DOLAR 34,2302 0.24%
GBP 44,7930 0.6%
EURO 37,2167 0.37%
ALTIN 2.991,111,26
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23477722.82534%
ETH 904462.35077%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

E-ihracat yaygınlaştı lojistik zirve yaptı

E-ihracat yaygınlaştı lojistik zirve yaptı

26/09/2024 21:40

Dünya çapında dijital dönüşümle paralel olarak pek çok sektör, değişim yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Bu değişim rüzgârı lojistik alanında kendini derinden hissettiriyor. Özellikle pandemiden sonraki sürecin, Türkiye’nin ticaretteki ivmesini nasıl etkilediğini merak ettik. Bu sebeple lojistik hizmetleri, depolama-dağıtım, e-ticaret ve e-ihracat alanlarında hatırı sayılır tecrübeye sahip Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz ile konuya ilişkin görüştük. Horoz Lojistik’in kuruluş tarihi ve yurt dışındaki faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Horoz, Türkiye’nin lojistik ve e-ihracat sektöründe hangi noktada olduğunu değerlendirdi.

Dünya çapında e-ticaret sektörü, en hızlı büyüyen alanlardan biri. Bu sebeple e-ihracat sektörü sınırsız fırsatlar barındırıyor. Türk ürünlerinin kalite algısının yüksek olması ve kur farkı, sınır ötesi ticarette Türkiye’nin elini daha da güçlendiriyor. Özellikle pandemi sürecinin, üretim ve tüketim alışkanlıklarını topyekun değiştirmesiyle beraber alışveriş ve ticaret rutinleri de değişti. E-ihracatın hızlı büyümesiyle birlikte lojistik firmalarının da çalışma hızında değişiklikler yaşandı. Lojistik sektöründe taşınan paket sayısının, e-ihracattaki artışla paralel ilerlediğini anlatan Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, sektör değerlendirmesi yaptı. 1942 yılında Gaziantep’te kurulan Horoz Lojistik’in, kurulduğu ilk yıllarda kara yolu ve demir yolu taşımacılığıyla ambarcılık alanında ‘Horoz Nakliyat’ adıyla faaliyet gösterdiğini bildiren Taner Horoz, zamanla faaliyet alanlarının sadece taşımacılıkla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda depolama, dağıtım ve lojistik hizmetleri de sunduklarını dile getirdi. Şirket bugün ise yapay zekâ ve otomasyon teknolojilerini kullanarak, lojistik süreçlerini daha verimli hale getirmeye devam ediyor. Türkiye genelinde gayri safi yurt içi hasıladan (GSYH) en yüksek payı alan şehirlerde konumlandırılmış 39 lojistik merkezi ile 81 ilden 81 ile ürün sevk edebilen büyük bir dağıtım ağına sahip olduklarını ifade eden Horoz, bu ağ sayesinde günde ortalama 11 bin adrese teslimat gerçekleştirebildiklerini belirtti.

mceu 66373652521723442196596

2023 YILINDA 5,5 MİLYAR LİRA SATIŞ HASILATI

Türkiye’nin çeşitli yerlerine dağılmış, 98 lokasyonda operasyonel faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Horoz, “Bunların 73 tanesi şirketin depolama ve dağıtım operasyonlarını yürüttüğümüz tesislerdir. Şirketimizin yönettiği toplam operasyonel kapalı alan boyutu yaklaşık 600 bin metrekaredir. Öte yandan Horoz Lojistik, 2023 yılında yüzde 33,31 büyüme gerçekleştirerek 5,5 milyar Lira satış hasılatı elde etmiştir” diye konuştu.

TAŞINAN PAKET SAYISINDA REKOR ARTIŞ

Son yıllarda e-ticaret alanındaki hızla büyümenin, lojistik sektörüne etkileri yadsınamaz. Bu süreçte lojistik firmalarının, artan talebi karşılamak için operasyonel kapasitelerini ve teknolojik altyapılarını geliştirme ihtiyacı hissettiğini dile getiren Horoz, şunları kaydetti: “E-ticaretin sunduğu hızlı teslimat, takip edilebilirlik ve esneklik gibi gereksinimler, lojistik sektöründe inovasyonları ve yatırımları teşvik etti. Öte yandan e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte, lojistik sektöründe taşınan paket sayısında büyük bir artış yaşandı. Bu da depo ve dağıtım merkezlerinin kapasitesinin artırılmasını gerektirdi. Siparişlerin hızlı ve doğru bir şekilde teslim edilebilmesi için lojistik firmaları, otomasyon, yapay zekâ ve veri analitiği gibi teknolojilere yatırım yapmaya başladı.”

KAPSAMLI OTOMASYON PROJESİ DEVREYE ALINDI

İlk olarak 2021 yılında yaptıkları otomasyon yatırımı ile açılan e-ticaret depolarına ilave olarak Ağustos 2024 tarihinde daha kapsamlı bir otomasyon projesini devreye aldıklarını ifade etti. Almanya, İngiltere, ABD ve Fransa’da devreye aldıkları depolarıyla hizmet vermeye devam ettiklerini ifade eden Başkan, mevcut depoların dışında İtalya, İspanya ve Slovakya’da da depo açmaya hazırlandıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik çevresel, ekonomik ve toplumsal ölçeklerde ele alındığı için büyük markaların bu konulardaki projeleri, uygulamalar ve yürüttüğü çalışmalar kritik öneme sahip. Bu çalışmalar, bir yandan markaların uzun vadeli başarısını ve sürdürülebilir büyümesini desteklerken aynı zamanda daha geniş ölçekte çevresel, ekonomik ve toplumsal fayda sağlıyor. Sürdürülebilirliğin, giderek daha fazla önem kazandığına vurgu yapan Horoz, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Müşteriler, çevre dostu uygulamalara sahip firmaları tercih ediyor. Bu nedenle, yeşil lojistik stratejileri, karbon ayak izinin azaltılması ve enerji verimliliği yüksek çözümler, müşteri memnuniyetini artırmada ve rekabet avantajı sağlamada kritik faktörler arasında yer alıyor.”

