DOLAR 34,5716 0.23%
GBP 43,4954 -0.19%
EURO 36,2143 -0.09%
ALTIN 2.983,720,75
BIST 9.367,773,72%
BITCOIN 34191951.50231%
ETH 1171898.70734%
İstanbul
11°

AÇIK

Tel sektörünün önde gelen şirketi Özyaşar Tel, halka arz ile yatırımları artırıyor

Tel sektörünün önde gelen şirketi Özyaşar Tel, halka arz ile yatırımları artırıyor

26/07/2024 16:38

1973 yılında Onursal Başkan Ahmet Çokyaşar tarafından kurulan Özyaşar Tel halka arz ile daha da güçleniyor. Türkiye’nin ilk çelik tel üreticilerinden biri olan ve yıllık 286 bin ton çelik tel üretimi gerçekleştiren şirket, halka arzdan elde edeceği gelirin yüzde 30’uyla işletme sermayesini daha da güçlendirmeyi, yüzde 40’ıyla finansman maliyetlerini azaltmayı ve yüzde 30’uyla kapasite ve verimlilik artırıcı yatırımlar yapmaya hazırlanıyor. Çokyaşar Holding Genel Müdürü Erman Korkusuz ile Çokyaşar Holding bağlı ortaklığı olan Özyaşar Tel’in halka arz sürecini ve 51 yıllık sektör serüvenini konuştuk…

Onursal Başkan Ahmet Çokyaşar tarafından 1973 yılında kurulduklarını ifade eden Çokyaşar Holding Genel Müdürü Erman Korkusuz, “51 senelik bir şirketiz. Türkiye’nin ilk çelik tel üreticilerinden biriyiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yayınladığı raporlara göre Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasındayız. İSO’nun İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içerisindeyiz. Yıllık 286 bin ton çelik tel üretimi gerçekleştiriyoruz. Çelik İhracatçıları Birliği’nin açıkladığı sektörlere göre çelik tel alanında Türkiye’nin birinci ihracatçı şirketiyiz. Türkiye’de üç, Arnavutluk’ta bir olmak üzere toplamda dört adet fabrikamız var” diyor.

ALTI KITADA 70 ÜLKEYE İHRACAT

Avrupa’nın en büyük çelik tel üreticilerinden olduklarını vurgulayan Korkusuz, “Hem kapasite hem de ürün çeşitliliği anlamında dünyada sayılı üreticilerden bir tanesiyiz. Yaptığımız ihracatın oranına ve çeşitliliğine baktığınızda dünyada tanınan bir şirketiz. Alanımızda Türkiye’nin yüzde 20’sine yakın bir pazar payına sahibiz. Özyaşar Tel Silivri üretim tesisimizde 1986 yılında çelik tel üretimine başladık. Öncelikle tarımcılıkta kullanılan tellerin üretimini gerçekleştiriyorduk. Daha sonrasında galvanizli tel üretimine geçtik. Bildiğiniz üzere tel hayatımızın her alanında mevcut. Yatağınızın içerisinde, evinizin elektrik tesisatında ve birçok yerde hayatımıza entegre. Havai iletim hatlarında kullanılan çelik tel ve çelik halatları dahi biz üretiyoruz. Otomotiv yan sanayinin de tedarikçisiyiz. Geri dönüşüm sektöründe kullanılan telleri de biz üretiyoruz. İnşaatta ve çevre güvenlik sistemlerinde de varız. Çevre güvenlik sektöründe nihai ürün üretebiliyoruz. Yol kenarlarında ve bahçelerin çevrelerinde gördüğünüz sınır güvenliğini sağlayan kaynaklı panel çitlerini üretiyoruz. Halat üretiminde de varlığımızı sürdürürken üretilen bu ürünler asansör kurulumlarında, vinçlerde, balıkçılık faaliyetlerinde ve madenlerde kullanılıyor” şeklinde konuşarak ürettikleri tellerin hayatımızın her alanını sarmaladığını anlattı…

“SANAYİCİNİN AŞKI YATIRIM VE ÜRETİMDİR”

Adana’da Hacı Sabancı Organize Sanayi içerisinde yer alan fabrikalarının 2022 yılında yenilendiğinden bahseden Korkusuz, “Yeni fabrikamız Avrupa’nın çelik tel üreten en modern fabrikalarından biri. Çatı GES sistemiyle ve su toplama havzasıyla sürdürülebilirliğe katkı sunuyoruz. Adana’daki fabrikamızda yine kapasite artırımına gideceğiz. Hitap etmek istediğimiz çok farklı pazarlar ve sistemimize eklemek istediğimiz yeni sektörler var. Sanayicinin aşkı yatırım ve üretimdir. Bizler de bu aşka sadık kalarak daha fazla üretip daha fazla satmak istiyoruz” dedi. Özyaşar Tel ve Galvanizleme A.Ş. ‘nin halka açılması hakkında önemli açıklamalarda bulunan Erman Korkusuz, “Halka arz edilme sürecimiz aslında projelerimiz arasında bir kilometre taşı. Şirket olarak kendimize dört sene önce bir kurumsallaşma hedefi koyduk. Ahmet Bey tarafından kurulmuş ve şu anda ailenin ikinci jenerasyonu tarafından yönetilen bir şirketiz. Üçüncü jenerasyona daha kurumsal ve daha profesyonel bir yapı teslim edebilmek için böyle bir süreç başlattık. Halka arzda bu sürecin kilometre taşlarından bir tanesi” dedi. 

