DOLAR 34,2299 0.32%
GBP 44,6979 0.56%
EURO 37,2413 0.44%
ALTIN 2.990,961,25
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23463062.31481%
ETH 903571.18004%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Bugünün girişimcisi geleceğin lideri

Bugünün girişimcisi geleceğin lideri

26/07/2024 16:41

Türkiye’de girişimcilik ve finansal okuryazarlık alanlarında gençlerin eğitimine odaklanan Genç Başarı Eğitim Vakfı, gençlere ve çocuklara girişimcilik bilincini ve davranış yapısını deneyimleterek geliştirme misyonuyla yeni bir boyut kazandırıyor. Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Genel Müdürlük görevini üstlenen Seçil Yıldırım Çelebi, Vakfın önemine değinerek, “Yürüttüğümüz ve geliştirdiğimiz tüm program ve projeler güncel iş yaşamına hazır bireyler olarak gençleri donatmayı amaçlamakta” diyor.

Girişimcilik, inovasyon, istihdam oluşturma, toplumsal değişim, ekonomik dayanıklılık ve teknolojiye katkı gibi alanlarda kendini gösterir. Bu bilincin gençlere kazandırılması ise sürdürülebilir ekonomi ve toplum için kritik bir öneme sahip. Genç girişimciler, ekonomilerin büyümesine ve toplumsal dönüşüme katkı sağlayarak daha iyi bir geleceğin inşasında önemli bir rol oynarlar. Genç Başarı Eğitim Vakfı ise bu önemi görerek, iş yaşamına hazır genç liderler yetiştirmek üzere kolları sıvadı. Bu kapsamda birçok proje ortaya koyan Vakfın faaliyetlerini Genç Başarı Eğitim Vakfı Genel Müdürü Seçil Yıldırım Çelebi ile konuştuk…

HEDEF İŞ YAŞAMINA HAZIR BİREYLER

 Genç Başarı Eğitim Vakfı ‘nın misyonu nedir? Hangi amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteriyorsunuz?

Vakıf, 25 yıl önce gençlerin ve çocukların girişimci zihin yapısına sahip ve iş dünyasına uyumlu beceriler kazanması amacıyla hayata geçirildi. Gençleri girişimci zihin yapısında yetiştirmek ve istihdam edilebilirlik becerilerini artırmak bizim vakıf olarak öncelik verdiğimiz üç temel başlığımız arasında.

Bu sebeple yürüttüğümüz ve geliştirdiğimiz tüm program ve projeler güncel iş yaşamına hazır bireyler olarak gençleri donatmayı amaçlamakta. Vakfımız Girişimcilik, Finansal Okuryazarlık ve İstihdam Edilebilirlik başlıklarında gençlerin, çocukların gelişimi amacıyla yaparak ve yaşayarak öğrenme temelli eğitim programlar tasarlamakta ve uygulamaktadır. İş Dünyası, Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından geliştirilen ve uygulanan programlar içerisinde yer almakta, yapılandırılmış çalışmalar doğrultusunda öğrencilerle tecrübelerini, bilgilerini paylaşmakta ve öğrencilere mentorluk yapmaktadır.

Vakfın gerçekleştirdiği projelerle ilgili bilgi verir misiniz? Toplum ve özellikle genç bireyler üzerindeki etkileri nedir?

Öncelikle Entrepreneurial Skills Pass Sertifika Programından bahsetmek isterim. Ülkemiz genelinde yaygın olarak yürütmekte olduğumuz, bir eğitim yılı boyunca liseli gençlerin kendi girişimlerini kurdukları ve yönettikleri tamamen deneyim odaklı GençBizz Lise Girişimcilik Programı sonunda gençlerimiz, Entrepreneurial Skills Pass sertifikasını girdikleri sınavın ardından almaya hak kazanmaktalar. 52 ülkede geçerliliği olan The Entrepreunerial Skills Pass Programı, World Economic Forum tarafından “Eğitimin Kalitesini Artıran Dönüştücü Uygulama” seçilmiş 30’dan fazla uzman, endüstri lideri, politika yapıcı ve uygulayıcıdan oluşan ‘The Education 4.0 Alliance’, ESP’yi, ‘Erişilebilir ve Kapsayıcı Öğrenim’ için en önemli araçlardan biri olarak seçilen 16 girişim arasında listelemiştir. Tüm bu başarılı gelişmeler ESP Sertifikası ile gençlerin kazandığı becerilerin geçerliliğini de kanıtlar düzeyde. Uluslararası çalışmaların yanı sıra, ülkemizde de ESP sertifikasına sahip gençlerin, şirketlerle yeni işe giriş ve staj alanlarında buluşması için de protokoller düzenlemekteyiz. Bugüne kadar Koçfinans, Mepsan Savunma Sanayi ve Otomotiv A.Ş., KEYO Digital, Ticimax, Stunner Türkiye, EGİAD ve GYİAD ile protokol imzalayarak iş birliğimizi başlattık. Bununla birlikte özellikle lise ve üniversitede eğitim alan gençlerimiz için ‘Geleceğim Projesi’ ve ‘İş Yaşamında Eşit Fırsatlar (Economic Opprtunities For All) Projelerimizi de hayata geçirdik. Projeler ile gençlere, iş yaşamına başlangıçta ihtiyaç duyduğu birçok temel beceri eğitimleri ile teknoloji ve yapay zekâ giriş eğitimleri sunuyor, bu eğitimlerin yanı sıra mentorluk, staj fırsatları ve iş dünyasını tanıma programları ile de gençleri buluşturuyoruz.

