DOLAR 34,2433 0.32%
GBP 44,7873 0.62%
EURO 37,2687 0.46%
ALTIN 2.991,791,28
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23487232.70541%
ETH 907222.2053%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Küresel modanın yönü İstanbul’a çevrildi

Küresel modanın yönü İstanbul’a çevrildi

26/09/2024 21:35

Ülkemizde hazır giyim sektörü adına oldukça büyük öneme sahip olan IFCO Fuarı için hazırlıklar
tüm hızıyla devam ediyor. İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, IFCO’nun
kurulma aşamasını, Türkiye’deki hazır giyim sektörünün son durumunu ve ihracatta ne durumda olduğumuzu Türkiye’de İş Dünyası dergisine anlattı.

Sanayileşmiş ülkelerin pek çoğunun bugünkü seviyesine ulaşmasında tekstil ve hazır giyim sektörünün önemli rolü var. Çünkü değişen teknoloji dinamiğinin tesiriyle, en hızlı dönüşen sektörlerin başında hazır giyim geliyor. Bu sebeple ülkemiz için hazır giyim sektörüne katkı sağlayan her proje ve etkinlik önem arz ediyor. Bu bağlamda dünyadaki sektörel gelişmeleri takip etmemize imkân sağlayan ve ülkemizi hazır giyim konusunda yurt dışında başarılı bir şekilde temsil eden IFCO Fuarı, söz konusu etkinlikler içinde önemli bir konuma sahip. Bu yıl altıncısı düzenlenecek IFCO Fuarı, 7-9 Ağustos 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleşecek. Fuar çerçevesinde hazır giyimde Türkiye’nin güncel durumunu ve ihracatın kısa vadeli görünümünü IFCO Fuarı’nın mimarı İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan ile konuştuk.

“YOLA ÇIKTIĞIMIZDA KİMSE İNANMADI AMA BAŞARDIK”

IFCO Fuarı için yola çıktıklarında onlara kimsenin inanmadığını belirten Paşahan, “Buna rağmen sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getirerek yapılamayanı yaptık. Bugün IFCO ve TEXHIBITION gibi iki marka kurmuş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sezon 6’ncısı düzenlenecek IFCO, Avrupa’nın en büyük hazır giyim ve moda fuarı oldu. İlk düzenlenişinde yüzde 50 devlet desteği kapsamına alındı ve uluslararası fuarlar takviminde ilk sıralarda yer alma başarısını gösterdi. Bunlar hem sektörümüz hem de ülkemiz adına çok büyük başarılar” diye konuştu. Who’s Next Fuarı temsilcilerinin, IFCO Fuarı için “Dünyada bu kadar hızlı büyüyen bir fuar görmedik” yorumunu yaptıklarını bildiren Paşahan, Who’s Next’in, Eylül’de IFCO için bedelsiz olarak info standında yer vermeyi teklif ettiklerini bildirdi. Aynı zamanda Bride in Week’in temsilcilerinden de olumlu yönde yorumlar duyduklarını ifade eden Paşahan, yıllardır düzenlenen fuarların organizatörlerinden ve basın mensuplarından aldıkları olumlu yorumları duymanın gurur verici olduğunu söyledi.

“IFCO PRESTİJLİ FUARLAR KAPSAMINDA OLMALI”

Son yapılan IFCO Fuarı’nda, 159 ülkeden 38 bin 545 ziyaretçiyi ağırlayarak bir rekora imza attıklarını kaydeden Paşahan, Avrupa’da yaptıkları bazı fuarların prestijli fuarlar arasında yer aldığını ve bu bağlamda artık IFCO’nun da prestijli fuarlar kapsamına alınmayı hak ettiğini düşündüklerini belirtti. Bu düşüncelerini de Ticaret Bakanlığı’na ilettiklerini bildiren Paşahan, IFCO’nun prestijli fuarlar kapsamına alındığında destek üst limitinin yükseleceğini ve böylece katılımcı algısında IFCO gibi fuarlara katılmanın, yurt dışı fuarlarına katılmaktan daha cazip geleceğini öngördü.

“BU YIL HAZIR GİYİM İHRACATI YÜZDE 12,8 AZALDI”

2024 yılının ilk yarısına ilişkin ihracat değerlendirmesi yapan Paşahan, şu anki durumun olumsuz görünmesine rağmen son çeyrekte toparlanacağını öngörerek, “2024 yılı ilk 6 aylık dönemde, 2023 yılına göre toplam hazır giyim ihracatında yüzde 12,8 eksideyiz. 2022 yılında 21,2 milyar Dolar olan ihracatımız, 2023 yılında 19,3 milyar Dolara düştü. Yıllık bazda fark eksi 9,4” diye konuştu. Moda endüstrisinin yurt dışındaki algısının daha yukarıya taşınması ve tasarım gücümüzün katma değerli ihracata katkı sağlamasının ancak bu tarz organizasyonlarla mümkün olduğunu belirten Paşahan; Turizm Bakanlığı, Ticaret Odaları ve Sanayi Odaları’nın bu organizasyona destek vermesi gerektiğini söyledi. Paşahan, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği tanıtım teşviklerine dikkat çekerek, “Bu teşviklerin, fuarların yurt dışında tanıtılması için daha fazla verilmesi gerekiyor” dedi. “KUR

BEKLENTİSİ NEDENİYLE İHRACATÇI ZARARDA”

Pandemiden bu yana Türkiye’deki iç piyasanın son 30 yılın en iyi dönemini geçirdiğini savunan Paşahan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Markalar büyüdü. Bugün kur beklentisi nedeniyle ihracatçı zararda. Maliyet problemlerinin çözülmesi gerekiyor. Bu konuda her zaman üretici ve ihracatçılar olarak destek bekliyoruz. Bizler iş adamları olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.” “1,5 yıldır hazır giyim sektöründe ihracatta 1 Lira kazanan bir tane firma yok” diyen Paşahan, firmaların yaptığı cironun en az yüzde 10’u kadar da zarar ettiğine vurgu yaptı. Paşahan, güncel ihracat endeksleri karşısında sağlam durulması gerektiğini aktararak, “Ülkemizin üretimdeki kalitesi, üreticilerin sahip oldukları belgeler, üreticilerin sosyal uygunluk denetimlerinden başarı ile geçmesi bir anlam ifade etmeli. Şimdi, bugün ham madde girdisine referans fiyatın ya da verginin gelmesi gerçekten yanlış. Farklı sektörlerde uygulanabilir. Ama hazır giyimdeki ham maddede kayda değer bir girdi yok” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli