DOLAR 34,2469 0.37%
GBP 44,6963 0.63%
EURO 37,2302 0.45%
ALTIN 2.988,881,19
BIST 8.860,43-1,58%
BITCOIN 23281741.99601%
ETH 897201.19532%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Halka arzda terzi işi iletişim

Halka arzda terzi işi iletişim

26/07/2024 16:55

Başarılı şirketlerin vazgeçilmez iş ortakları olan PR ajansları, markalara sundukları birçok hizmetle kritik bir rol üstlenir. Özellikle son dönemde halka arz furyasına giren markalar, bu sürecin yönetilmesi için büyük desteklere ihtiyaç duyar. Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı da bu alanda rüştünü ispat etmiş ajansların başında geliyor. Ajans başkanı Gürsu Bahar Ünal, markalarla çok sıkı bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Halka arz süreçleri, bir takım mevzuatları ve çok sıkı kuralları olan süreçler. Bu mevzuat ve kurallara paralel olarak halka arz iletişiminin çok titizlikle yürütülmesi gerekiyor” diyor.

Dijital çağın yeni gereksinimi olan teknolojiye ayak uydurma ve kendini kamuoyuna doğru ifade etme gerekliliği, her markanın bugün atması gereken en önemli adımların başında yer alıyor. Bu adımı atarken de kendilerine destek olacak ajanslara olan ilgi düzeyi her geçen gün artıyor. Bu sebeple de ajanslar şirketler için bir tanıtım aracı olmanın ötesinde aynı zamanda stratejik bir iş ortaklarına bürünüyor. Son dönemde halka arz furyasına katılan markalar için ajanslar daha da büyük önem kazandı. Şirketlerin finansal dünyada doğru bir şekilde konumlanmasına destek olan ajansların halka arz sırasında etkin bir rol üstlendiğini söylemek mümkün. Bu süreci aktif olarak yürüten ve markalara stratejik avantajlar sağlayan Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı da bu ajansların başında geliyor. Son dönemde çevresinde “Halka arz olacak markaların iletişim danışmanı” olarak bilinen ve yürütmesi oldukça zor olan bu alanda oldukça başarılı işlere imza atan ajansın başkanı Gürsu Bahar Ünal ile sürecin detaylarını ve sektörün geleceğini konuştuk…

TERZİ İŞİ İLETİŞİM

2014 yılında Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı’nı kurarak sektöre giriş yaptınız… Kendi markanızı kurma fikri nasıl doğdu? Sizi diğerlerinden ayıran özellikleriniz nelerdir?

Aslına bakarsanız PR hikayem başlamadan önce ilk olarak gazete, dergi ve televizyon kanallarının haber servislerinde gazeteci olarak görev yaptım. Bu deneyimsel düzeyde bana çok şey kattı ancak kariyer planlamamda halkla ilişkiler ve iletişim danışmanlığının bana çok daha uygun olduğunu fark ettim.

Uzun yıllar ajansların bünyesinde, iletişim danışmanlığının her aşamasında yer aldım. 2014 yılında ise bir kadın girişimci olarak, geleneksel halkla ilişkiler anlayışının dışına çıkarak müşterilere ‘terzi işi’ iletişim hizmeti sunma fikrimle başlayan Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı’nı kurdum. Bildiğiniz gibi PR sektörü son derece dinamik, değişken ve yenilikçi bir sektör. Bu sektör içinde ve son derece seçenekli bir yapı içerisinde elbette ajans olarak bir farklılık yaratmak zorundasınız. Kuruluş amacımız aynı zamanda farkımızı da ortaya koyan unsur: “Terzi İşi İletişim”. Biz ajans olarak, kendi konularında uzman ekip arkadaşlarımla birlikte, çalıştığımız her bir markayı kendi özelinde sahipleniriz ve tıpkı markanın kendi iç departmanı gibi hizmet veririz. Her detay bizim için önem taşır. Tüm bunları yaparken de bizler için esas olan ilk şey müşteri memnuniyetinden öte, müşterilerimizi mutlaka doğru yönlendirmek olur. Zaman zaman müşterilerimizin marka kimlikleri ve itibarları adına; iş birliğimizi sonlandırmak isteyebilecek olma olasılıklarına rağmen doğru bildiğimiz ilkeli tavrımızdan asla ödün vermez, markalarımızı her koşulda en doğru olana yönlendirmek için çabalarız. Bunlara ek olarak bir diğer farkımız ise özellikle ekonomi konusundaki uzman bakış açımız ve network altyapımız diyebilirim. Özellikle son yıllarda Türkiye’de gerçekleşen halka arzlara ilişkin hatrı sayılır sayıda halka arz iletişim danışmanlığı gerçekleştirdik. Finansal okuryazarlığı olan bir ekibimiz var. Amaç butik ama her markanın kendi kurumsal iletişim departmanı gibi çalışacak bir yapı kurmaktı, bunu başardık diyebilirim.

