DOLAR 34,2950 0.51%
GBP 44,7796 0.82%
EURO 37,2426 0.49%
ALTIN 2.987,421,14
BIST 8.945,20-0,63%
BITCOIN 23213051.5777%
ETH 899181.27142%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Dijital dünyanın para transferi merkezi

Dijital dünyanın para transferi merkezi

26/07/2024 16:41

2010 yılında Aktif Bank’ın iştiraki olarak faaliyete başlayan, Türkiye’nin ilk yerli para transferi ve ödeme platformu olan UPT’nin ödeme piyasasındaki son durumunu, Türkiye’de para transferlerinin en çok hangi bölgelerde yapıldığını ve markanın global projelerini UPT Genel Müdürü Murat Kastan’dan dinledik…

Teknolojinin gelişimi finans sektörünü derinden etkiledi. Artık tek tıkla dünyanın diğer ucuna para transferi gerçekleştirebiliyoruz. Dijital ödeme sistemleri alanında Türkiye’nin öncü markası UPT ile 2023 yılında 15 milyar TL’den fazla para transferine aracılık edildi. Bu denli geniş bir finansal yapıyı kontrol edebilmeyi başaran UPT, 2025 yılında dijital ödeme pazarının yüzde 50’sine hâkim olmayı hedefliyor.

Öncelikle UPT’nin ödeme piyasasındaki konumu siz göreve geldikten sonra nasıl değişti?

Dünya genelinde 176 ülkede, 158 farklı milletten kullanıcıya hizmet veriyoruz ve 190’dan fazla ödeme kuruluşuyla entegrasyon halinde çalışıyoruz. Ayrıca 400 binden fazla işlem noktasıyla hizmet ağımızı sürekli genişletiyoruz. Bugün 14 ülkede, 70’ten fazla banka ve ödeme kuruluşunda, uluslararası para transferi konusunda doğrudan kendi marka ve ürünlerimizle hizmet veriyoruz. UPT üzerinden dünya nüfusunun yüzde 95’ine yani yaklaşık 7 milyar insana para gönderebilirsiniz. Tüketicinin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir teknolojiye sahip olan UPTION, fiziki noktalarda gerçekleştirilen tüm işlemlerin ve daha fazlasının dijital dünyada gerçekleştirilmesini sağlıyor. Uygulama ile kullanıcılar yurt içi ve yurt dışı hesaba, karta, isme ve dijital cüzdanlara gönderim işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda uygulama üzerinden QR ile ödeme yapmak da mümkün. Ayrıca “Fatura Ödeme”, “Uluslararası Mobil Kontör Yükleme” tüketici tarafından talep edilen hizmetleri sağlıyor. Öte yandan UPT olarak fiziki ve dijital anlamda bankalarda ve ödeme kuruluşlarında “fintech as a service” modeli ile küresel yaygınlığımızı artırmaya ve kendi geliştirdiğimiz dijital uygulamamız UPTION ile dijital dünyadaki varlığımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.

“UPTION KART SAHİBİ SAYISI 150 BİNE ULAŞTI”

Bir açıklamanızda UPTION’ın kullanıcı sayısının 2023 yılı verilerine göre 3,5 kat arttığını ve UPTION kart sahibi sayısının ise 150 bine ulaştığını söylemiştiniz. 2024 yılında bu rakamlarda ne gibi değişiklikler göreceğiz?

Özellikle UPTION Kart’ın geri ödemeli “nakit iade” kampanyaları ilgiyi çok artırdı. 2023 yıl sonu itibarıyla UPTION Kart sahibi sayısı 150 bine ulaştı. 2023 yılında yakaladığımız başarı grafiğini 2024 yılında da sürdüreceğiz. Zaten gelen ilk veriler de buna işaret ediyor. UPTION ile 2023 yılında yaklaşık 3,5 milyon işlem ile 15 milyar liradan fazla para transferine aracılık ettik ve kullanıcı sayımızı 2023 yılında 500 bine ulaştırdık. 2024 ilk çeyreğinde ise kullanıcı sayısımız 600 bin kişiyi geçti. 2024 yılı içinde UPTION ile yaklaşık 850 bin müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere rahatlıkla ulaşacağımızı düşünüyorum. Her şeyden önce UPT olarak tamamen kendi para transfer sistemimizi kullanan bir şirket olarak konumlanıyoruz. Bu çok önemli, çünkü UPTION geleneksel para transfer sistemi SWIFT’i veya içinde birçok ödeme kuruluşu bulunan yapıları kullanmıyor. Bu da UPTION üzerinde yapılan ödemelerin çok daha hızlı ve uygun maliyetlerle gerçekleşmesini sağlıyor.

