DOLAR 34,5144 0.09%
GBP 43,5506 -0.12%
EURO 36,2255 -0.1%
ALTIN 2.970,050,28
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33847953.39481%
ETH 1146707.51442%
İstanbul
13°

AÇIK

Sürdürülebilir bir dünyada yaşamayı hedefliyoruz

Sürdürülebilir bir dünyada yaşamayı hedefliyoruz

26/07/2024 17:07

Yenilikçi ambalaj çözümleri ve sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdü ile gıda ve içecek sektöründe önemli bir yere sahip olan Tetra Pak, insanı ve geleceği korumak adına çalışmalarına devam ediyor. “İyi Olanı Korur” marka vaadiyle gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir hale getirdiklerini söyleyen Tetra Pak Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Volkan Aydeniz, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz” diyor.

Şirketin gıda işleme ve paketleme sektöründeki lider konumu hakkında daha fazla bilgi alabilir miyiz? Başarı faktörleriniz nelerdir?

Dünyanın önde gelen gıda işleme ve ambalaj çözümleri şirketi olarak kendimizi; gıdayı, insanı ve geleceği korumaya adıyoruz. “İyi Olanı Korur” marka vaadimizle gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir hale getirirken, aynı zamanda gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. Sürdürülebilirliği şirketimizin temel itici gücü ve karar verme kriteri olarak yerleştirmeye devam ederek, doğa ve toplum üzerindeki olumlu etkimizi en üst düzeye çıkarmak bizim için çok önemli. Dolayısıyla sadece gıdayı değil, insanı ve gezegeni koruma taahhüdü doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Gıda sektöründeki teknolojik gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz ve bu gelişmeleri iş süreçlerinize nasıl entegre ediyorsunuz?

Global Ar-Ge laboratuvarlarında, yeni nesil paketlerde ergonomik tasarım ve işlevsellik, geri dönüştürülebilir ve çevre dostu özellikler, her adımda üretici ve tüketiciye değer katmayı hedefleyen çözümler sunmak amacıyla çalışıyoruz. Günümüzde ambalajlarda akıllı fonksiyonların bulunması, örneğin daha kolay boşaltılabilmesi, daha kolay ambalajların geliştirilmesi, ürünlere daha uzun raf ömrü sağlayan ambalajların tasarlanması, güvenle açılıp kapatılabilen ambalajlar geliştirilmesi, her ürünün farklı boyutlar seçeneğinde sunulması gibi hususlar ön plana çıkıyor. Biz de bu hususları iş süreçlerimizde ön planda tutmaya gayret gösteriyoruz.

Yenilikçiliğe olan bağlılığımızı, tüketici ihtiyaçları konusundaki bilgimizi ve tedarikçilerle olan ilişkilerimizi gıdanın tüketildiği her yerde ve her zaman bu çözümleri sunmak için uyguluyoruz. Ar-Ge merkezlerimizde geliştirdiğimiz inovatif ürünlerimiz, müşterilerimiz sayesinde raflardaki yerini alıyor.

“KARBONU AZALTMAYA KARARLIYIZ”

Gıda işleme ve paketleme teknolojilerindeki sürdürülebilirlik çabalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Çevresel etkinizle ilgili hedefleriniz nelerdir?

Tüm Tetra Pak karton ambalajları geri dönüştürülebilir özelliğe sahip ve ambalaj malzemelerinin yenilenebilir içerik yüzdesi ise ortalama yüzde 75. Tetra Pak ambalajlarının tamamı düşük karbonlu döngüsel ekonomiyi destekliyor. Bütün paketlerin toplandığı, geri dönüştürüldüğü, asla çöpe gitmediği bir dünyada yaşamayı hedefliyoruz. Bu anlayış doğrultusunda içecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana sadece Türkiye’de 9 milyar adedin üzerinde içecek kartonunun geri dönüştürülmesine katkı sunduk. Özellikle son yıllarda önemli projelere ve iş birliklerine imza attık. Tüketim sonrası oluşan kullanılmış içecek kartonlarının yanı sıra müşterilerinin tesislerinde ortaya çıkan ambalaj malzemesi atıklarını tekrar değerlendirmek üzere çözüm ortaklarımızla projeler geliştirdik. Özellikle değer zincirinin her adımında karbonu azaltmaya kararlıyız. Bu anlayıştan hareketle, 2030 yılı itibarıyla tüm operasyonlarımızda net sıfır emisyonu ara hedefiyle, 2050 yılı itibarıyla değer zincirimizin tamamında net sıfır emisyon elde etmeyi amaçlıyoruz. Gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir kılmayı taahhüt ederek 17 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 14’üne doğrudan katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Gıda güvenliği konusundaki standartlara ve yönetmeliklere uymak adına aldığınız önlemler nelerdir? Kalite kontrol süreçleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kuruluş nedenimiz olan gıda güvenliği, 2030 stratejisine yönelik odaklandığımız dört temel alandan birini oluşturuyor. 2023 yılı Aralık ayında düzenlenen COP28’de yeni gıda sistemleri dönüşüm stratejimizi açıkladık. “Daha sürdürülebilir süt ürünlerine geçişin sağlanması”, “yeni gıda kaynakları için inovasyon”, “gıda kaybının ve israfının azaltılması”, “sürdürülebilir paketleme sayesinde güvenli beslenmeye erişimin yaygınlaştırılması” olmak üzere dört ana yol haritamızı paylaştık. Tetra Pak’ın tek adım teknolojisi; ayırma, karıştırma, standardizasyon, ısıl işlem ve daha fazlasını tek bir adımda birleştiriyor. Bu teknoloji, daha esnek ve uygun maliyetli üretim sağlarken, çevresel etkiyi yüzde 40 oranında azaltıyor. Pastörizatörlerde ve UHT ünitelerinde düşük kayıplı denge tankı tasarımı, ürün tanka girmeden önce maksimum miktarda suyun uzaklaştırılmasını sağlıyor, böylece su ve ürün karışımı azaltılıyor.

Bu yöntem, karışım aşamasındaki litre değerini yüzde 50’nin üzerinde düşürerek ürün kayıplarında önemli bir azalmaya yol açıyor. Dondurma hattı iç görüsü teknolojisi ise dondurma üreticilerine tüm dondurma hattından alınan yüzlerce veri noktasına dayanan raporlar sunuyor. Bu sayede üreticiler, sorunun neden meydana geldiğini anlayabilecek verilere sahip olurken, gıda güvenliğini daha kolay sağlayabiliyor.

4 BİN 400 TON ATIĞIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Gıda israfını azaltma ve sıfır atık hedeflerine yönelik şirketinizin taahhütleri nelerdir? Bu konuda yürütülen projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bu yıl içerisinde tüketicilerin sürdürülebilir ambalaj ve çevreye sorumlu tüketim konularına yönelik “Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması” gerçekleştirdik. 505’i Türkiye’den olmak üzere dünya genelinde toplam 14 bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre, tüketicilerin büyük bölümü, evlerindeki gıda israfını azaltmak için çözüm arayışı içerisinde. Bu kapsamda tüketicilerin yüzde 82’si, çevresel sorunların kritik öneme sahip olduğunu düşünüyor. Çevresel anlamda en fazla endişe duyulan konular ise çevre kirliliği, ormansızlaşma ve bilinçsiz arazi kullanımı, su kıtlığı, doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma/iklim değişikliği, gıda israfı olarak sıralanıyor. Biz de tüketicilerin geri bildirimine önem veren bir şirket olarak, gıda israfını önlemeye yönelik adımlar atıyoruz. Gıda kaybını ve israfını azaltma çabalarımız, toplam israfın yüzde 12’sini oluşturan işleme ve paketleme aşamasına odaklanıyor.

Sıfır atık konusunda ise Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımızdan bu yana yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Bu kapsamda içecek kartonu bileşenlerinden polimer ve alüminyumun geri dönüştürülmesi için Afyonkarahisar’da Aytı Entegre firması ile iş birliği kurduk. Aytı Entegre; 2022 yılı başında devreye alınan 5 bin ton nihai ürün kapasiteli tesiste, içecek kartonunun polietilen ve alüminyum katmanlarını geri dönüştürerek inşaat, mobilya gibi sektörlerde kullanılan OSB ve kontrplak muadili paneller ile çatı kaplama panellerinin üretiminin tamamını atıklardan gerçekleştiriyor. Viking Kağıt ile yaptığımız iş birliği kapsamında kendi tesislerinde ürettiği, Türkiye’de ve bölgemizde ilk olan çevre dostu benzersiz tüketim ürünleri “Select Nature” markasıyla hem yurt içi hem de yurt dışında tüketicilerle buluşturuluyor. Tetra Pak ortaklığıyla hayata geçirilen Recyfiber® teknolojisi sayesinde yıllık kapasitesi 20 bin ton olan tesiste içecek kartonlarının sadece kağıt kısmının geri dönüşümü sağlanıyor. Kahramanmaraş Kağıt ile yaptığımız iş birliği sonucunda 2016 yılında ilk yatırımı kağıt geri kazanımı tesisinde yaptık. Akabinde 2021’de yıllık 3 bin ton kapasiteli polyAl geri dönüşüm hattını kurduk. Momentum Atık Yönetimi iş birliği kapsamında ise Ankara’da 1,5 milyon Euro değerinde bir yatırıma imza attık. Tesiste günde 100 ton ambalaj atığı türlerine göre ayrıştırılacak ve yılda yaklaşık 5 bin ton karton ambalaj ayrıştırılacak. Ayrıca ülkemizde ilk kez içecek kartonlarını diğer atıklardan otomatik olarak ayıran bir teknoloji kullanılacak. Yatırımlarımızın sonucunda 2023 yılında toplam 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirildi.

GIDA GÜVENLİĞİ ANA STRATEJİLERDEN

Gıda güvenliği, 2030 stratejisine yönelik odaklandığımız dört temel alandan birini oluşturuyor. 2023 yılı Aralık ayında düzenlenen COP28’de yeni gıda sistemleri dönüşüm stratejimizi açıkladık. “Daha sürdürülebilir süt ürünlerine geçişin sağlanması”, “yeni gıda kaynakları için inovasyon”, gıda kaybının ve israfının azaltılması”, “sürdürülebilir paketleme sayesinde güvenli beslenmeye erişimin yaygınlaştırılması” olmak üzere dört ana yol haritamızı paylaştık.

En az 10 karakter gerekli