ŞİRKETİN HEDEFLERİ NELER?

Horoz Lojistik olarak, yapacakları yatırımlarla çevresel sürdürülebilirliği arttırmak ve operasyonel verimliliği geliştirmek istediklerini dile getiren Horoz, gelecek hedeflerini şu şekilde sıraladı:

  • Yenilenebilir enerji kaynağı tesisleri kurmak,
  • Enerji verimliliği projeleri,
  • Akıllı enerji yönetim sistemleri kurarak enerji tüketimini izlemek ve optimize etmek,
  • Karbon emisyonlarını izlemek ve azaltmak için dijital platformlar kurmak,
  • Yeşil lojistik sertifikasyonu sağlamak.

İÇ TÜKETİM “OUT”, İHRACAT “İN”

E-ihracatta uzmanlaşarak uluslararası taşımacılık ve gümrük işlemlerini hızlı ve güvenilir bir şekilde yönetme kapasitelerini geliştirdiklerine işaret eden Horoz, konuşmasında, “Türkiye’nin çok ciddi bir enflasyonla mücadele süreci var. Bu süreç doğrultusunda da iç tüketimi kısıp ihracatımızı artırmaktan başka bir seçeneğimiz bulunmuyor. Bu sebeple Horoz Lojistik olarak e-ihracatı geliştirmek ve yurt dışı pazarlarından pay alabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

KOBİ’LERİN DESTEĞE İHTİYACI VAR

KOBİ’lerin desteğe ihtiyaç duyduğuna özellikle vurgu yapan Başkan, yurt dışı pazarlarındaki e-ihracat koşullarını yönetebilmenin KOBİ’ler için oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Şirket olarak bu pazarın önünü açabilmek için çeşitli adımlar attıklarını ve öncelikle kendilerine pazar yaratarak ihracat hacimlerine yurt dışında alan açtıklarını söyledi. Bu süreci iyi yönetebilmek için çok sayıda teknolojik yenilik başlattıklarına değinen Horoz, “Yaklaşık 100 pazar yerine kendimizi entegre ettik. Gelinen noktada, KOBİ’mize ürünlerinin hangi pazarda daha iyi satacağına yönelik geri bildirimler sunuyoruz ve KOBİ’lerimizin Avrupa pazarına açılmasına, satış yapmasına olanak sağlıyoruz. Bunu yaparken de pazar araştırmasını tamamlayarak hangi ürünün, hangi pazarda, hangi fiyata daha çok satacağına dair önemli bilgiler veriyoruz. Bunun dışında KOBİ’lerimiz; stok yönetimi, geri dönüş yönetimi ve satış yönetimini tek bir ekrandan kontrol edebiliyorlar. Böylece KOBİ’lerimiz e-ihracatta çoklu pazarlara açılarak pazar risklerini yönetebiliyorlar. Aslında teknoloji ve pazar yeri yönetimini lojistik çözümleri ile birleştirerek KOBİ’lerimize destek oluyoruz. Bu konuda hükümetimizin de ciddi destekleri bulunuyor” diye konuştu.

YENİ E-İHRACAT DEPOLARI YOLDA

Gelecek planlarını detaylı şekilde anlatan Horoz, öncelikle mevcut alanlarda sağlam temelleri korumaya ve geliştirmeye devam etiklerini ifade etti. Horoz, 2021 yılında e-ticaret pazarına hizmet veren otomasyonlu depo açılışını yaptıklarına vurgu yaparak, “Aldığımız sonuçlar hem yatırım kararımızın hem de iş modelimizin doğruluğunu gösterdi. Müşterilerimizin günlük kapasite, dalgalanma ve doğru sevkiyat sorunlarına çok radikal çözümler ürettik. Önümüzdeki süreçlerde yeni e-ticaret depoları açmayı planlıyoruz. Edindiğimiz tecrübe ile daha üst teknolojileri kullanacağız. Özellikle büyük hacimli ürünlerin e-ticaretinde var olan sektör liderliğimizin yanı sıra tekstil, ayakkabı, küçük ev aletleri, dekorasyon, kozmetik, kişisel bakım gibi sektörlerin e-ticaret çözüm ortağı olmayı da planlıyoruz” dedi.

“E-İHRACATTA BÜYÜK ATILIM ÖNGÖRÜYORUZ”

Şirketin 2022 yılında başlattığı karayolu ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) kapsamında özellikle yüksek hacimli ve ağır ürün gruplarının havayolu ile hızlı ve ekonomik servislerle tüm dünyaya gönderi gerçekleştirdiklerini ifade eden Horoz, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Özellikle, yakın gelecekte e-ihracat konusunda büyük bir dönüşüm ve atılım öngörüyoruz. Küresel pazarlarda dijital ticaretin hızla yükselmesi, ihracat yapan firmalar için büyük fırsatlar sunuyor. Bu doğrultuda, müşterilerimize uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlamaları için geniş kapsamlı lojistik çözümleri sunmayı amaçlıyoruz. E-ihracatın karmaşıklığını azaltmak ve süreçleri daha verimli hale getirmek için dijital platformlar ve fark yaratan entegre lojistik çözümlerine yatırım yapıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli