Satış fonksiyonu için nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Sales Network, bugün geldiği noktada ticaret ekosistemi üzerinden daha iyi bir dünya için çalışmayı amaç ediniyor. Üyeleri arasında satış bölümünden CEO’luğa terfi edenlerin artmasıyla “Sales Network, CEO fabrikasına dönüşüyor” vurgusunu yapan Sales Network Kurucusu Ergün Güler bu çıkarımına referans olarak şunu söylüyor; “Son altı yılda Sales Network içindeki satış direktörü arkadaşlarımızdan 21 kişi CEO oldu.”
Satış departmanı iş dünyasının kalbine giden yolu oluşturuyor. Piyasadaki dalgalanmayla değeri her geçen gün daha da artan bu pozisyon bugün CEO’ların yetiştiği bir alan haline geliyor. Sales Network satış direktörü üyelerinden CEO’luğa yükselenlerin sayısındaki artış da bu gelişmenin somut referansları oluyor.
Sales Network’ün hikâyesinden bahsederek sözlerine başlayan Ergün Güler şu ifadeleri kullanıyor; “Sales Network, satış fonksiyonu için nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere kuruldu. Tüm şirketlerde satış kanalları, satış süreci ve çalışan yetkinlikleri değişmiş olmasına rağmen, adaylarda yani insan kaynağı tarafında bu farkındalık bulunmuyordu. Biz de büyük bir hikâye ile güçlü bir etki oluşturmaya odaklandık ve bugünkü topluluk ortaya çıktı. Temelde insan kaynağı problemi üzerine doğduk ama bugün geldiğimiz noktada ticaret ekosistemi üzerinden daha iyi bir dünya için çalışıyoruz. Bu da yaşam amacı ile iş yaşamını birleştirmek isteyen yetenekleri, bir mıknatıs gibi satış fonksiyonuna çekiyor.”
Pazarlama iletişiminde, sürdürülebilirliği nasıl konumlandırdıkları konusuna da yer veren Sales Network Kurucusu Ergün Güler; “Sürdürülebilirlik çalışmaları birçok eylemi kapsıyor. Sales Network olarak Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan iklim, çevre ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulara odaklanıyoruz. Üyelerimizin ajandalarını birleştirerek birlikte daha büyük bir etki oluşturmak için çalışıyoruz” diyor.
Networking oluştururken belirledikleri kriterleri anlatan Güler, “Birbirlerine birinci dereceden rakip iki marka Sales Network çatısı altında bir araya gelebiliyor mu?” sorusuna da şu yanıtı veriyor; “Sales Network çatısı altında, 35 sektörden 130’u aşkın kurumsal üye bulunuyor. Tüm sektörlerin en iyileri topluluğumuzda yer alıyor. Üye kabul sürecindeki kriterlerimizi karşılayan kurumları kabul ediyoruz. İçeride oluşan uyumu sürdürmek bizim için çok önemli. Rakip marka olmaları bizim gündemimizde yer almıyor. Tüm üyelerimiz, bizim sağladığımız ortamlarda; fiyat, müşteri, ürün gibi doğrudan rekabeti kısıtlayacak başlıkları konuşamayacağını bilirler. Süreçlerimiz hukuk partnerimiz tarafından sürekli olarak incelenmektedir.”
Sosyal sorumluluk çalışmalarına da yer veren Ergün Güler; “Yaptığımız işi doğası gereği bir sosyal girişim olarak adlandırılıyoruz. Yani varlığımız bir sosyal sorumluluk olarak kabul edilebilir. Bununla birlikte; topluluğumuzun gücünü kullanarak gençler ve çocuklar için çalışıyoruz. Darüşşafaka iş birliği ile eğitimde fırsat eşitliğine hizmet ederken, mentörlük ve staj programımız ile kadınlar öncelikli olmak üzere gençlere yol gösteriyoruz. Bu süreçte 550 kız öğrenciye staj, 80 kadına istihdam sağladık” diye konuşuyor.
Sales Network’ü dünden bugüne değerlendiren Güler şunları söylüyor; “Satış, hiçbir iş yapamayan insanların ‘en azından işim olsun’ dediği bir uğraş gibi algılanırken, bugün kariyer yolculuğunun en önemli basamağı haline geldi. Sales Network ise CEO fabrikasına dönüştü. Son 6 yılda topluluk içindeki satış direktörü arkadaşlarımızdan 21 kişi CEO oldu. Son yapılan ve Summit 2023’te paylaşılan bir araştırmaya göre bugün görev yapan genel müdür veya CEO’lardan yüzde 48’i satış kökenli. Bu önemli bir gelişme bence. Tutkumuz, heyecanımız ve ruhumuz değişmezken, satış işinin şirketlerdeki ve adaylardaki algısı görünür bir şekilde değişti.”
Satış dünyasında kadın istihdamının durumundan söz eden Güler; “Her alanda olduğu gibi satışta da kadın istihdamı oranı çok düşük seviyelerde yer alıyor. Her yıl üyelerimiz arasındaki değişimi ve gelişimi ölçümlemek adına anket yapıyoruz. Sadece satış alanında değil, üst düzey yönetimde de kadın yönetici sayısı hala istenilen düzeyde değil. Yine biraz önce bahsettiğim araştırmaya göre bugün Genel Müdür veya CEO olarak görev yapan yöneticilerin ancak yüzde 22’si kadın. 2016’dan bugüne önemli bir değişim olsa da halen yüzde 50’ye ulaşmak için önümüzde uzun bir yolculuk görünüyor. Biz Women in Sales Network adını verdiğimiz sosyal projemiz ile bu yolculuğa güçlü bir şekilde destek veriyoruz. Bu kapsamda gerek orta düzey gerekse C level kadınların menti olarak katılabildiği bir mentörlük programı hizmeti veriyoruz. 2024 yılı itibarıyla 240 kadın profesyonelin bu programdan yararlandığını gururla paylaşmak isterim” diye konuşuyor.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024