DOLAR 34,5467 0.18%
GBP 43,3470 -0.52%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BIST 9.549,891,94%
BITCOIN 3397503-0.37721%
ETH 1187192.78882%
İstanbul

AZ BULUTLU

Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik güç

Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik güç

26/07/2024 16:13

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ile Türkiye arasında güçlü bir köprü görevi üstlenen Düsseldorf Başkonsolosluğu birçok başarılı projeye imza atıyor. Bu başarıda büyük rolü olan Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul’a yürüttükleri çalışmaları ve Düsseldorf’un Türkiye ticaretindeki yerini sorduk…

Okullarda verilen Türkçe derslerine katılımı artırmaya yönelik ne tür çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Anadilimiz Türkçe, kimliğimizi, değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatmak için olmazsa olmazdır. Özellikle yurt dışında doğup büyüyen Türk çocukların anadillerini en iyi şekilde öğrenmeleri büyük önem taşıyor. Diğer yandan, anadilini iyi konuşan çocukların diğer dilleri daha kolay öğrenebildiği ve genel başarılarının da arttığı bilimsel olarak kanıtlandı. Anadil ilk olarak ailede öğrenilmekle beraber, bu yeterli olmuyor. Çocukların Türkçeye tam hâkim olabilmeleri için okulda Türkçe dersi almalarına ihtiyaç bulunuyor. Türkçe dersleri çocukların okulda ortalamalarını yükselttiği gibi yükseköğrenim ve meslek hayatları için de yarar sağlıyor. Başkonsolosluğumuz ve Eğitim Ataşeliğimiz 250 bin Türk öğrencinin bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde okullarda verilen Türkçe derslerine katılımı artırmaya yönelik yoğun bir çalışma içerisinde bulunuyor. Bu kapsamda Türkçe dersi açılabilmesi için ilkokullarda en az 15 velinin, ortaöğretim okullarında ise en az 18 velinin okul yönetimine bir dilekçeyle başvuruda bulunması gerektiğini toplantılar, etkinlikler ve sosyal medya aracılığıyla sık sık duyuruyoruz. Kayıt sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşılması halinde Eğitim Ataşeliğimizce velililere yüz yüze ve telefonla danışmanlık hizmeti veriliyor. Eyalette bulunan dört Eğitim Ataşesinin katılımıyla 5 Şubat 2024 tarihinde bir basın toplantısı düzenleyerek Türkçe derslerine kayıt için bir kampanya başlattık. Çok sayıda kayıt formunu derneklere bölgelerinde dağıtmaları için teslim ettik. Eğitim Ataşeliğimizce hazırlanan “KRV’de Türkçe Dersleri” başlıklı broşürden de 70 bin adet basıldı. Bu çalışmalar sonuç verdi ve görev bölgemizde Türkçe derslerine kayıtlarda kayda değer artış oldu. Ayrıca, Eğitim Ataşeliğimizce Türkçe derslerine katılan öğrencilerin ödüllendirildiği resim, şiir, kompozisyon yarışmaları ve İstiklal Marşını güzel okuma yarışmaları düzenleniyor. “Düsseldorf Okuyor” adlı projemiz kapsamında da “Köln Kütüphane”nin desteğiyle 1.000 çocuğa 1.000 kitap hediye edilmesi ve T.C. Eğitim Bakanlığı eserlerinin dağıtılması öngörülüyor.

Almanya’daki Türk diasporasının entegrasyon sürecine ilişkin değerlendirmeleriniz nelerdir? Bu konuda Başkonsolosluk olarak ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Başkonsolosluğumuzun bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin, yüksek sanayileşme oranı ve eski maden bölgelerine ev sahipliği yapması sebebiyle tarihte yoğun işçi göçü aldığı biliniyor. Bugün sayıları bir milyonu bulan Türkler 60 küsür yıldır gerek KRV Eyaleti’nin, gerek ülkemizin ekonomisine, kültürüne ve şehir hayatına kayda değer katkılarda bulunuyorlar. Giderek artan oranda Almanya’da bilime, tıbba ve sanayiye katkı veren Türkler var.

Türk toplumunun Türkiye’yle bağlarının da önemli katkısının olduğu üretken, çalışkan, sorumluluk sahibi bireyler yetiştiren bir yapıda olması ve göç eden ilk nesillerin çocuklarının eğitimine önem vermesi sonucunda, KRV’deki Türk toplumu Eyaletin ekonomik refahı, toplumsal hayatı ve geleceğinde kayda değer rol oynuyor. Almanya’ya/KRV’ye “misafir işçi” olarak ilk göç eden neslin aksine, bugün Türkler kendilerini Avrupa’da kalıcı olarak görüyorlar. Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girmesi beklenen yeni Vatandaşlık Yasasıyla birlikte, çifte vatandaş olanların oranının artması da bekleniyor. Genç nesillerin kendilerini hem yaşadıkları ve vatandaşı oldukları Almanya’da hem de köklerinin ve canlı bağlantılarının bulunduğu Türkiye’de evlerinde hissetmeleri önemli. Bu bağlamda Avrupa’da son dönemlerde artış gösteren ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığıyla, bunun yanı sıra eğitim, istihdam ve toplumsal alanda her türlü ayrımcılıkla mücadele edilmesi gerekiyor. Türk toplumunun yaşadığı şehirlerde yerelden başlayarak her düzeyde siyasi süreçlere aktif katılması, meslek örgütlerinde aktif rol alması, mümkünse birden fazla sivil toplum kuruluşuna üye olması entegrasyon sürecini daha da ilerletecektir. Vatandaşlarımızın hak ve çıkarlarının korunması ile sorunlarının çözülmesi görevi olan Başkonsolosluğumuz ise özellikle her türlü ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı karşısında vatandaşlarımızın daima yanında.