Dünyayı kasıp kavuran değişim fırtınası PR ajanslarına yeni ve daha büyük sorumluluklar yüklerken mesleğin tanımı da değişti. Artık karşımızda “hem daha iyi bir dünya oluşturmaktan” hem de “büyümeden sorumlu” bir PR sektörü var… Bu değişim rüzgarının gerisinde kalmamak için siz neler yapıyorsunuz?

Bu sorunun en klasik cevabı, “Dünya ve sektörle birlikte biz de kendimizi yeniliyoruz” olur. Evet, aslında biz de kendimizi yeniliyoruz. Teknolojiyi, yeni iletişim kanallarını, yeni iletişim yaklaşımlarını, dünyadaki gelişmeleri, özellikle “yeni medyayı” takip ediyor ve ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ama bizim için burada daha önemlisi 10 yıllık süre içinde oluşturduğumuz ve her zaman daha ileriye taşımaya çalıştığımız kurum kültürümüz. Bence Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı’nın ortaya koyduğu en büyük fark bu. Biz ajans olarak, kendi konularında uzman ekip arkadaşlarımla birlikte, çalıştığımız her bir markayı kendi özelinde sahipleniriz ve tıpkı markanın kendi iç departmanı gibi hizmet veririz. Öncelikle çalıştığımız her markayı en ince detayına kadar tanımaya çalışır, paydaşlarımızla empati kurmaya gayret ederiz. Her müşterimizin farklı ihtiyaçları olduğunu göz önüne alır her biri için ayrı stratejiler oluşturup onları bu stratejilere göre yönlendiririz. Daha önce de belirttiğim “Terzi işi hizmet” anlayışı deyimi de oradan geliyor. Tabii tüm bunlar bize markalarımız neye ihtiyacı olduğunu önceden anlama, uzun uzun briefler almadan hızlıca iş yapma imkanı tanır. Her detay bizim için önem taşır.

“HALKA ARZ İLETİŞİMİN BİRTAKIM MEVZUATLARI VAR”

Halka arzda markaların iletişim stratejilerinin oldukça güçlü olması gerekiyor… Siz de bu alanda birçok markaya hizmet vererek başarılı çalışmalara imza attınız… Halka arzda markaların iletişim stratejilerini belirlerken neler dikkat ediyorsunuz, yol haritanız nedir?

Halka arz süreçleri, bir takım mevzuatları ve çok sıkı kuralları olan süreçler aslında. Bu mevzuat ve kurallara paralel olarak halka arz iletişiminin de çok titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Yani halka arz sürecindeki markanın yapılan iletişim çalışmalarından faydadan çok zarar görmemesi çok önemli. Bu yüzden biz halka arz iletişiminde markalarımızın SPK kuralları başta olmak üzere ilgili mevzuata aykırı söylemlerden kaçınmaları için sıkı bir danışmanlık hizmeti veriyoruz. Süreç boyunca markalarımızın çalıştığı aracı kurum, finans servisleri ve hukuk birimleriyle birlikte temas halinde oluyoruz. Bizim için ve marka için en önemlisi hep birlikte doğru stratejiyi belirleyerek o yolda devam etmek.

Halka arz olacak markalar iletişim çalışmalarında neden sizi tercih ediyor? Bu anlamda ortaya koyduğunuz farklılıklar nelerdir?

Halka arz iletişiminin doğru yönetimi etkin bir iletişim stratejisi etrafında tüm iletişim araçlarının koordine edilebilmesiyle mümkün olabiliyor. Öncelikle şirketlerin, halka arzdan çok önce doğru planlanmış bir stratejiye dayanan kurumsal iletişim yöntemlerinin olmasına ihtiyaçları bulunuyor. Halka arz iletişim stratejisinin, şirketin halka arz hedefleri ile hedef yatırımcı kitlesinin beklentileri örtüşecek şekilde olması çok önemli. Bu durumda hangi iletişim araçlarının kullanılacağı, hangilerinin ön plana çıkarılacağı, hangisinin hangi frekansta kullanılacağı ve sosyal medyada yatırımcılarla aktif iletişimin etkin sürdürülebileceği bir yapının nasıl kurgulanacağı iyi planlanmalı. Biz de bunu yapıyoruz. Halka arz iletişimin birtakım mevzuatları var. Aslına bakarsanız biz bunlara hakimiz. İlk yaptığımız halka arzdan bu yana 20’den fazla markanın iletişim çalışmalarını yürüttük. Şu an birçok markamızı daha halka arza hazırlıyoruz. Burada değerli olan şey bizimle çalışan markalar bize kendini tamamen emanet edebiliyorlar. Süreçler ile ilgili biz onları yönlendiriyoruz. Biliyoruz ki etkin, doğru ve yerinde bir iletişim stratejisi ile en iyisini yapabiliriz. Türkiye’nin en önemli aracı kurumları ile çalışıyoruz. Hepsi ile yeni pek çok şey öğrendik. Bu süreçte ne isteniyor, neye ihtiyaç var hangi kurumun değer ve beklentisi ne, biz hakimiz. Bu da tüm paydaşları rahatlatan bir süreç daha önce de belirttiğim gibi izahname okuyup anlayabilen ve bunun iletişimini yapabilen, markayı hiç bir konuda yormayan bir bakış açımız var. Bence sektörde bizi bu konuda birinci sıraya oturtan butik bakış açımızın yanında bu oldu.

Dijital ve geleneksel mecraları kıyasladığınızda gelecekte bizleri ne bekliyor? Etkileme kavramının dijitalleşmeyle değiştiğini düşünüyor musunuz?

Dijital ve geleneksel mecralar arasındaki farkları düşündüğümüzde, her birinin kendine özgü artıları ve eksileri olduğunu görebiliyoruz. Ben ileride, bu mecraların birbirini tamamlayarak var olacağına inanıyorum. Dijital mecraların önemi giderek artacak ve geleneksel mecraların yerini kısmen alabileceğini gözlemleyebiliyoruz artık. Dijital mecraların yükselişiyle birlikte, etkileme kavramı da değişebilir. Bu sebeple etkileme kavramının daha dikkatli bir şekilde ele alınması gerekebilir. Bu yeni dönemde, özellikle de iletişim sektöründe etki yaratan içeriklerin kaynağının güvenilirliği ve bu içeriklerin ne şekilde sunulduğu çok büyük önem arz ediyor. Bu nedenle, dijitalleşmeyle birlikte etkileme kavramının doğru ve etik bir şekilde yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum.

“KADINLAR POTANSİYELLERİNE VE KARİYER HEDEFLERİNE ODAKLANSIN”

Ajans yönetimi noktasında bir kadın lider olarak yer alıyor ve örnek oluyorsunuz. Sektörde kadın lider olma konusunu nasıl anlatabilirsiniz? Buradan kadınlara söyleyebileceğiniz notlar neler?

Öncelikle çok teşekkür ederim. Kadınların iletişim sektörüne farklı bakış açıları ve deneyimler getirdiğini ve bu sayede daha kapsayıcı ve yenilikçi çözümler üretmeye yardımcı olduklarını söyleyebilirim. Benim de zamanında karşılaştığım tüm “yapamaz”, “başaramaz” söylemlerinin yanında, yaptığım işi çok seviyor ve ne yapmak istediğimi çok iyi biliyordum. Vazgeçmeden de kendi işimi yapmaya devam ettim. Bu sebeple kendi potansiyellerine inanmalarını ve kariyer hedeflerine odaklanmaları gerektiğini söylemek isterim. Ayrıca, kararlılıkla ilerlemelerini, zorlukları göğüslemeyi ve kendi seslerini bulmalarını önermek bence çok önemli. Her biri kendi yolunda farklı bir etki yaratıyor, bu sebeple en güçlü yönlerini keşfetmelerini tavsiye ediyorum.

Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı olarak gelecek planlamalarınızda nasıl bir yol haritası var?Önümüzdeki süreçte nasıl bir hedef peşinde ilerleyeceksiniz?

Bahar Ünal İletişim Danışmanlığı olarak biz yaptığımız işi “Terzi işi iletişim hizmetleri” olarak tanımlıyoruz. Geleneksel anlaşışın dışında, yenilikçi bir iletilişim danışmanlığı hizmeti sunmaya gayret ediyoruz. Halka arz konusundaki çalışmalarımız ve kısa süre içinde edindiğimiz uzmanlık da bu iddiamızı ispatlamak için bize bir fırsat sundu diyebilirim. Önümüzdeki dönemde halka arz konusundaki uzmanlığımızı daha da ileriye taşımak ve bunun gibi başka niş alanlarda da kendimize alan açmak, yepyeni uzmanlıklar kazanmak istiyoruz. 

HALKA ARZDA 20’DEN FAZLA TECRÜBE

İlk yaptığımız halka arzdan bu yana 20’den fazla markanın iletişim çalışmalarını yürüttük. Şu an birçok markamızı daha halka arza hazırlıyoruz. Burada değerli olan şey bizimle çalışan markalar bize kendini tamamen emanet edebiliyorlar. Süreçler ile ilgili biz onları yönlendiriyoruz. Biliyoruz ki etkin, doğru ve yerinde bir iletişim stratejisi ile en iyisini yapabiliriz. Türkiye’nin en önemli aracı kurumları ile çalışıyoruz. 

En az 10 karakter gerekli