflasyonun etkisiyle kapanmalar ve istihdam sıkıntısı yaşıyor. Bu yılın ilk üç ayında konkordatoların yüzde 10’a yakını hazır giyim sektöründe gerçekleşti. Tekstil sektörünün son durumunu, şirketin Avrupa ihracatlarını ve Akkuş Grup’un bir diğer kanadı olan inşaat sektörünün detaylarını Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ile masaya yatırdık.

İHRACATIMIZIN YÜZDE 100’ÜNÜ AVRUPA’YA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

“Akkuş Grup’un amiral gemisi Akkuş Tekstil’dir” diyor Abdülkadir Akkuş ve firmanın kuruluş hikâyesini bizlerle paylaşıyor, “Akkuş Tekstil 1988 yılında kuruldu. 40 yıldır piyasada varız. İlk etapta Orta Doğu ülkelerine ihracatlar yaptık. Sonrasında Rusya pazarına ve Balkan ülkelerine yöneldik. Şu anda ise ihracatımızın yüzde 100’ünü Avrupa ülkelerine gerçekleştirmekteyiz. İspanya, İtalya, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinin hepsinde varız. Dünyanın önemli markalarına kaliteli üretim yapmaktayız.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metre kapalı alan ve Ambarlı Avcılar’da da 40 bin metre kapalı alanda iki adet fabrikamız var. Aşağı yukarı 1000 kişiye yakın istihdam sağlıyoruz. Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde ürettiğimiz tüm ürünleri direkt olarak Avrupa ülkelerine ihracat ediyoruz. Zara, Bennetton ve çeşitli dünya markalarından bizlere siparişler geliyor. Kumaş alımı, kesimi, yıkaması ve diğer üretim süreçlerini entegre bir şekilde işletiyoruz. Sonrasında markaların yurt dışındaki depolarına teslim ediyoruz.”

6 MİLYON ADET ÜRETİM

Üretim çalışmalarının nasıl ilerlediğini detaylandıran Akkuş, “Pazarlama ekibimiz öncelikle koleksiyonlarını yurt dışındaki firmalara sunuyorlar. Firmaların beğendiği koleksiyonların siparişleri alındıktan sonra modelhane bölümünde kalıplar çıkarılıyor. Kesimhaneye veriliyor ve kalıplar üretiliyor. Sonrasıyla dikimiyle, yıkanmasıyla, paketlenmesiyle entegre bir şekilde ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Şu anda yılda aşağı yukarı 6 milyon adet üretim yapıyoruz. Denimde de Türkiye’de ilk 10’dayız. Bu durum bizi gururlandırıyor. Avrupa ülkelerine gittiğimiz zaman “Made in Türkiye” etiketini görmek bizleri çok sevindiriyor. Önemli olan şey bizim ülkemize ihracatta ve istihdamda katkıda bulunabilmemiz” diyor. Pandemi, Türkiye’deki hazır giyim sektörü için zorlayıcı bir süreçti. Ancak bu dönem, sektörde bazı önemli değişimlerin de yaşanmasına neden oldu. Bu değişimlere ayak uyduran firmalar pandemi sonrası dönemde daha güçlü bir konuma geldiler. Pandemide hazır giyim sektörünün ne gibi değişimler yaşadığını anlatan Abdülkadir Akkuş, “Pandemi’nin Çin’den yayılması sebebiyle Avrupalı tüketicilerin Çin ürünlerine bir antipatisi oluştu. Bu sebeple taleplerde daha çok Türkiye’ye döndü. Türkiye’nin üretim ağı güçlü olduğu için pandemide maske üretiminde çok hızlı aksiyon aldı. Bu sebeple 2021- 2022 yıllarında ihracatımızda bir tırmanış gerçekleşti” dedi. “Made in Türkiye” ürünlerinin neden tercih edildiğine dair görüşlerini de paylaşan Akkuş, “Ar-Ge’de, yıkamalı ürünlerde ve kalitede son derece iyiyiz. Şu anda bütün üretim ağlarına hakimiz. Fakat Avrupalı markalar ile çalışırken bazı konularda dikkatli olmanız gerekebiliyor. Çocuk işçi çalıştırılmasına, sigortasız çalışmaya kesinlikle karşılar ve çalışan haklarını çok dikkatli bir şekilde koruyorlar. Bu işlemleri uygulamadığınız zaman kesinlikle sizinle çalışmıyorlar” şeklinde konuştu.