Düsseldorf, Almanya’nın önemli ticaret şehirlerinden biri. Düsseldorf’un Türkiye ile ticaretteki rolü nedir?

Düsseldorf’un başketni olduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti, 793,8 milyar Avro ile Almanya’nın GSYİH’nın yüzde 20,5’ini sağlıyor. AB GSYH’sinin yüzde 4,5’ini tek başına üreten bu eyalet, böylelikle Avrupa’nın en önemli ekonomi bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor. KRV, Almanya’nın nüfus ve ekonomik büyüklük olarak önde gelen eyaleti olmakla kalmıyor, Türk-Alman ekonomik ve ticari ilişkilerinde de kayda değer rol oynuyor. Ülkemiz ile KRV arasında gerçekleşen 2023 yılı dış ticaret verileri incelendiğinde, Almanya ve Türkiye arasında gerçekleşen ithalat ve ihracatta KRV’nin 11,34 milyar Avro toplam dış ticaret hacmiyle en büyük paya sahip eyalet olduğu göze çarpıyor. Öte yandan, KRV resmi yatırım ajansı “NRW Global Business” tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’den yatırım yapan 850 şirket KRV’de faaliyet gösteriyor ve 2022 yılında en fazla şirket kurulumunun 91 yeni şirketle Türk firmaları tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Ülkemiz ile KRV arasında karşılıklı yarar temelinde kayda değer ekonomik ilişkilerin ve ilave potansiyelin bulunduğu anlaşılıyor. Bu bağlamda firmalarımızın görev bölgemizde güçlü geleneklere sahip olan Alman Sanayi ve Ticaret Odalarında aktif olmaları ve Odaların faaliyetlerini takip etmeleri önem taşıyor. Ülkemiz ile görev bölgemiz arasında kardeş şehir ve okul ilişkilerinin yanı sıra ticaret ve sanayi odaları arasında da iş birliklerinin geliştirilmesini hedefliyoruz. İş insanlarımızın görev bölgemizde kayda değer bir birikime ve etkinliğe ulaşmış olan Türk işveren kuruluşlarına da üye olmaları yararlı olacaktır. Nitekim söz konusu kuruluşlar arasında yer alan ATİAD tarafından kapsamlı bir Türk-Alman Ekonomi Günü Etkinliği siyaset ve ekonomi çevrelerinden üst düzey katılımla 4 Mayıs 2024 tarihinde Düsseldorf’ta düzenleniyor. Önümüzdeki dönemde Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) kapsamında bir toplantının da KRV Eyaletinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Düsseldorf Başkonsolosluğu’na vize başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Görev bölgemize ülkemizden seyahat etmek isteyen iş insanlarımız, öğrencilerimiz, bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın yakınları ve turist olarak ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızdan sık sık vize konusunda şikayetler alıyoruz. Uzun yıllardır vize alanında yaşanan sorunlar, Türkiye ile Almanya/KRV Eyaleti arasında ekonomi, kültür, bilim, eğitim ve gençlik alanlarında ilişkilerin daha da geliştirilmesi üzerinde bir yük oluşturmakta; Türk toplumunun ülkemizdeki akraba ve dostlarıyla kolaylıkla görüşmelerini zorlaştırmakta. Vize alanında yaşanan sorunlar nedeniyle yıllardır katıldıkları fuarlara gelemeyen iş insanları, kabul edildikleri eğitim programlarına zamanında başlayamayan öğrenciler, akrabalarının önemli günlerini kaçıran insanların olduğunu biliyoruz. Zaman zaman Alman firmalarının ve eğitim kurumlarının dahi Başkonsolosluğumuza bu durumla ilgili şikayetlerini ilettikleri oluyor. Bu kapsamda, Eyalet makamlarıyla yaptığımız hemen her görüşmede, ülkemize yönelik vize uygulamalarının müttefiklik ve ortaklık ruhuna uygun şekilde ve karşılıklı yarar temelinde gözden geçirilmesinin önemi üzerinde duruyoruz.

Son olarak, bölgedeki Türk vatandaşlarına ve Almanya’da yaşayan Türk okuyucularımıza ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

Kendilerine en başta sağlık olmak üzere başarı ve esenlikler diliyorum. Başkonsolosluğumuzun her konuda yanlarında ve desteğe hazır olduğunu vurguluyor; sosyal medya hesaplarımızı takip etmeye davet ediyorum. Avrupa’da son dönemlerde artış gösteren ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı kapsamında mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın Başkonsolosluğumuza ve ilgili kuruluşlara/derneklere gecikmeden bilgi vermelerinin yararlı olacağını belirtmek istiyorum. Diğer taraftan, Başkonsolosluğumuzda pasaport, nüfus, vatandaşlık, askerlik, noterlik, tebligat gibi servislerde işlem yaptırmak için https://www.konsolosluk.gov.tr/ web sitesinden kolayca randevu alınabildiğine; ayrıca giderek artan sayıda işlemin e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebildiğine dikkat çekmek istiyorum.

En az 10 karakter gerekli