1 MİLYON TÜRK VATANDAŞI YURT DIŞINA PARA GÖNDERİYOR

UPT ve UPTION’ın 2023 yılındaki işlem hacmi ve kârlılığı nedir? UPT ve UPTION’ın 2024 yılındaki finansal hedefleri nelerdir?

UPT olarak dijital uygulamamız UPTION’ın güçlü desteğiyle dünya çapında 77,5 milyar TL’lik para transferine aracılık ederek, 2023 yılında yüzde 24’lük bir büyüme kaydettik. UPT altyapısı ile Türkiye dışındaki ülkeler arasında gerçekleştirilen işlem adedi 2023 yılında 2022 yılına kıyasla yüzde 37 oranında artış gösterdi. Toplam hacmin yüzde 70’i yurt dışından Türkiye’ye, yüzde 25 ‘i sadece Türkiye içinde, yüzde 5’inden fazlası Türkiye dışında tamamen yurt dışındaki ülkelerde yapılan işlemlerden gerçekleşti. Geçen yıl yurt dışındaki 67 banka ve ödeme kuruluşu; 136 farklı koridorda para transferi işlemlerini UPT altyapısıyla gerçekleştirdi. Bugün Türkiye’de 2 milyon kayıtlı yabancı var ve bu kişiler, kendi ülkesindeki yakınlarına para gönderiyor. 1 milyon Türk vatandaşı da yurt dışına para gönderiyor. Özellikle de çocuğu yurt dışında okuyanlar bu trafiği artırıyor. Ayrıca yurt dışı firmalar için çalışan Türk vatandaşları bu ülkelerden ödeme alıyor. Tüm bu gelişmeler; UPT olarak 2025 yılında pazarın yüzde 50’sine hâkim olma hedefimizi destekliyor.

Türkiye’den en çok para transferi yapılan bölgeler hangileri?

UPT ve UPTION olarak verilerimize baktığımızda; Türkiye’den en çok para gönderilen bölgelerin baktığımızda başında Türki Cumhuriyet ülkeleri geliyor. Avrupa ve Asya ise onu takip ediyor. Azerbaycan, Özbekistan ve Almanya Türkiye’den en çok para transferi gerçekleştirilen ülkeler diyebiliriz. UPT olarak her zaman kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını analiz ediyor, onların taleplerine kulak veriyor ve yeni ürünlerimizi bu doğrultuda geliştiriyoruz. Dijital cüzdan transferleri de bunlardan biri. Özellikle Asya ülkelerinde oldukça yaygın kullanılan dijital cüzdanlara para transferi hizmetini Türkiye’de ilk sunan şirketlerden biriyiz. Bu yeni hizmetimiz şu an başta Filipinler, Nepal gibi ülkeler olmak üzere Asya dışında özellikle Afrika ülkelerinde de ciddi bir hacim oluşturuyor.

Son olarak UPTION Avrupa ve UPTION Global gibi uluslararası projelerinizden bahsedebilir misiniz?

UPT olarak UPTION’ın sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinden gelen kullanıcılarla büyümesini hedefliyoruz. UPTION Global ve UPTION Avrupa projelerimiz ile yurt dışından da müşteri edinimini hızlandırıp 2025 yılında 1 milyon müşteriye ulaşmayı planlıyoruz. İlerleyen dönemde UPTION ile Türkiye’de sunduğumuz hizmetlerimizi, dünyanın her yerinde konumlandıracağız. Özellikle Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu öncelikli olacak.

En az 10 karakter gerekli