DOLAR 34,2950 0.51%
GBP 44,7796 0.82%
EURO 37,2426 0.49%
ALTIN 2.987,421,14
BIST 8.945,20-0,63%
BITCOIN 23213051.5777%
ETH 899181.27142%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Yaşam sevimli dostlarla dengede

Yaşam sevimli dostlarla dengede

Yaşamımızın koşulsuz en önemli parçası sevimli dostlarımız… Tıpkı yerçekiminin dünyayı dengede tutması gibi onların varlığıyla yaşam olması gereken dengeye kavuşuyor aslında. Nihayetinde doğayı birlikte paylaştığımız hayvan dostlarımızın korunması, sağlıklı yaşamlarının muhafaza edilmesi için hepimize belli sorumluluklar düşüyor. Bu sebeple bu sayımızda pet sektörünü ele alarak hem üretici-tüketici tarafında hem de şirket ve STK’lar tarafında elimizden geldiği kadar farkındalık oluşturmak niyetindeyiz.

07/10/2024 16:53

Evcil hayvanlarımız, yaşamımızı renklendiren ve bize koşulsuz sevgi sunan sevimli dostlarımız…. Evcil hayvan sahiplenmek, sadece bir hobi değil, aynı zamanda sorumluluk ve sevgi dolu bir bağı ifade eder. Bu nedenle sahiplerinin çocuklarına dikkat etmesi ve kaliteli ürünleri tercih etmesi büyük önem taşır. Tam bu noktada pet sektörü, dostlarımızın sağlığı, beslenmesi ve bakımı için geniş bir yelpaze sunuyor. Aslında sağlık ürünleri, aksesuarlar, oyuncaklar, mama ve kum gibi birçok seçenek, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve evcil hayvan sahiplerinin bilinçlenmesiyle birlikte daha fazla talep edilir hale geldi. Söz konusu talep, arzı doğurdu ve bu gelişmelerin ışığında pet sektörü zaman içinde daha da büyüdü. Raflarda yerli ürünleri görmeye başladık ve artık sektör kendine yurt dışında da pazar bulmaya başladı. Hatta Türkiye’de pet sektörü, özellikle mama ve kedi kumu alanında gerçekten dünyada söz sahibi olabilecek durumda. Çünkü 258 milyar Dolarlık bir hacme sahip olduğu tahmin edilen global pet sektörü, Türkiye’de de 1,9 milyar Dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Yani büyüyen sektörle birlikte yerli şirketlerin ihracat atağı başlamış durumda diyebiliriz. Bu sebeple hem STK’lar hem de şirketlerden konuya ilişkin görüşler almanın yanı sıra sevimli dostlarımızın refahı için yürütülen projeleri de sizler için derledik.

NASIL HAYVAN DOSTU ŞİRKET OLUNUR?

Hayvan haklarına duyarlı, çevrenin ve hayvan refahının önemsendiği politikalar benimseyen ve bu yönde adımlar atan şirketler için “Hayvan Dostu Şirket” ifadesini kullanan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Samsun-Fethiye Temsilcisi Ebrar Türker, bu tür şirketlerin hayvan dostu uygulamalarla hem müşterilerine hem de çalışanlarına çevre bilinci aşılamanın oldukça önemli olduğunu belirtti. Sürdürülebilirlik odaklı, doğaya saygılı şirketlerin; hayvan testlerinden kaçındığını, hayvan dostu ürünleri (vegan, cruelty-free -zulüm içermeyen- ve sürdürülebilir materyallerden üretilmiş ürünler) satışa sunduğunu ifade eden Türker, şirketlerin “Hayvan Dostu” mahlasına layık olmak için neler yapması gerektiğini şu şekilde sıraladı:

• Hayvan Refahını İyileştiren Politikaları Benimsenmeli: Tedarik zincirlerinde hayvan refahını gözetmeli şirketler. Örneğin, gıda sektöründe “serbest gezen” ya da organik hayvansal ürünler kullanmak buna örnek olabilir.

