DOLAR 34,2561 0.39%
GBP 44,7368 0.71%
EURO 37,2193 0.41%
ALTIN 2.983,010,98
BIST 8.869,69-1,47%
BITCOIN 23347941.73658%
ETH 900881.05653%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Özbekistan’ın ihracat köprüsü Akfa Grup

Özbekistan’ın ihracat köprüsü Akfa Grup

26/07/2024 16:24

Alüminyum sektörünün önde gelen ihracatçılarından biri olan AKFA Grup, Orta Asya’nın en dinamik ülkelerinden bir olan Özbekistan’da faaliyetlerini sürdürüyor. 2000 yılında kurulan Grup’un hedefi ise sektörün önde gelen ihracatçılarından biri olmak.

Orta Asya’nın gelişimini sürdüren ülkelerinden biri olan Özbekistan, hızlı bir ekonomik büyüme, sanayileşme ve gelişen iş ortamıyla ön plana çıkıyor. AKFA Grup çoklu-endüstriyel holding şirketi ise, Özbekistan’ın gelişiminin en çarpıcı örneklerinden biri. 2000 yılında kurulan AKFA Grup Holding, Özbekistan genelinde yaklaşık 20 büyük üretim işletmesine, aynı zamanda ABD, Türkiye, Litvanya ve Çin’de de kendi lojistik merkezlerine sahip. AKFA Grup’un amiral gemisi olan Benkam alüminyum profil üretim tesisi, Navoi FEZ (Navoi bölgesi, Özbekistan) bölgesinde bulunan ve döküm, ekstrüzyon ve son işlem yetenekleri de dahil olmak üzere gelişmiş alüminyum üretim hatları ile donatılmış 116 bin metrekarelik bir tesiste yer alıyor. Tesisin üretim kapasitesi yılda 36 bin tona kadar bitmiş ürün üretimine olanak sağlıyor.

Döküm alanında Huitai Technology Machine Co. tarafında tedarik edilen dört fırın bulunuyor. Ltd. (Çin) tarafından tedarik edilen bir adet 15 tonluk, bir adet 30 tonluk ve iki adet 35 tonluk rejeneratif alüminyum ergitme fırınının yanı sıra üç adet homojenizasyon fırını da yine bünyesinde yer alıyor. Kendi dahili geri dönüşüm ve döküm hatlarıyla şirket, alaşım özelliklerini daha iyi kontrol edebilmekte ve yalnızca yaygın standart alaşımlarda (6060, 6063 ve 6082) değil, aynı zamanda özel müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış alaşımlarda da ayda 115 ton yüksek kaliteli kütük üretimine olanak sunuyor. Ekstrüzyon kapasitesi, pencereler, kapılar ve cephe sistemleri için büyük profiller de dahil olmak üzere farklı endüstriler için çeşitli şekiller tedarik edebilen tam otomatik, son teknoloji ürünü pres hatlarını içermek.

Hatlardan ikisi Presezzi (İtalya) tarafından tedarik ediliyor; bunlar arasında 7 inç, 2.000 tonluk bir pres, 9 ve 11 inç, 4.000 tonluk bir pres bulunmaktadır. Hatlardan dördü SKM Co., Ltd. tarafından tedarik edilmiştir. Güney Kore tarafından 2019 yılında tedarik edilmiştir; bunlar arasında 4 inç, 1.000 tonluk bir pres; 5 inç, 1.000 tonluk bir pres ve iki adet 7 inç, 2.000 tonluk pres bulunmaktadır. Bu ekstrüzyon pres hatlarının her biri gelişmiş bir OMAV işleme sistemi ile donatıldı. Ekstrüzyon alanında ayrıca Türkiye’deki Sistem Makina’dan alınan ve profilleri T4, T5 ve T6 temperlerine kadar yaşlandırabilen beş yaşlandırma fırını bulunuyor. Üretim zinciri, İtalyan Emmebi firmasının üç otomatik paketleme hattı ile tamamlanıyor. Son işlem yetenekleri arasında Monti Engineering S.R.L.’den 38 tanklı alüminyum profillerin eloksal ve elektro boyanması için otomatik bir hat; SAT’tan (İtalya) iki otomatik dikey toz boya hattı; ve S.E.F. Italia S.R.L.’den ahşap damarlı görünümlü profilleri süslemek için dört süblimasyon hattı bulunmaktadır. Şirketin imalat yetenekleri arasında kesme ve kesme işleri, çapak alma, kaynak için birleştirme ve yüzey işleme hazırlığı, kaynak giydirme, ince taşlama, tekstüre etme ve parlatma yer almaktadır.

AKFA GRUP’UN İHRACAT POTANSİYELİ

 Şu anda AKFA Grubu, dünyanın 22 farklı ülkesine türünün tek örneği alüminyum ekstrüzyon ve enjeksiyon kalıplı ürünler sunmaktadır ve Orta Asya ve BDT ülkelerindeki en büyük üreticidir. AKFA öncelikli olarak alüminyum ve PVC profillerin yanı sıra pencere ve kapı aksesuarları ve ısıtma radyatörleri gibi diğer tamamlayıcı ürünleri de ihraç etmektedir. Şirket, ürettiği ürünleri Almanya, Fransa, Polonya, Finlandiya, İtalya, Kanada, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, ABD, Avusturya ve BDT ülkelerine sunmak üzere bir anlaşma imzalamıştır. Kalite kontrol, AKFA Grup’un iş başarısında kilit bir faktördür. AKFA Grup, uluslararası kabul görmüş standartlara (ISO gibi) uymak için ileri teknoloji kullanmaktadır. Bu amaçla şirket, EN AW6060, EN AW6063 ve EN AW6061 dahil olmak üzere uluslararası standartları karşılamak için çalışmaktadır. Otomotiv sektöründe güçlü bir talep olduğunu gösteren şirket içi araştırmaların ardından şirket, Kuzey Amerika pazarı için otomotiv ürünleri üretimini mümkün kılacak IATF 16949 sertifikasını almanın son aşamasındadır. Şirket ayrıca, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğe olan bağlılığını göstermek amacıyla Alüminyum Yönetim Girişimi (ASI) standartlarına ulaşmak için de çalışmaktadır.

STRATEJİK PLANLAR NELER?

AKFA Grubu’nun en önemli stratejik hedeflerinden biri Amerika Birleşik Devletleri ve tüm Kuzey Amerika’daki pazar payını artırmaktır. Kuzey Amerika pazarına hizmet verme hedefine ulaşmak için Benkam, gelişmiş ihracat hizmetleri ve diğer destekleri sağlamak üzere faaliyetlerini genişletmek için hamleler yapıyor. Uzun vadede, Özbekistan’ın dışında stratejik bir konumda, nakliye limanlarına daha kolay erişim sağlayabilecek yeni bir tesisin inşası ve iki yeni Presezzi 7 ve 8 inç, 2.000 tonluk ekstrüzyon presinin barındırılması da buna dahildir. AKFA Grubu sürdürülebilir kalkınmaya özel önem vermektedir. Bu amaçla, 2024 yılında BENKAM, Green-EX (düşük karbonlu alüminyum profiller) ve REGreen-EX (geri dönüştürülmüş alüminyum ürünler) markaları altında çevre dostu alüminyum ürünler üretmeye başlayacaktır. Tüm bu eylemler, AKFA Grubu’nu önümüzdeki on yıl içinde küresel alüminyum ürünleri pazarının önde gelen oyuncularından biri haline getirecektir.

AKFA Grup’un faaliyet alanları;

 -BENKAM fabrikasında alüminyum ürünleri üretimi – AKFA Üretim Tesislerinde PVC profil üretimi      (Navoi FEZ, Navoi bölgesi, Özbekistan)

 -IMZO markası altında pencere ve kapı üretimi

 -Alüminyum ve bimetalik radyatör üretimi – YTONG markası altında otoklavlanmış gazbeton üretimi

-Pencere ve kapı sistemleri için aksesuar üretimi – Alüminyum kompozit panel, cephe sistemleri ve   HPL panel üretimi

En az 10 karakter gerekli