ELDE EDİLECEK GELİR, ŞİRKET İÇİNDE KALACAK

Halka arzdan kazanılacak öz sermayenin kullanım alanlarıyla ilgili bilgi veren Korkusuz, “Halka arzdan sonra elde edilecek gelirin yüzde 30’unu sermaye olarak değerlendireceğiz. Yüzde 40’ını finansal maliyetlerin düşürülmesi amacıyla kullanacağız. Kalan yüzde 30’luk kısmını da yatırımlara yönlendireceğiz. Elde edilecek sermayenin neredeyse tamamı şirket içerisinde kalacak.

mceu 13289635111718017577521

AHMET ÇOKYAŞAR KİMDİR?

Çokyaşar Holding Onursal Başkanı Ahmet Çokyaşar, 1941 yılında Darende’de doğdu. Küçük yaşta ticarete atılan Çokyaşar, Adana ve İstanbul’da nalburiye işi yaptıktan sonra, 1973 yılında Özyaşar Tel ve Galvanizleme San. A.Ş.’yi kurarak sanayicilik hayatına adım attı. Ahmet Çokyaşar’ın kurduğu tel galvanizleme, örme ve dokuma gibi alanlarda faaliyet gösteren grup firmaları, bugün 1000’in üzerinde çalışanı ve yüzde 70 ihracat payı olan bir sanayi grubunu oluşturmakta. Ahmet Çokyaşar şu anda Darendeliler Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kurucularından biri ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

ÇOKYAŞAR HOLDİNG’İN KİLOMETRE TAŞLARI

•Onursal Başkan Ahmet Çokyaşar, 1953 yılında Adana’da çelik tel üretimine başlayarak sanayi sektörüne ilk adımını attı.

• 1969 yılında, İstanbul’da alüminyum fabrikası kurma hayalini gerçekleştirmek için çalışmalara başladı ve 1973 yılında resmi olarak Özyaşar Tel Galvanizleme San. A.Ş’yi kurdu.

• 1986 yılında ilk galvanizleme hattı kurularak çelik tel üretiminde kalite ve verimlilik artırıldı. Sonrasında üretim tesisleri Eyüp’ten Silivri’ye, daha geniş bir alana taşındı. 2000 yılında Çokyaşar Tel Adana Üretim tesisi ortaklık yoluyla kuruldu. Özyaşar Tel, 2007 yılına kadar kapasitesini üç katına çıkarmış oldu ve toplamda 120.000 ton/yıl kapasiteye sahip oldu.

• 2008 yılında çelik halat üretimine başlanarak İzmit Çelik Halat fabrikası satın alındı ve Çokyaşar Halat kuruldu. 2010 yılında çevre ve güvenlik sistemleri üretimi ile, çelik telin kullanıldığı farklı sektörlere hizmet vermeye başlandı. 2014 yılında patentli tel üretimine başlanarak sektörde yenilikçi bir adım daha atıldı.

• 2020 yatırımlar ve verimlilik artırıcı yıl olarak görülüyor ki; Balkanlarda tel ve tel mamulleri alanında faaliyet gösteren CWI Arnavutluk fabrikası kuruldu. Bununla birlikte Adana’da modernizasyon ve ek kapasite amaçlı galvanizleme ve tel hattı kurulumuna başlandı.

• 2021 yılında bilgi teknolojileri organizasyonunun yeniden yapılandırılması tamamlandı. Altyapı iyileştirmeleri, veri merkezi yatırımları ve üretim sahasında MES altyapısı yatırımları tamamlandı. Özyaşar Tel ve bağlı ortaklıkları, dijital dönüşüm için hazır hale geldi.

• 2022 yılında Özyaşar Tel TQ marka teşvik programına kabul edilmesiyle markalaşma süreci hızlandırıldı. Atık yönetimi çalışmaları çerçevesinde “Sıfır Atık Belgesi” alınarak çevre duyarlılığı kanıtlandı. Çokyaşar Tel Adana’da ikinci üretim tesisi yatırımı yapılarak faaliyete geçirildi. Çokyaşar Tel Adana ve Çokyaşar Halat Düzce üretim tesislerinde GES projesi hayata geçirildi.

• 2023 yılında TURQUAZ projesi hayata geçirilerek, şirket stratejileri yeniden ele alındı ve kurumsal altyapı çalışmalarına öncelik verildi. 2024 yılında Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları kapsamında verimlilik artırıcı dört adet patent başvurusu yapıldı. Bununla Ar-Ge proje ekibi üniversite iş birlikleri ile yaptığı çalışmalarda ürün geliştirme verimlilik artırıcı makaleler yayınlayarak kongrelerde sunum yapmaya başladılar. Bununla beraber TÜBİTAK Sanayide Yeşil Dönüşüm programı kapsamında yapılan yarışmada verimlilik artırıcı proje başvurusu yapıldı.

En az 10 karakter gerekli