DOLAR 34,4835 0.05%
GBP 43,6684 0.1%
EURO 36,4272 0.2%
ALTIN 2.956,080,72
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33182431.46595%
ETH 1129385.26725%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Doğal gazını kendi üretecek

Doğal gazını kendi üretecek

26/07/2024 12:57

İçecek devi PepsiCo’nun Türkiye ayağı inovasyona doymuyor… “Manisa’da açılışımız var” denilince fabrikadaki mevcut sisteme ek yatırım yapıldı diye düşünüp gittik… Toplantının başlaması ile durumun öyle olmadığı çıktı ortaya… Üretim sonucu ortaya çıkan atıkları işleyerek evde tüketime uygun doğalgaza eş değer bir çeşit gaz (biyometan) üretmeyi başarmışlar… Global şirketler tarafından da ödüllendirilen bu çalışmaları ve daha fazlasını gelin PepsiCo Türkiye’nin deneyimli Genel Müdürü Evrim Şen’den dinleyelim…

İklim krizinin etkilerini en derinden hissettiğimiz son dönemlerde, şirketlerde yönünü sürdürülebilirlik kavramına çevirdi. PepsiCo Türkiye de bu kapsamda kendini her fırsatta geliştirerek birçok çalışmaya imza attı. Bu çalışmaların sonuncusu olan Biyometan Gazı üretimi ise bu kapsamda bugüne kadar attığı en büyük adımlardan biri oldu. PepsiCo ekosisteminde bir ilke imza atan marka, organik atıklardan yüzde 99 saflıkta biyometan gazı üreterek, doğal gaz yerine kullanabildiklerini açıkladı.

Biyometan gazı üretimi ile ilgili projeyi anlatır mısınız?

PepsiCo, Manisa Fabrikası’nda hayata geçirdiği biyometanizasyon tesisi ile organik atıklardan biyometan üreterek Türkiye’de ve PepsiCo’nun küresel yapılanması içerisinde bir ilke imza attı. Projeyle yıllık 10 bin ton organik atıktan elde edilecek biyometan gazıyla, PepsiCo Manisa Fabrikası’nın doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’u karşılanırken; yıllık bin 237 ton sera gazı emisyonu azaltımı sağlanıyor. PepsiCo Türkiye yeni projesiyle, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında; 250 milyon TL’si güneş enerji panelleri ve 100 milyon TL’si ise biyometanizasyon tesisi olmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarına 350 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdi.

Firma olarak yenilenebilir enerji konusuna ilginizi biliyoruz. Bahseder misiniz?

Yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlarla, PepsiCo içerisinde tüm dünyada yüzde 100 yenilenebilir elektrik hedefine ulaşan ilk şirketlerden biri PepsiCo Türkiye’dir. Yiyecek fabrikalarımızdaki organik atık işleme tesisimiz aracılığıyla elektrik ihtiyacımızın yüzde 35’ini karşılıyoruz. Elektrik ihtiyacının geri kalan kısmını ise solar panellerden ve yenilenebilir elektrik tedariki sağlayan şirketlerden temin ediyoruz.

PepsiCo Türkiye bu global hedeflerin bir yansıması olarak son olarak Manisa fabrikasında hayata geçirdiği Biyometanizasyon Tesisi ile organik atıklardan biyometan gazı üretmeyi başardı. Halihazırda Türkiye’deki fabrikalarında organik atıktan elektrik üreten PepsiCo, Biyometanizasyon Tesisi ile; evlerde, işyerlerinde kullanılan doğal gazın yerine geçebilecek daha verimli biyometan gazı üreterek karbon salımını düşürecek yenilikçi bir işe imza atarken enerji tüketiminde doğal kaynakların kullanımını azaltacak.

Global şirketinizde ya da farklı firmalarda daha önce yapılan çalışmalar mı bunlar?

Türkiye’de ve PepsiCo ekosisteminde bir ilk olan projenin ülkemizde ve dünyada diğer şirketlere de ilham vereceğine inanıyoruz. Hatta bu projeyi daha da ileri taşımayı, iş birliği yapacağımız diğer şirketlerden alacağımız atık ile üreteceğimiz biyometan ile Manisa Fabrikamızda tükettiğimiz doğal gazın büyük bir kısmını karşılamayı amaçlıyoruz. Dışarıdan atık almak için Bakanlığa başvurduk. Fizibilite yapılıyor. Çevresel izinleri bekliyoruz. Manisa fabrikamızın yakınındaki diğer fabrikalarla görüşmeye başladık. Endüstriyel simbiyoz ile iş birlikleri geliştireceğiz. Başkasının atığı bizim hammaddemiz olacak. Dolayısıyla projenin hem çevremize, hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlamasını bekliyoruz. Planımız, gerekli izinler çıktıktan sonra 2024’te endüstriyel simbiyoz ile biometan üretmeye başlamak. Böylece tükettiğimiz doğal gazın yüzde 40’ını aşan kısmını bu yolla karşılayabileceğiz.

Projenin çevreye ve yeşile etkileri neler olacak?

 Biyometanizasyon Tesisi’nde yıllık yaklaşık 10.000 ton organik atıktan yılda yaklaşık 1.2 milyon Nm3 biyometan gazı üretilebilecek. Doğal gazın saf hali, sıvı doğal gaz denebilecek biyometan üretimi ile PepsiCo Manisa fabrikasının doğal gaz ihtiyacının yaklaşıkyüzde 30’u karşılanacak. Yıllık ortalama 1237 ton sera gazı emisyonu azaltımı yapılabilecek. Bir başka ifadeyle yaklaşık olarak 55 bin ağaç ile temizlenebilen 566.000 metreküp doğalgaz tüketimi kaynaklı sera gazı emisyonuna karşılık gelen bir emisyon azaltımı sağlanacak.

En az 10 karakter gerekli