DOLAR 34,2469 0.37%
GBP 44,6963 0.63%
EURO 37,2302 0.45%
ALTIN 2.988,881,19
BIST 8.860,43-1,58%
BITCOIN 23281741.99601%
ETH 897201.19532%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Enerji tasarrufu sağlayan split klimalara talep arttı

Enerji tasarrufu sağlayan split klimalara talep arttı

26/07/2024 16:57

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun, iklimlendirme sektörünün yeni nesil klimalar ile çevreye daha duyarlı hale gelmesi ve sektörün geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ülkemizde kullanılan klimaların Avrupa Birliği (AB) yönetmelikleriyle uyumlu hale gelerek, yeni nesil gazların kullanılmaya başlandığını belirten Korun, “Son yıllarda İklimlendirme tüketicileri ürün seçimlerinde sadece fiyata değil, doğaya saygılı, çevreci tesislerde üretilmiş ve enerji verimliliği yüksek cihazlar talep ediyorlar. Sektörün önemli ürün gruplarından olan, yüzde 40’a kadar enerji tasarrufu sağlayan A++ enerji sınıfı ve inverter kompresörlü split klima ürünlerine talep ciddi şekilde arttı. Güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, klima sistemlerinde giderek daha fazla kullanılıyor. Bu, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak çevresel etkileri minimize ediyor.

Akıllı bina sistemlerinin giderek gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla IoT (Nesnelerin İnterneti) tabanlı akıllı klima sistemleri hem konut hem de iş merkezleri gibi alanlarda daha yaygın kullanılmaya başladı. Bu sistemler enerji tüketimini optimize ederek gereksiz enerji kullanımını önlerken, kullanıcıların enerji tüketimini daha iyi yönetmelerine yardımcı oluyor. Son dönemde klima üreticileri, klima ekipmanlarının geri dönüşümü ve yeniden kullanımını teşvik edecek üretim sistemlerini, tesislerinde daha etkin kullanıyorlar. Yine üretimden kaynaklı emisyonları düşürücü önlemler örneğin; üretimde doğal enerji kaynaklarının kullanımı ve atıksız üretim gibi kavramlar daha çok gözetilerek üretim yapılmaya çalışılıyor. Bu şekilde üretimden kaynaklı doğaya verilen zararın azaltılması ve mümkünse ortadan kaldırılması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

SEKTÖR ÇEVRE DOSTU ÇÖZÜMLER SUNUYOR

Klima sektörünün, sürekli gelişen teknolojilerle hem kullanıcıların konforunu hem de çevreye duyarlı çözümler sunmayı hedeflediğine dikkat çeken Korun, “Birçok üretici Ar-Ge çalışmalarında yüksek verimli ve doğa dostu ürünler geliştirme konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Ülkemizde yeni üretim tesisleri ve Ar-Ge merkezleri açılmaya devam ediyor. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte sektörümüzün üretim kapasitesinin istikrarlı bir şekilde artacağını söyleyebiliriz. Ar-Ge desteklerinin KOBİ düzeyinde yaygınlaştırılması için ilgili prosedürlerin kolaylaştırılması gerekiyor. Enerji verimli ürünlerin piyasada yaygınlaştırılması ve enerji verimliliği düşük cihazların yüksek enerji verimliliğine sahip cihazlara dönüşümü ile ilgili devlet teşvikine ihtiyaç duyuluyor. AB ülkelerinde olduğu gibi ısı pompalarının yaygınlaştırılması için enerji verimliliği ile ilgili AB fonlarının Türkiye’de ısı pompalarına yönelik Ar-Ge ve üretim faaliyetlerinde kullanımının artırılması, vergi indirim desteği, son kullanıcıya yönelik doğrudan teşvik, düşük faizli banka kredisi gibi uygulamaların yaygınlaşması, Türkiye’deki iklimlendirme sektörünün üretim gücüne önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

KLİMA SEÇİMİNDE ENERJİ TÜKETİMİ ÖNEMLİ BİR UNSUR

Tunç Korun, “Cihazların üzerinde bulunan ve enerji verimliliğini gösteren etiketler tüketicilere doğru yolu gösteriyor. Genel olarak A+++ sınıfı en yüksek verimliliği, D sınıfı ise en düşük verimliliği ifade ediyor. Alınacak cihazın mutlaka ulusal/uluslararası standart, CE ve uluslararası kalite standart belgeleri olmalı ve enerji tasarrufu anlamında mümkün olduğunca A sınıfının altında kalan bir ünite alınmamalıdır. 2015 yılından itibaren inverter kompresörlü klimalara geçildiğinden ve bu cihazların eski standart kompresörlere göre yüzde 30 kadar enerji tasarrufu olduğundan, 2014 öncesinde split klima almış olanların yenileme yapmasında da büyük verimlilik tasarrufu olacaktır” diyerek doğru klima seçiminin ne kadar büyük bir önem taşıdığına vurgu yaptı.

Sürdürülebilir bir dünya bilinciyle satın alınacak klimaların inverter teknolojisine sahip, çevre dostu soğutucu akışkan barındırmasının önemini anlatan Korun, şu değerlendirmelerde bulundu: “Klima cihazı alımında bunun yaklaşık 15 yıl boyunca çalışacak bir cihaz olduğunu öngörüp, bu süreç boyunca servis desteğinin alınabileceği, yedek parçasını bulabileceğiniz, bilinen bir marka olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle klima alımında, klima kapasitesinin ve kurulacağı yerin seçiminde mutlaka bir uzmandan yardım alınması önem arz ediyor. Uygun kapasite seçimi verimli klima kullanımı için çok önemlidir. Daha büyük bir klima her zaman daha iyi anlamına gelmez. Günümüzde birçok klima firması keşif hizmetini ücretsiz sağlıyor.”

KLİMA FİLTRESİNİN DÜZENLİ OLARAK TEMİZLENMESİ GEREKİYOR

 Klima kullanıcılarının, cihazlarında bulunan filtreyi belirli aralıklarla temizletmesinin önemine değinen Korun, “Birçok klima cihazında, filtreleme sistemleri ileri düzeye çıkarılmış, bu sayede toz, kaba partikül, polen, küf, duman vb. filtre edilebilmeye imkân tanıyor. Filtre etme işlemi de iklimlendirme sürecinin bir parçası olup iç hava kalitesinin artmasında ve klima seçiminde önemli bir faktördür. Laboratuvar çalışmalarına göre iç ortam havası ile ilgili memnuniyetsizliğin yüzde 10 artması kişinin performansını yüzde 1 düşürür. Klima filtresinin düzenli olarak temizlemesi hem enerji tasarrufu hem de klima filtresi üzerinde birikmiş toz, polen gibi kirleticiler nedeniyle tavsiye edilmektedir. Klima cihazı olanlar, yılda en az 4 kere klima filtrelerinin temizlenmesine özen göstermelidir. Bakımı düzenli olarak yapılmayan klimalar, kirli filtreleri nedeniyle iç hava kalitesinin düşmesi sonucu astım ve alerji gibi hastalıkları tetikleyebilir. Yine düzenli klima bakımı ile enerji tasarrufu sağlanırken cihazın kullanım ömrünü de uzatmış oluruz. Klima bakımları muhakkak yetkili servislerce yapılmalıdır. Tüketiciler T.C. Ticaret Bakanlığının “Servis Bilgi Sistemi Projesi (SERBİS)” kapsamında hazırladığı www.servis. gov.tr adresinden, servisler hakkında sorgulama yaparak, servislerin yetkili servis olup olmadığını öğrenebilirler” dedi.

Son olarak klima kullanımı hakkında bilgi veren Korun, sözlerini şöyle noktaladı:

“Klima seçimi kadar klima kullanımı da hava kalitesi açısından önemlidir. Doğru sıcaklık değerlerinde klima kullanımı; sağlığımızı korumada, verimliliğimizi artırmada ve de tüketilen enerjide önemli rol oynuyor. İyi koşullandırılmış bir ortamda insanların fiziksel ve zihinsel aktiviteleri artar. Konfor kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ancak kış için 20-24 derece, yaz için de 23-26 derece (yüzde 40-60 bağıl nem değerlerinde) konfor aralığı olarak kabul edilmektedir. Yazın çok daha düşük sıcaklıklarda klimamızı kullanmaya çalışırsak, ortam sıcaklığının çok düşük olmasından kaynaklı nem miktarı düşeceğinden soğuk algınlığı hissiyatı verebilir. Aynı zamanda çok düşük sıcaklıklarda kullanmak klimamızın elektrik sarfiyatını da artıracaktır. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 10 artıracaktır. Ayrıca klimanın sürekli en düşük değere set edilerek çalıştırılması, cihazın hiç durmadan çalışmasına sebep olduğundan, belli bir süre sonra arıza ihtimalini de artırmaktadır.”

En az 10 karakter gerekli