DOLAR 34,4995 0.09%
GBP 43,5954 -0.1%
EURO 36,3024 -0.19%
ALTIN 2.959,550,84
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 33801593.95868%
ETH 1157969.2245%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Bankacılığın ötesinde “süper” finans uygulamaları

Bankacılığın ötesinde “süper” finans uygulamaları

26/07/2024 16:14

Dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz etmesiyle beraber finans ve bankacılık sektöründe de büyük bir reform yaşanıyor. Bankacılık işlemleri, önemli ölçüde mobilden gerçekleştiriliyor. Ayrıca müşteriler tek bir uygulama ile yaşam döngüsünün içindeki bütün işlemleri çözüme kavuşturmak istiyor. Bu noktada da “süper uygulama” kavramı bizleri karşılıyor. İş Bankası Dijital Bankacılık Müdürü Emre Ölçerile gerçekleştirdiğimiz röportajda, bankanın dijitalleşme stratejisini, müşteri odaklı yaklaşımını ve teknolojinin bankacılığa etkisini konuştuk.

Dijital dönüşümün adeta bir virüs gibi hayatımızın her alanına nüfuz etmesi, ceplerimizdeki akıllı cihazlarımız sayesinde tek tıkla yaşam döngümüzün içerisindeki bütün sorunlarımızı çözmemize olanak sağladı. Bu dönüşümün asıl hedefi her zaman ‘basitlik’. Amaç her işlemin en kısa yoldan nasıl çözüme kavuşacağını bulmak. İçerisinde görece karmaşık sistemler bulunduran finans sektörü, dijital dönüşümün bir getirisi olan telefon uygulamalarıyla her geçen gün daha da basitleşmekte. Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Müdürü Emre Ölçer ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, bankacılık sektöründeki dijitalleşmenin geldiği aşamayı, İş Bankası’nın mobil bankacılık uygulaması İşCep’in kullanıcıların hayatını nasıl kolaylaştırdığını ve süper uygulama vizyonunu konuştuk…

Hayatımızın artık telefonlarımızdaki uygulamalar etrafında döndüğünü söyleyen Emre Ölçer, “Finans da bundan tabii ki nasibini alıyor. Artık hepimizin gündemi dijitalleşme ve dijital uygulamalar. Dolayısıyla hayatımızın merkezi dijital oldu diyebiliriz. Olaya bankacılık sektöründen bakarsak, teknoloji nezdinde tüm dünyada bir hızlanma olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu durum finans alanını da etkiliyor. Artık her beş bankacılık işleminden dördünün mobilden çözülebildiği bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu durum sadece bizim bankamız için değil her banka için geçerli. Artık müşteri her nerdeyse bankacılık da orada. Dolayısıyla bütün bankalar gibi biz de sunduğumuz bütün hizmetleri İşCep’e yerleştiriyoruz. Konuşulması gereken bir konu da son dönemin Asya’dan yükselen ve çok popüler olan ‘süper uygulama’ kavramı. Mobil uygulama kullanım sayısı artıkça bir çatı uygulamanın müşterilerin ihtiyaçlarını karşılaması bakımından kullanılması gerekliliği ortaya çıktı. Aslında bütün amaç müşterinin hayatını kolaylaştırmak. Müşterinin ihtiyaç ve beklentilerini doğru anlamak. Bizim de mobil bankacılık tarafında genel stratejimiz bir süper uygulama haline gelmek” dedi.

“FİNANS SEKTÖRÜ ÜRETKEN YAPAY ZEKÂDAN FAYDALANIYOR”

Ölçer, İşCep’in 700 fonksiyonu aşan işlem setiyle kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırdığını ifade ederek, “Böyle söylenince kulağa biraz karmaşık gelebilir fakat değil. Son birkaç yılda üretken yapay zekâ teknolojisinin de dünyada ön plana çıktığını düşünürsek finans sektörünün de üretken yapay zekâdan faydalandığını söyleyebiliriz. Süper uygulama stratejimiz doğrultusunda müşterilerimizin finansal veya finansal olmayan farklı ihtiyaçlarını karşılamak üzere, İşCep çatısı altında İşCep’le Hayatım platformunu hayata geçirdik. Kullanıcılarımız İşCep’e girdiğinde sadece finansal işlemlerini çözmekle kalmıyor ayrıca yaşam döngüsündeki ihtiyacı olan işlemleri de kolayca yönetebiliyor. Örneğin kullanıcımızın bir para aktarma işlemi için İşCep’i açtığını varsayalım ama aynı zamanda bir market alışverişi işlemi yapması gerek. İşCep’te Alışveriş alanına girdiğinde işlemlerini hızlıca çözüme kavuşturacak veya hem yatırım işlemlerini hem de tatil rezervasyonlarını uygulamadan çıkmadan halledebilecek. Amacımız, müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak. Çünkü hayatlarımız artık çok karmaşık, çok fazla uygulama var. Hayatımızı derleyip toplamamız, işlemlerimizi kolayca yönetebilmemiz için süper uygulamalar çok önemli” şeklinde konuşarak süper uygulama kavramının hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını bizlerle paylaştı. “15 MİLYONU AŞKIN DİJİTAL MÜŞTERİMİZ VAR” İş modellerinin müşteri odaklı olduğunu belirten Ölçer, “Müşteriyi doğru anlayıp beklentilerini karşılayabilen tüm yapılar gelecekte ayakta kalabilecek. Dolayısıyla bizim için en temel veri, uygulamaya yerleştirdiğimiz fonksiyonların ne kadar kullanıldığı, nerelerinin daha fazla geliştirilmesi gerektiği bilgisi. Analitik yöntemlerle müşterilerimizin dijitaldeki davranışlarını analiz ediyor, takıldıkları süreçleri iyileştiriyoruz. Yeni bir fonksiyon veya süreci geliştirirken de mutlaka ilk olarak kullanıcıların görüşlerine başvuruyor, kullanıcı testleri ile en iyi sonucu hayata geçiriyoruz. Bugün 14,3 milyon İşCep kullanıcımız, 15 milyonu aşkın dijital müşterimiz var. Her gün 6 milyon kişinin toplamda 20 milyon kez ziyaret ettiği bir uygulamadan bahsediyoruz ve bu müthiş bir trafik. Artık finansal uygulamalar da bir tüketicinin günde birkaç kez girmesi gerektiği yerlerden biri oldu” ifadelerini kullandı.

“İNOVASYONA VE GİRİŞİMCİLİĞE BÜYÜK YATIRIM YAPTIK”

Emre Ölçer, bankacılığın kurallarının yüz yıllardır değişmediğini ama bankacılığın yapılış şeklinin sürekli değiştiğini vurgulayarak, “Dijital bankacılık ilk kurulduğunda ismi Alternatif Dağıtım Kanalı’ydı. Şimdilerde ise Ana Dağıtım Kanalı oldu ve artık şubeler alternatif oldu. Fakat biliyoruz ki şubeler bankacılık için hala gerekli. Çünkü bizim coğrafyamızda yüz yüze iletişim çok önemli. Şubelerimizdeki çalışanlarımızın markamıza kattığı değer çok büyük. Geleneksel bankacılığın değişim hızı her geçen gün artıyor. Bankamızın ikinci yüzyılında bir teknoloji şirketi haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi. Teknolojiye uzun yıllardır ciddi yatırımlar yapıldığına değinen Ölçer sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’de finans sisteminin perakende bankacılık anlamında yurt dışındaki rakiplerinden çok önde olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin kalkınması açısındanteknolojiye yapılan yatırımlar ve buradan alınan sonuçların çok değerli olduğunu görüyoruz. Son 10 yılımızda inovasyona ve girişimciliğe büyük yatırım yaptık. Banka olarak bu konuda öncü olduğumuzu ifade edebilirim. Özellikle start-up’lar hayatımızı çok hızlı dönüştürüyor. Süper uygulamaların temelini oluşturan organizasyonlar da bunlar. Biz özellikle teknoloji şirketlerinin gelişmesi için onlarla iş birliği yapmaya çok önem veriyoruz. Hatta İşCep özelinde de birçok start-up ile iş birliği sağlıyoruz. Dolayısıyla, e-ticaret platformları, startup ve teknoloji şirketleriyle güçlü ekosistemler kurmak için çalışıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli