Ege Bölgesi’nde yapılan zeytin üretiminin tarihi milattan önceki yıllara dayanıyor. Bölgede üretim yapılan yerlerin içinde en dikkat çeken ilçe ise Ayvalık elbette. Öyle ki zeytinyağında coğrafi işaret dahi aldı. Hatta son zamanlarda Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık zeytinyağı için Avrupa Birliği tecili almak üzere yoğun şekilde çalışıyor. Aslında Ayvalık’taki zeytin ve zeytinyağı üretimi, bölgenin ticari faaliyetlerini sürdürmesine olanak sağlamanın yanı sıra tarih boyunca kültürel kimliğin oluşmasına da büyük katkı sağlamış. Fakat son yıllarda zeytinyağında taklit ve tağşişin artmasıyla birlikte Ayvalık zeytinyağının güvenilirliği de tehdit altında. “Her zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı değildir” diyen Ayvalık Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Uçar, zeytinyağında sahtecilik yapan ve ürünlerini Ayvalık ibaresiyle satan firmalar sebebiyle sektörün zarar gördüğünü ifade ediyor. ATO, bölgenin zeytin ve zeytinyağı sektörünü güçlendirmek amacıyla yürüttüğü projelerin yanı sıra, tarım sektörünün genel anlamda kalkınması için de çalışmalarını sürdürüyor. ATO’nun temel hedefi bölgenin zeytinyağı üreticilerini daha da güçlendirmek ve Ayvalık’ı uluslararası alanda tanınan bir marka haline getirmek. Bu hedeflere ulaşmak için titizlikle sürdürülen çalışmalar, Ayvalık’ı hem ekonomik hem de kültürel anlamda daha parlak bir geleceğe taşımaya öncülük edecek gibi görünüyor.
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, zeytinyağı sektöründeki olumsuzluklara dikkat çekerek, özellikle e-ticaret sitelerinde ve sosyal medya platformlarında satılan taklit ürünlere karşı mücadele ettiklerini belirtti. Uçar, “Zeytin ve zeytinyağında taklit ve tağşiş konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Bu ürünler büyük oranda e-ticaret sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında satılmakta. Ayvalık ibaresi taşıyan 34 tane sahte ve tağşiş yapan markaya rastladık. Bunlar Ayvalık’ta üretim yapmayan, farklı illerdeki firmalar tarafından üretilen ürünler ve bizimle hiçbir ilgisi yok” diye konuştu. Başkan, Ayvalık Ticaret Odası olarak bu konuda çok ciddi bir takip yürüttüklerini ve Ticaret Bakanlığı’na, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. “Son olarak 16 sosyal medya sayfasının kapatılmasını sağladık” diyen Başkan, bu mücadeleyi sürdürme kararlılığında olduklarını vurguladı ve e-ticaret platformlarının yöneticilerine şu sözlerle seslendi: “Lütfen bizimle temasa geçsinler ve raflarda yer alan Ayvalık zeytinyağı adı altındaki sahte ürünlere yer vermesinler.” Ayvalık Ticaret Odası olarak markalaşma ve kurumsallaşma konularına büyük önem verdiklerini ifade eden Uçar, bu doğrultuda birçok yeni projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Ayvalık’ta üretilen zeytinyağı markalarının sayısının, yönetimlerine geldiklerinde 34 civarındayken, şu anda 180’e yakın markaya ulaştığını söyledi. Uçar, özellikle butik zeytinyağı işletmelerine destek verdiklerini ve bu markaların yerelden uluslararası alana taşınması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Uçar, “Biz markalı olarak bu işi yapmadığımız takdirde katma değer oluşturma şansımız yok.
Ayvalık’ın zeytinyağı markasının uluslararası alanda korunması için de önemli adımlar atıldı. Ali Uçar, Ayvalık zeytinyağının Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için başvurunun Ağustos ayında yapıldığını ve süreçte herhangi bir aksaklık olmadığını belirtti. Uçar, “Bu süreçte büyük bir ilerleme kaydettik. Yıl başına kadar Ayvalık zeytinyağını Avrupa Birliği’nde tescil ettireceğimizi düşünüyoruz.” diye konuştu. Amacımız, zeytinyağı üreticilerini yerelden uluslararası alana taşımak ve bu süreçte onlara destek olmak” dedi. Ayvalık Ticaret Odası’nın çalışmaları yalnızca zeytinyağı sektörüyle sınırlı değil. Uçar, Ayvalık’ın gastronomi alanındaki ününü, turizm sektörüne entegre etmek için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi. Zeytin ve zeytinyağı markalaşmasının yanı sıra, tarihi kent dokusu ve sualtı zenginlikleri ile de Ayvalık’ı daha fazla tanıtmayı hedeflediklerini belirtti. Uçar, ayrıca turizm alanında önemli bir strateji geliştirdiklerini ve bununla ilgili yerel turizm acentalarıyla iş birliği yaptıklarını belirtti ve devam etti: “Ayvalık’ın gastronomi, sualtı ve tarihi zenginliklerini birleştirerek bölgeyi daha fazla turistin ilgisini çekecek şekilde tanıtmayı planlıyoruz.”
Öte yandan Ayvalık Ticaret Odası, zeytin üreticilerinin ürünlerini verimli bir şekilde saklayabilmesi için önemli bir proje üzerinde çalışıyor. Uçar bu kapsamda lisanssız zeytinyağı depoculuk sistemi için fizibilite çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Bu projeyle bölgede yıllık artan zeytin mahsulünün verimli bir şekilde depolanması sağlanacak. Uçar, bu proje ile birlikte bölgedeki zeytinyağı üreticilerinin, elindeki mahsulü daha uzun süre saklayarak dış piyasalara satma imkânı bulacağını belirterek, “Böylece, bölgemizde 6 bin tonluk bir lisanslı depoculuk kapasitesi oluşturacağız” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
10 Ocak 2025