KUR BİZİM İÇİN EN BÜYÜK PROBLEM

2023 yılında Türkiye genel ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 0,6 artış yaşadığını dile getiren Akkuş, “Rakam olarak neredeyse 256 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Otomotiv ve kimyevi sektöründe bir artış oldu fakat hazır giyim sektöründe yüzde 9,2’lik bir azalma oldu. Bu azalışın sebebi kurun enflasyon oranında artmaması. Kur bizim için en büyük problem. 14 Euro’ya sattığınız bir ürünü Bangladeş, Vietnam gibi rakiplerimiz 10 Euro’ya üretiyor. Arada yüzde 40’lık bir fark oluşuyor. Bu fark yüzünden Avrupalı riske girmiyor. Sipariş vermiyor veya siparişlerde azalma yaşanıyor. Vietnam, Bangladeş, Tunus veya Mısır gibi ülkelerle fiyat farkımız yüzde 15 olduğu zaman bu farkı tolere edebiliriz fakat diğer türlü çok zor. Döviz istediğimiz hızda artmadı. Ayrıca Rusya – Ukrayna savaşı Avrupa’da bir daralmaya sebep oldu. Bu sebepte yurt dışındaki ihracatımızı azaltan bir etken oldu” şeklinde konuştu.

DÖRT YILDA DÖRT PROJE

2013 yılından beri inşaat sektöründe de faaliyet gösterdiklerini belirten Akkuş, “2013-2017 yılları arasında dört proje bitirdik. 2017 yılında Lübnanlı bir grupla ortak olduk. Hala ortaklığımız devam ediyor. Şu ana kadarda sekize yakın proje bitirdik. Devam eden dört projemiz var. Alya Konutları projemizde çok önemli ilerlemeler kaydettik. Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçeşehir Zeytinburnu gibi lokasyonlarda çalışmalar yürütüyoruz Pazarlama şirketleriyle sürekli irtibat halindeyiz. Bu şirketlerin yurt dışında çeşitli bağlantıları var. Konut satışları konusunda yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın talepleri oluyor. Yurt dışında yaşayan biri olsam Türkiye’den ev almayı düşünürüm çünkü kur farkı yüzünden elimdeki döviz ile Türkiye’den değeri yüksek konutlar satın alabilirim. Almanya’dan Hollanda’dan yurt dışı yatırımcılarımız var. Aslında şu anda konut almanın tam zamanı çünkü konut fiyatları enflasyonlar doğru orantıda yükselmedi. Bahçeşehir’de ortalama 350 metre kareli 177 villalı bir projemiz var. Zeytinburnu’nda 465 daireli ve 25 ticari üniteli bir projemiz var. Esenyurt’ta 200’ün üzerinde konutumuz var. Beylikdüzü’nde 100’ün üzerinde konutumuz var” dedi.

MARDİN’E ÇAĞRI

“Mardinli yurttaşlarımız dünyanın dört bir tarafına yayılmış durumda. Biz yurt dışındaki vatandaşlarımıza şunu öneriyoruz; Mardin’e yatırım yapın. Kazancınızın yüzde 10’unu Mardin’e yatırın. İster tekstil atölyesi ister kimya atölyesi, dilediğiniz alanda bir yatırım yapın. İşsizliği azaltmanın tek yolu yatırımlar yapıp, ihracatlar yapıp istihdam sağlanması. Mardin’de genç nüfus çok yoğun. Çalışan bulma sorununu Mardin’de yaşamazsınız.

En az 10 karakter gerekli