• Eğitim ve Farkındalık Programları Yapılmalı: Şirket içinde hayvan hakları ve çevre bilinci üzerine eğitimler düzenlemek ve çalışanları bu konuda bilinçlendirmek oldukça önemli.

• Çevre Dostu Üretim ve Ambalajlamaya Dikkat Edilmeli: Hayvanların yaşam alanlarını korumak amacıyla sürdürülebilir üretim ve ambalajlama süreçleri benimsemek şirketlerin önceliklerinden biri olmalı. Çevreye zarar vermeyen, biyolojik olarak parçalanabilir ambalajlar kullanılabilir.

Bu tür adımlar atan şirketlerin; sadece etik bir duruş sergilemekle kalmadığını, aynı zamanda bu yaklaşımlar günümüz tüketicisinin de ilgisini çekeceğine vurgu yapan Türker, “Tüketiciler, giderek artan şekilde, sosyal ve çevresel sorumluluk sahibi markaları tercih ediyor” diyor.

“DÜNYAMIZ TÜM CANLARA AİT”

HAYTAP’ın,n“dünyamız yalnızca bize değil, tüm canlara ait” fikrini aşılamaya çalışan bir federasyon olduğunu dile getiren Türker, bugüne kadar federasyon bünyesinde yürütülen projelerin içinde en keyifli olanlardan birinin “Emekli Hayvanlar Çiftliği” projesi olduğunu belirtiyor. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ziyaretlere açık olan Emekli Hayvanlar Çiftlikleri, çeşitli okul ve üniversitelerle iş birlikleri yapıyor ve gençler çiftlik hayvanlarının beslenmesi, yaşam alanlarını temizlemesi için gönüllü çalışıyorlar. Günümüzde Bursa, Muğla/Dalaman, Adana ve Osmaniye’de çiftlikler mevcut. Türker, son olarak Samsun’da faaliyete geçmesi öngörüler çiftlik için izin konusunda sorunlar olduğunu, fakat gelecekte bu sayının artması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

TÜKETİMDEKİ DEĞİŞİM PET SEKTÖRÜNE DE YANSIYOR

Evcil hayvanların ihtiyaçları ve sahiplerinin tercihlerinde zaman içinde çeşitlilik arttı. Bu sebeple bireylerin, sevimli dostlarının sağlığına daha fazla özen göstermeye başladığını aktaran Türker, katkı maddesi içermeyen, organik ve vegan mama seçeneklerine olan talebin artmış durumda olduğunu belirtti ve konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Örneğin, belirli bir diyet ihtiyacı olan evcil hayvanlar için özel mamalar, yaşa ve cinsiyete göre bakım ürünleri veya davranış terapisi gibi kişiselleştirilmiş hizmetler talep ediliyor. Gündelik yaşamın yoğun temposu nedeniyle, evcil hayvan otelleri, yürüyüş ve bakım hizmetleri gibi profesyonel hizmetlere talep hızla arttı. Veteriner masraflarının artması ve sağlık hizmetlerine olan talebin yükselmesi nedeniyle, evcil hayvan sağlık sigortalarına olan ilgi artıyor. Bu da sigorta şirketlerinin evcil hayvanlar için daha geniş kapsama sahip sigorta ürünleri sunmalarını gerektiriyor. Evcil hayvan sahipleri, akıllı besleyiciler, GPS’li tasmalar ve evcil hayvanların sağlığını takip eden uygulamalara ilgi gösteriyor.”

