DOLAR 34,4772 0.04%
GBP 43,5250 -0.25%
EURO 36,2359 -0.34%
ALTIN 2.956,470,74
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33481193.25325%
ETH 1146517.42171%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Evden çalışmanın görünmeyen yüzü

Evden çalışmanın görünmeyen yüzü

26/09/2024 21:36

2019 yılında ortaya çıkan pandemiden sonra uzaktan çalışma modelini benimseyen şirketler için kurulan MonitUp, farklı zaman dilimlerinde çalışanların aktivitelerini izleyerek koordinasyon, uyum ve verimliliği ölçüyor. MonitUp Kurucusu Faruk Durak ile geliştirdikleri sistemin detayları üzerine konuştuk…

Pandemi dönemi, iş dünyasının alışkanlıklarını derinden etkiledi. Şirketlerin evden çalışma modelini uygulamaya geçirmesi, insanların evlere kapandığı dönemde iş dünyasına can suyu oldu. Bu model pandemiden sonra da kullanılmaya devam ediyor. Yeni sistem ile çalışanlar ailelerine daha fazla zaman ayırabilirken, şirketler de ofis kirası vermekten ve birçok gider kaleminden tasarruf ediyor. Ancak uzaktan çalışanların kontrolünün ve iş takiplerinin sağlanması ile ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda belirsizlikler sürüyor. Bu konuda proje geliştirip MonitUp’ı kuran Faruk Durak, evden çalışma modelini desteklediğini ve geliştirdiği sistem ile evden çalışanların verimlilik ölçümünü yaptığını dile getiriyor.

“DAHA MUTLU ÇALIŞANLAR, DAHA VERİMLİ ÇALIŞIR”

MonitUp’ın, uzaktan veya hibrit çalışma sistemini uygulayan işletmelerin çalışan verimliliğini ölçen ve artıran bir araç olduğunu söyleyen Durak, “Pandemi döneminde, hepimiz evden çalışmak zorunda kaldık. Bu, bizler için yeni bir durumdu ve buna alışmamız gerekiyordu. O dönemde, çalışanların evde mutlu olup olmadıklarını, işlerini verimli bir şekilde yapıp yapamadıklarını ve evden çalışmaya alışıp alışamadıklarını anlamak için MonitUp’ı kurduk. Pandemi sonrasında birçok insan ofislere geri döndü ama bazı firmalar hala uzaktan ve hibrit olarak çalışmaya devam ediyor.

Biz, uzaktan ya da hibrit çalışmanın daha verimli olduğunu biliyoruz ve bunu destekliyoruz. Kalabalık ve pahalı şehirlerde yaşamak zorunda kalan insanların hayat kaliteleri düşüyor. Uzaktan çalışma ya da hibrit çalışma giderek artacaktır ve artmalıdır da. Daha mutlu çalışanlar, daha verimli çalışır. MonitUp olarak, verimliliği artırmak için sadece maaş artışının yeterli olmadığını, birçok parametrenin olduğunu biliyoruz. Veriye dayalı karar alabilme imkânı sunarak verimliliğin ölçülmesine ve artırılmasına yardımcı oluyoruz” şeklinde konuştu. Temel olarak iş süreçlerindeki sorunları çözmek adına MonitUp’ı kurduklarını belirten Durak, “MonitUp, özünde şirket ve iş süreçleri hakkında veri toplayan bir yazılımdır. MonitUp’ın uygulaması çalışanların bilgisayarlarına kurulur ve ardından MonitUp otomatik olarak veriler toplamaya başlar. MonitUp arka planda sessizce çalışır. Bilgisayarın açılış ve kapanış saatleri, kilit ekranında durma süreleri, kullanılan uygulama ve ziyaret edilen web sitelerinin süreleri gibi verileri toplar. Firmalar, çalışanlar için otomatik ekran görüntüleri de alabilir. Bilgisayarların donanım kullanımları da izlenir. MonitUp, iş süreçlerindeki dar boğazları ve sorunları tespit edebilmek için veri sağlar. Örneğin, satış departmanındaki bir çalışanın günde ortalama 3 saat satış dosyasında vakit harcadığını görebilirsiniz. Bu durum normal değilse, iş süreçlerinde, excel dosyasında veya çalışanın bilgisinde sorun olup olmadığını sorgulamayı sağlar” dedi.

“VERİ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ÇOK TİTİZİZ”

Müşteri memnuniyetine çok fazla önem verdiklerini vurgulayan Durak, müşteri memnuniyetini sağlamak ve artırmak için uyguladıkları sistemden bahsetti. Durak, “Müşteri memnuniyetine çok önem veriyoruz. Destek sistemimize düşen talepleri mümkün olan en kısa zamanda çözmeye çalışıyoruz. MonitUp, 14 farklı ülkeden 59 müşteriye sahip ve uygulamamız yüzlerce bilgisayarda aktif olarak çalışıyor. Sorunları hızlı bir şekilde çözmek ve azaltmak için sistemin içinde otomatik olarak kendi kendine müdahale edebilen bir yapı inşa ettik” diyerek oluşabilecek sorunları hızlı bir şekilde bertaraf ettiklerini vurguladı. Veri güvenliğini nasıl koruduklarını ve müşterilerine bu konuda sağladıkları güvenceler hakkında bilgi veren Durak, “Müşteri veri güvenliği bizim için en önemli konudur. Mevcut bulut yapımızda tüm sistemlerimiz Microsoft Azure üzerinde çalışıyor ve bu konuda çok titiziz. Ayrıca bazı büyük müşterilerimiz veriyi kendi kontrolünde tutmak istiyor. Bu müşterilerimiz için yerinde kurulum yaparak tüm veriyi kendi kontrolü altında almalarına olanak sağlıyoruz” diyerek kurdukları sistemin güvenliğini müşteri isteklerine göre belirlediklerini söyledi.

“GLOBALDE LİDER OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Faruk Durak, gelecekte çalışan verimliliğinin ölçülmesi konusunda dünya lideri olmak istediklerini belirterek, “Gelecekte MonitUp’ın yapay zekâ tarafındaki özelliklerini güçlendirmek istiyoruz. Örneğin, istifa etmeyi düşünen, motivasyonu düşen veya tükenmişlik sendromuna yakalanmış çalışanların raporlarını oluşturmak ve görevleri çalışanlara atayan bir yapay zekâ asistanı geliştirmek istiyoruz. Sorunları çözmek bizim hayatımızın bir parçası. Çalışan verimliliği söz konusu olduğunda globalde lider konumda olmayı hedefliyoruz” dedi. Son olarak teknoloji alanında gelecekteki trendler hakkında düşüncelerini paylaşan Durak, şöyle konuştu: “Pandemiden bu yana birçok teknoloji trendine şahit olduk: Metaverse, Blockchain, NFT vs. Ancak hiçbiri yapay zekâ kadar etkili ve kalıcı olmadı. Yapay zekâ, çok yeni ve birçok fırsat barındırıyor. Biz de elimizden geldiğince bu trendlere adapte olmaya çalışıyoruz. Gelecekte birçok şey değişecek ve adapte olabilenler diğerlerine göre önde olacak.”

 

En az 10 karakter gerekli