“GENÇLERİN VE ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

 Vakfın destekçileri kimler? Kurumsal veya bireysel katkılar nasıl sağlanmaktadır?

Vakıf, yürüttüğü programlar ve geliştirilen projeler odağında sektörlerinde ileri gelen birçok global ve yerel şirket tarafından desteklenmekte. Özellikle girişimcilik, genç istihdamı ve finansal okuryazarlık alanına odaklanmış birçok vizyoner kurum ile iş birliği yapmaktayız. Bunun yanı sıra çeşitli uluslararası fonlar içinde de ortaklıklar geliştirmekte ve sadece ülkemizde değil global düzeyde de gençlerin ve çocukların gelişimine katkı sağlıyoruz. Kurumlar, yalnızca fon katkısı vermemekte aynı zamanda ESP Protokolü ile gençlerin işe ilk adımlarında iş birliği kurup, gençlere ekip üyeleri ile birlikte gönüllü mentorluk desteği sağlamaktadır.

İş dünyasındaki değişen ihtiyaçlara göre gençlerin eğitim programları nasıl güncellenmeli? Bu kapsamda iş dünyasından nasıl katkılar alınabilir?

 İş dünyasının, gençlerin eğitim hayatlarına ve profesyonel yaşamlarına olan katkılarındaki önemi yadsınamaz. Günümüzde gençler özellikle yaparak öğrenme metodolojisi ile aldıkları eğitimlerden çok daha yüksek fayda sağlamaktalar. Ayrıca yaparak öğrenme odaklı programlar, sadece teorik ve pratik bilginin bir araya getirilmesini sağlamıyor, aynı zamanda gençlerin aldıkları görevler ile sorumluluk bilinçlerini geliştirmekte ve bir takım içinde rol almanın gerekliliklerini de öğretmekte. Bu noktada iş dünyasının gelecek beklentilerinin ve sektörlerindeki teknolojik gelişmelerin aktarımı, özellikle de kattıkları vizyon ile gençlerle yakın çalışması geleceklerini planlamaya çalışan gençler için büyük bir fırsat sağlıyor. İş dünyası ve gençler arasındaki bu etkileşim esasında sadece gençler için de fayda sağlamamakta. Aynı zamanda iş dünyasının da yeni kuşağı tanımasını davranış biçimlerini ve tepkilerini gözlemleyerek gelecekte birlikte yol alacakları bir ekip üyesi ya da bir hedef grup olarak çok daha verimli planlamalar yapmasına olanak tanıyor.

Eğitim sistemlerinde mentorluk ve rehberlik programlarının rolü nedir ve nasıl güçlendirilebilir? Bu kapsamda sizin attığınız adımlar ve projeler var mı?

Bizler, çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik geliştirdiğimiz programlar ile hem kendilerini ve çevrelerini tanımalarını hem de çözüm ve gelişim odaklı hareket edebilmeyi öğrenmelerini amaçlıyoruz. Bu süreçlerde iş dünyası aktörlerinin mentorluğu, Vakfımızda her yaştaki öğrenci gruplarımız ile yaptığımız çalışmalarda öğrencilerimiz için önemli bir kazanım kaynağı haline geliyor.