“BENİM ENDİŞEM BİLİNÇSİZ SAHİPLER”

Söz konusu ihtiyaç ve tercihlere şirketlerin de entegre olması elzem. Firmaların bu anlamda başarılı girişimlerde bulunduğunu, arzın talebi karşıladığını ifade eden Türker, “Benim endişem evcil hayvan sahiplerinin tamamında bu bilincin olmuyor oluşu. Hollanda ve İsviçre gibi bazı ülkelerde yetkililer düzenli olarak evcil hayvan sahiplerini denetleyebilir ve hayvanların refahını koruma amacıyla standartlar belirliyor. Hayvan haklarına yönelik ihlaller durumunda cezalar ve yaptırımlar uygulanıyor. Bazı ülkeler, evcil hayvan sahiplerinin bir lisans almasını zorunlu kılıyor. Bu lisans, hayvanların refahını korumak ve sorumlu sahipliği teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş. Lisans sahipleri, genellikle hayvan bakımı ve sorumlulukları konusunda eğitim almak zorunda” diyor.

SEVİMLİ DOSTLARA SAĞLIK SİGORTASI

Türkiye’deki sigorta ve varlık yönetimi konusunda faaliyet gösteren Alman menşeili şirket Allianz Türkiye de doğayı birlikte paylaştığımız hayvan dostlarımızın korunması, sağlıklı yaşamlarının muhafaza edilmesi için hepimize belli sorumluluklar düştüğününün farkında. Şirket yetkililerinin verdiği bilgilere göre; hem bireysel olarak hem de kurum olarak hayvan dostlarımızın haklarına ve refahına duyarlılık gösteriyorlar ve konuya ilişkin yürüttükleri çalışmalarla havan haklarını korumaya özen gösteriyorlar.

SEMTPATİ İLE SİGORTA HEDİYESİ

Allianz Türkiye, evcil hayvanını SemtPati Vakfı üzerinden sahiplenenlere Sevimli Dostum sigortası hediye ediyor. Bu ürünle müşterilerinin kedi ve köpek dostları için en iyi sağlık hizmetlerinden faydalanılmasını sağladıklarını ifade eden şirket, şu açıklamayı yaptı: “Acil bir durumda evcil dostlarının Türkiye’deki tüm veteriner ve hayvan hastanelerinde yapacakları genel sağlık harcamalarını karşılayarak, bu süreçte evcil hayvanlarının iyileşmesine odaklanabilmelerine katkı sağlıyoruz. Sadece evcil dostlarımızın değil, sokaklardaki dostlarımızın da yanında yer almak üzere projeler de hayata geçiriyoruz. Allianz Tower ve Allianz Kampüs’te bakımını üstlendiğimiz ve “Allianz Patileri” adını verdiğimiz kedi ve köpeklerin yanı sıra, sokaktaki hayvanların sahiplenilmesini ve yuvaya kavuşmalarını teşvik etmeyi de önemsiyoruz. Bunun için İBB Geçici Hayvan Bakımevleri’ndeki köpeklerin sahiplendirilmesini sağlayan SemtPati Vakfı ile 2023 yılında iş birliği yaptık. SemtPati mobil uygulaması üzerinden köpek sahiplenen herkese bir yıl süreyle geçerli olan Sevimli Dostum sigortası hediye ediyoruz.”

İHTİYACA YÖNELİK İNDİRİMLER SUNULUYOR

Müşterilerinin değer verdiği tüm varlıkların güven altına alınması için çalıştıklarını ve asistan hizmetlerimizle değişen müşteri taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini bildiren şirket, “Evcil hayvan sahibi müşterilerimizin ihtiyacına yönelik, göz ve kulak temizliği, tırnak kesimi, konaklama ve pansiyon hizmetlerinde yüzde 30’a varan indirim gibi ek hizmetler sunuyoruz. Güncel olarak müşterilerimizin taleplerini takip ediyor ve bu doğrultuda çözümler üreterek ürün içeriğimizi zenginleştiriyoruz. Aynı zamanda Allianz Türkiye’nin sadakat programı Allianz 365 ile evcil hayvan hizmetlerine özel ayrıcalık ve indirimler de sunuyoruz. Öte yandan Yuvam sahibi sigortalılarımıza evcil hayvan asistans hizmeti sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

 

En az 10 karakter gerekli