DOLAR 34,2864 0.48%
GBP 44,7936 0.84%
EURO 37,2272 0.44%
ALTIN 2.980,540,90
BIST 9.053,990,57%
BITCOIN 23249041.27854%
ETH 903300.84153%
İstanbul
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

Yapay zekâ Türkiye için lüks değil, ihtiyaç

Yapay zekâ Türkiye için lüks değil, ihtiyaç

26/07/2024 16:56

Yapay zekâ hayatımızın her alanını dönüştürüyor ve bu dönüşüme hızla adapte olmamız gerekiyor. Türkiye de bu gelişmenin gerisinde kalmamak adına yapay zekâ alanındaki çalışmalarını hızlandırıyor. Yapay Zekâ Politikaları Derneği Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ile gerçekleştirdiğimiz bu röportajımızda Yapay zekânın geleceğini, önümüzdeki dönemde bizleri bekleyen yeni meslek dallarını konuştuk…

Yaşadığımız çağın yapay zekâ ile şekillendiğini vurgulayan Zafer Küçükşabanoğlu, “Yapay zekâ aslında enerji, dış politika, sağlık, tarım ve birçok alanın dijital dönüşümüne katkı sağlamakta. Yapay zekânın bu dönüştürücü gücüne herkesin hazır olması lazım. Toplumun, işletmelerin, eğitim camiasının bu güce adapte olması lazım. O yüzden Türkiye bu konudaki çalışmalarını öncelikle yapay zekâya olan ilgisini bilgiye çevirmekle başlayabilir. Bunun da ilk adımı yapay zekâ liseleri ve üniversiteleri kurmak olur. Biz Yapay Zekâ Politikaları Derneği olarak eğitimle yapay zekânın birlikte çalışmasını istiyoruz. Türkiye’de 0-21 yaş arasında olan 27 milyonluk bir kitle var. Bu kitle bizim için çok kıymetli. Z kuşağımızın nüfusu dünyadaki 141 ülkenin nüfusundan daha fazla” şeklinde konuştu.

UZAY OTELLERİ AÇILACAK

Dünya ekonomik formunun raporlarına göre yapay zekânın 2030 yılına kadar 85 milyonluk bir istihdam kaybına yol açacağını söyleyen Zafer Küçükşabanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Tabii ki bu bardağın boş tarafı, dolu tarafına baktığımızda ise 95 milyon iş istihdamı oluşturacak. Geleceğin mesleklerine baktığımız zaman kendimce çok önemli beş iş kolu var: Deepfake Tespit Uzmanı, Yapay Zekâ Mahremiyet Uzmanı, İklim Teknolojileri Uzmanı, Uzay Turizm Rehberi, Metaverse Polisi. Yapay zekâ her alanı dönüştürüyor. Özellikle 2030’dan sonra tüm dünyanın yapay zekâ, uzay ve iklim krizi gibi konulara daha çok odaklanacağını düşünüyoruz. Konu artık uzay otellerine kadar gelmiş durumda. Bu sebeple de Uzay Turizm Rehberi gibi ilginç meslek dallarıyla karşılaşacağız. Dünya artık sayfa değiştiriyor. Yepyeni bir gerçeklik ile karşı karşıyayız.”

Yapay zekânın artık geleceğin değil bugünün teknolojisi olduğunu savunan Zafer Küçükşabanoğlu, “yapay zekâ artık her alanı etkiliyor ve dönüştürüyor. Spora, sağlığa, dış politikaya, iklim değişikliğine, enerjiye, eğitime, ekonomiye ve daha birçok alanın dönüşümüne katkı sağlamakta. Ama özellikle siber güvenlik, tarım ve medya alanını çok daha fazla dönüştürebileceğini söyleyebiliriz. Teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği bazı büyük sorumluluklar vardır. Bu sorumluluklar bazen iyi durumlara bazen de kötü durumlara yol açabilmektedir. Yapay zekânın olumsuz yönlerine baktığımız zaman dezenformasyon ile ilgili ciddi problemler yaşandığının farkındayız. Örneğin yapay zekânın bir ürünü olan Deepfake teknolojisi mahremiyeti zedeleyebiliyor, itibarınızı sarsabiliyor ve uluslararası şantaj ve casusluk olaylarına sebebiyet verebiliyor. Bu gibi durumlar sebebiyle ciddi problemlerle karşılaşabiliyoruz. Deepfake konusunda nasıl bir çözüm bulabiliriz diye soracak olursanız, bunun tek panzehiri Deepfake tespiti yapabilen teknolojiler geliştirebilmek” dedi.

En az 10 karakter gerekli