2024 yılı itibarıyla sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve çevrecilik kavramları giderek daha fazla önem kazanıyor. Şirketler de yatırımlarını bu çerçevede yapıyor. Türkiye’nin önemli markalarından biri olan ve çevrecilik üzerine ciddi adımlar atan Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü Hasan Uğur ile sürdürülebilirlik üzerine konuştuk…
Sosyal ve çevresel fayda sağlayan bir teknoloji şirketi olmayı hedefleyen Vestel, tüm süreçlerini sürdürülebilirlikle entegre ediyor. Asıl hedeflerinin, teknolojinin gücüyle tüm değer zincirinde insan odaklı dönüşümü hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Hasan Uğur, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, kaynak verimliliği ve su yönetimine büyük önem verdiklerini dile getiriyor.
Yeni ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Uğur, “Yapay zekâ ile çalışan akıllı ürünlerimizle tüketicilere daha akıllı ve daha konforlu bir yaşam sunmak için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojiler ve kurduğumuz iş birlikleriyle akıllı yaşam ekosistemimizi genişletiyoruz. Ar-Ge ve inovasyona dayalı teknoloji üretimiyle sektörümüzün dijital dönüşümüne de öncülük ediyoruz” dedi.
Hasan Uğur, dünya genelindeki Ar-Ge merkezlerinden bahsederek, “Vestel olarak bugün dünya genelindeki Ar-Ge merkezimizde, 1800’ü aşkın Ar-Ge çalışanımız bulunuyor. Uzun zamandır her yıl satış gelirlerimizin yüzde 2’sini düzenli olarak Ar-Ge çalışmalarımıza ayırıyoruz. Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarına en çok harcama yapan ilk 10 şirketten birisiyiz” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirlik hedefleri ve projeleri üzerine detaylı bilgiler veren Uğur, “Vestel, erişilebilir akıllı ürünler üreten, sosyal ve çevresel fayda sağlayan bir teknoloji şirketi olma vizyonuyla çıktığı yolculukta tüm süreçlerini sürdürülebilirlikle entegre etti. Hedefimizi, teknolojinin gücüyle tüm değer zincirinde insan odaklı dönüşümü hayata geçirmek olarak özetleyebiliriz. Üretiminde, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, kaynak verimliliği ve su yönetimine odaklanırken, geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilen, tehlikeli kimyasallardan arındırılmış, dayanıklı, onarımı kolay, enerji ve su tasarruflu ürünler tasarlayarak geleceğin sürdürülebilir dünyasına katkı sunmak için çalışıyoruz. Türkiye’de bir ilke imza atarak 2021 itibarıyla Vestel markalı buzdolabı ve bulaşık makinesi ürünlerimizin ambalajlarında FSC (Forest Stewardship Council- Orman Yönetim Konseyi) sertifikalı yüzde 100 geri dönüştürülmüş karton kullanmaya başladık. Uygulamamızı 2022’de Türkiye’de satılan tüm Vestel markalı beyaz eşya ürünlerini kapsayacak şekilde genişlettik” diye konuştu.
Geri dönüşüm üzerine taahhüt verdiklerini söyleyen Uğur, sözlerine şöyle devam etti: “2021’de İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG) altında plastik kullanımının azaltılması ve geri dönüştürülerek tekrar kullanılması için taahhüt verdik. Beyaz eşya ürünlerinde plastik yerine alternatif malzemelere yatırım yaparak plastik kullanımını azaltmak için çalışıyoruz. 2021’den bu yana, dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan ‘Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) imzacıları arasındayız. Sürdürülebilirlik alanında uluslararası ESG değerlendirmesi yapan Sustainalytics platformunun 2023 değerlendirmesinde Vestel Beyaz Eşya, kendi sektöründe değerlendirilen 73 şirket arasında ikinci oldu, Vestel Elektronik ise sektöründeki 36 şirket arasında ilk 5 arasına girdi. Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’ne 2021’de verdiğimiz taahhüt doğrultusunda 2030’a kadar karbon emisyonlarımızı azaltmayı hedefliyoruz. Taahhüdümüz doğrultusunda geçtiğimiz yıl SBTi’ye emisyon azaltım hedeflerimizi Kapsam 1 ve 2’de yüzde 42, Kapsam 3 Kategori 11’de ise yüzde 25 azaltım olacak şekilde ilettik. Hedefimiz 2050 yılına kadar tüm değer zincirinde net sıfıra ulaşmak.”
Sürdürülebilirlik konusunda çok daha bilinçli ve gelişmiş tedarikçilerle çalışmanın, belirledikleri hedeflere ulaşma konusunda kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Uğur, “Bu anlayışla 2022’de tedarikçilerimizin sürdürülebilirlik konusunda süreçlere etkin şekilde dâhil olabilmeleri, mevcut seviyelerini anlamaları ve geliştirmeleri amacıyla ‘Vestel Tedarikçi İzleme ve Geliştirme Programı’nı hayata geçirdik. Programımız kapsamında tedarikçilerimizin belirli periyotlarda çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ÇSY) konulardaki verilerini belirlenen platform ve yazılımlar aracılığıyla bizimle paylaşmasını, bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından yapılacak değerlendirme çalışmalarına katılım sağlamalarını istiyoruz. Bunlara ek olarak tüm kritik tedarikçilerimize program kapsamında sürdürülebilirlik eğitimleri veriyoruz. Vestel olarak, 2022’de hayata geçirdiğimiz ‘Evsel Dönüşüm Projesi’ ile sürdürülebilir dünya için adım atmak isteyen kullanıcılarımızı da ileri ve geri dönüşüm ekosistemine dahil ettik. Proje kapsamında kullanıcılar, Vestel’in sürdürülebilirlik faaliyetlerine doğrudan katılabiliyor. Vestel Yetkili Servisleri, tüketicinin kullanmadığı ürünü marka gözetmeksizin teslim alıyor” diyerek sürdürülebilirlik faaliyetlerine kullanıcıları da dahil ettiklerini vurguladı.
Ürünlerindeki enerji verimliliği ile ilgili yaptıkları yeniliklere değinen Uğur, “Günümüzde değişen tüketim alışkanlıkları sürdürülebilirliği daha da önemli kılıyor. Biz de bu anlayışla, enerji ve su tasarrufu yüksek, gıda israfını önleyen teknolojilere sahip çevre dostu akıllı ürünlerimizle kullanıcılarımızın çevresel etkilerini azaltmalarına yardımcı oluyoruz. Ürünlerimizin müşterilerimize yüksek enerji verimliliği ve maksimum su tasarrufu sağlaması için sürekli geliştirmeler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Dijital dönüşümün önemine değinen ve bu süreçte attıkları adımlar hakkında konuşan Uğur, “Vestel vizyonu ve yetkinliğiyle bugünden geleceğin dünyasına hazır bir şirket. Hedefimiz bu alandaki yetkinliklerimizi dünyaya yaymak, dünyada dijital dendiğinde, teknoloji dendiğinde akla ilk gelen 10 şirketten biri olmak. Bu hedefi gerçekleştirmek için gereken motivasyon, kaynak, kapasite, teknik bilgi ve beceriye sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bugün Ar-Ge ve inovasyona dayalı teknoloji üretimimizle sektörümüzde dijital dönüşüme öncülük eden bir markayız” dedi.
Endüstri 4.0 dönüşümünü tamamlamak üzere olduklarını söyleyen Hasan Uğur, şu sözleri kaydetti: “Manisa’daki üretim üssümüz Vestel City’de yedi yılı aşkın süredir devam eden Endüstri 4.0 dönüşümü tamamlamak üzereyiz. Toplam 1,3 milyon metrekare alana kurulu tesisimizde Endüstri 4.0 dönüşümünü yüzde 90’ı aşan oranda tamamladık. Fabrikalarımızda karanlık üretim, robot-insan iş birliği, robot-robot iş birliği, Forklift Takip Sistemi gibi birçok uygulamayı hayata geçirdik. Dijital dönüşümümüzün bir parçası olarak, yapay zekâ altyapımız üzerinden interaktif profesyonel asistanlar oluşturmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kullanıcılarımızı ürünlerimiz hakkında bilgi sahibi olabileceği doğal dil işleme teknolojisini kullanan bir chatbot yapısı da geliştiriyoruz. Veri stratejimiz doğrultusunda, veri ile teması olan ve veri odaklı süreçleri genişleten, tüm departmanlar arasında etkileşimi artıracak bir proje üzerinde de çalışıyoruz. Projeyle veri tabanlı süreçlerde kayıplar önlenirken, maliyetlerimiz de düşecek.”
Son olarak akıllı ev teknolojileri ve loT kullanımı üzerine görüşlerini paylaşan Uğur, “Bugün geliştirdiğimiz akıllı ürünleri, VeeZy (yurt içinde ‘EvinAklı’ adıyla kullanılıyor) ekosistemimize dahil ediyoruz. Kullanıcılarımız, akıllı ürünlerle birlikte bir ‘yaşam ekosistemi’ halini alan VeeZy uygulamamız üzerinden televizyon, konut tipi elektrikli araç şarj cihazı, beyaz eşya gibi ürünleri yönetebiliyor. İş ortaklarımızın, uygulama ekranından kullanıcıları kendi internet sitelerine veya alışveriş sitesi bağlantılarına yönlendirmelerine imkân tanıyan VeeZy, kullanıcıların aylık enerji tüketimlerini de kontrol edebilmelerini sağlıyor. Hedefimiz kullanıcılarımıza daha uyumlu, daha akıllı bir hayat deneyimi sunmak” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
21 Kasım 2024