Mentorluk süreçlerimiz, mentor olacak gönüllülerin katıldığı ve programlar özelinde oluşturulan Mentor Bilgilendirme Eğitimleri ile başlıyor ve eğitimleri alan mentorlar ilgili programlara yönlendiriliyor. JuniorBizz grubumuzun altında yürütmekte olduğumuz programlarımızda gönüllü mentorlarımız, 8-13 yaş aralığındaki öğrencilerimiz ile birlikte sınıflarda ya da farklı atölye etkinliklerinde oyunlar aracılığıyla çocuklara mentorluk yapmaktalar. Bunun yanı sıra GençBizz ve JA StartUp Programlarımız ile iş dünyası gençlere uzun dönemli iş kurma ve geliştirme alanlarında mentorluk sunmakta. Bununla birlikte yürüttüğümüz, “Tersine Mentorluk” süreci ile de genç mezunlarımız iş dünyasına mentorluk vermekte. Böylece iş insanları gençlerin görüşlerini ve düşünce yapısını yakından tanıma fırsatı elde etmekteler.

“FİKRİNİ GELİŞTİREBİLEN GENÇLERE İHTİYAÇ VAR”

Yetenek kıtlığı sorununu en çok hangi pozisyonlarda hissediliyor, sizce bunun temel nedenleri nelerdir?

 İş yaşamında gerek duyulan yetenekler hızla değişim göstermekte ve çeşitlenmekte. Bu durum gençlerimizi ve işverenleri maalesef olumsuz etkiliyor. Ancak işveren cephesine baktığımızda günümüzde pozisyondan bağımsız olarak, gençlerin öncelikle yabancı dil bilgisi eksikliği ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra sorumluluk alma, zor durumlarla başa çıkma, zaman ve stres yönetimi gibi becerilerinin de eksikliği istihdam edilecek bireyler konusunda yaşanılan dezavantajlar içerisinde yerini alıyor. Bu durumun ortaya çıkma sebepleri arasında gençlere yönelik eğitim programlarının, maalesef günceli yakalamak ve güncele tutunmak arzusuyla geliştiriliyor olmasını söylemek mümkün. Bilindiği üzere birçok eğitim kurumu yıllardır gençlere ve çocuklara yazılım ve kodlama odaklı eğitimler vermekte ve bu eğitimleri ön plana çıkartmakta. Ancak uzun zamandır anlattığımız bir şey var ki o da sadece kodlamayı bilen değil, hangi sorunu çözeceğine odaklanarak o sorunu çözecek yazılım fikrini geliştirebilen gençlere ihtiyaç var. Günümüzde baktığımızda çok yeni gelişmelerde de görüyoruz ki kodlama mantıkları değişiyor hatta yapay zekâ ile yazılım geliştirme süreci başlıyor. İşte bu noktada öncelikle temel becerileri kazandırmak ve amaçları doğrultusunda teknik yeteneklerini de geliştirmeleri için gençleri yönlendirmek ön plana çıkıyor.

Vakfın gelecekteki planları ve genişleme hedefleri nelerdir?

Vakıf olarak odaklandığımız üç temel alan olan Girişimcilik, Finansal Okuryazarlık ve gençlerin istihdama katılım becerilerini geliştirmek her zaman geliştirdiğimiz çalışmalarımızda ön plana çıkıyor. Yürüttüğümüz temel programlarımızın yanı sıra, son dönemlerde özellikle gençlerin iş yaşamına katılmalarına ve iş yaşamında aktif ve etkili bireyler olmalarına yönelik projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız. 2023-2024 eğitim dönemi ve takip eden dönemde özellikle STEM, sürdürülebilirlik ve yapay zekâ teknolojileri alanında gençlerin gelişimine olanak sağlayacak ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile çalışmalarımızı yürütmeyi planlamaktayız. Bunun yanı sıra ESP (Entrepreneurial Skills Pass) Sertifika Programımız kapsamında yaptığımız iş birliklerini geliştirerek iş dünyasının ihtiyaç duydukları becerilere sahip gençlerin, ilk iş deneyimlerine ulaşmalarını sağlayacağız.

VAKFIN ÜÇ TEMEL ALANI…

Vakıf olarak odaklandığımız üç temel alan olan Girişimcilik, Finansal Okuryazarlık ve gençlerin istihdama katılım becerilerini geliştirmek her zaman geliştirdiğimiz çalışmalarımızda ön plana çıkıyor. Yürüttüğümüz temel programlarımızın yanı sıra, son dönemlerde özellikle gençlerin iş yaşamına katılmalarına ve iş yaşamında aktif ve etkili bireyler olmalarına yönelik projeler geliştirmekte ve uygulamaktayız.

En az 10 karakter gerekli