DOLAR 34,5502 0.2%
GBP 43,2868 -0.63%
EURO 36,0575 -0.49%
ALTIN 2.996,221,17
BIST 9.492,061,33%
BITCOIN 33840331.05425%
ETH 114330-0.66593%
İstanbul
13°

AÇIK

Balıkesir’de bir geri dönüşüm hikâyesi “Varaka kâğıt”

Balıkesir’de bir geri dönüşüm hikâyesi “Varaka kâğıt”

26/07/2024 15:58

Atık kâğıtlardan geri dönüşüm yoluyla ambalaj sektörü için ürün elde eden Varaka Kâğıt, 300 milyon Euro’luk bir yatırımla büyük bir geri dönüşüm tesisine dönüştürüldü. 20 yıl önce özelleştirilen SEKA fabrikasındaki değişimleri yerinde görmek ve merak ettiklerimizi sormak için Varaka Kâğıt fabrikasının Genel Müdür Yardımcısı Mürşit Tetik ile konuştuk.

Ziyaret epey verimli oldu. Varaka Kâğıt fabrikasının Genel Müdür Yardımcısı Mürşit Tetik tüm işleyişi detaylarıyla bize anlattı. Fabrikanın yaklaşık 300 milyon Euro bir yatırımla büyük bir geri dönüşüm tesisine dönüştürüldüğünü görmek beni çok sevindirdi. Eski fabrika binası ve içindeki makineler olduğu gibi dururken, yeni yatırım alanı için farklı bir yer belirlenerek oraya yurt dışından getirilen makineler yerleştirilmiş ve ortaya büyük bir çoğunluğu otomasyonla çalışan modern bir tesis çıkmış. Beni biraz hikâyesi ilgilendirdiğinden özelleştirme sürecini aşağıda sizlere anlattım

SEKA NEDEN ÖZELLEŞTİRİLDİ?

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, 1997 yılında özelleştirerek anonim şirkete dönüştürdüğü ve 2003 yılında da Albayrak Grubu’na ihaleyle devrettiği Balıkesir SEKA İşletmesi, üretilen gazete kâğıdının ithal kâğıttan kalitesiz ve yüksek maliyetli olması, İşletmenin pazar payını kaybederek kapanma aşamasına gelmesi ve sürekli zarar etmesi nedeniyle özelleştirme kapsamına alındığı söyleniyor. Özelleştirme kapsamına alınan işletme, yıllar sonra Varaka Kâğıt ile adeta küllerinden yeniden doğuyor. Geri dönüşüm ve sürdürülebilir enerjiye odaklanan tesis, şimdilerde hem çevreye hem de ekonomiye önemli katkılar sunuyor.

SEKA’NIN ÖZELLEŞTİRİLME SERÜVENİ:

SEKA için bir dönüm noktası olan bu süreç 13 Mart 2000’de başlıyor. Özelleştirmenin başlangıcında ilk üç ihalede teklif veren çıkmıyor. 16 Ekim 2002’de yapılan son ihalede ise Albayrak Grubu, 1,1 milyon dolarlık teklifiyle SEKA’nın yeni sahibi oluyor. Bu satış, sadece bir mülkiyet devri değil, aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcı demekti. Albayrak Grubu o dönem özelleştirme bedeline ek olarak, 2003 rakamları ile 8 buçuk milyon TL de SEKA çalışanlarının tazminatlarını ödüyor. SEKA’nın özelleştirilmesi, Türkiye’nin ekonomik tarihinde kamu işletmelerinin özelleştirilmesi konusunda önemli bir yere sahiptir.

BALIKESİR’DE BIR DÖNÜŞÜM MERKEZİ

Balıkesir’de 1 milyon 265 bin metrekarelik bir alan içinde kurulu Varaka Kâğıt Fabrikası, 110 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapıyor. Yıllık 250 bin ton atık kâğıdı geri dönüştürerek mamule dönüştüren fabrika, çevreye ve ülke ekonomisine de önemli katkılar sunuyor. Yüzde 100 geri dönüşüm kâğıdı kullanarak geniş bir ürün yelpazesi sunan Varaka Kâğıt Fabrikası, çevre dostu üretim anlayışıyla da öne çıkmaktadır. 2023 yılında hammadde olarak 219 bin ton yüzde 100 geri dönüşüm kâğıdı kullanan fabrika, bu alanda da önemli bir başarıya imza atmıştır. Varaka Kâğıt Fabrikası, sadece bir üretim tesisi olmanın ötesinde, sürdürülebilir bir gelecek için de önemli bir rol da oynamaktadır. 2023 yılında, tesiste

• 8.128 adet tampon üretilmiş,

• 107.351 adet bobin işlem görmüş,

• 8.256 araç ile sevkiyat yapılmış,

• 191.219 ton kömür tüketilmiş ve

• 238.885 MW elektrik üretimi gerçekleştirilmiştir. ,

GÜÇLÜ BIR VARLIK, SÜREKLİ GELİŞİM

Varaka Kâğıt, 2021 yılında 397. ve 2022 yılında da 475. sırada Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sayılan İSO 500 listesinde yer almayı başarmıştır. Bu başarı, şirketin istikrarlı büyümesini ve sektördeki güçlü konumunu da teyit etmesini sağlamıştır. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve Sıfır Atık Belgesi gibi prestijli belgelere sahip Varaka, 2023-2025 planında da Atık Su İleri Arıtma Tesisi ve GES Projesi’ne yer vererek, istikrarlı bir şekilde ilerliyor.

DOĞAYLA UYUM VE ENERJİDE ÖZKAYNAK

Varaka Kâğıt tesislerinde ham madde olarak ağaç değil, sadece atık kâğıt kullanılıyor. Yıllık 250 bin ton atık kâğıdı dönüştüren Varaka Kâğıt, sadece üretimde değil, enerjide de öz kaynak devrimini başlatmış bir tesis. Geri dönüşümün gücüyle kendi enerjisini de üreten Varaka, sürdürülebilirlik ilkelerine adeta bir manifesto sunuyor. Su ve enerji tüketimi ise benzer tesislerin 5 kat altında. Bu olağanüstü başarı, Varaka Kağıt’ı sürdürülebilirlik yolunda parlayan bir yıldız haline getiriyor.

ÖZ KAYNAKLI ENERJİYLE GÜÇLENEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Balıkesir’de bulunan Varaka Kâğıt fabrikası, sürdürülebilir enerjiye verdiği önemle sadece üretimde değil, enerjide de öz kaynaklarıyla yol alıyor. Yılda yüzbinlerce ton ambalaj kâğıdı üreten bu tesis, aynı zamanda kendi kojenerasyon tesisiyle enerji ihtiyacını da karşılıyor. Bu sayede Varaka Kâğıt, düşük enerji maliyetiyle sektörde fark oluştururken, 320 bin MW elektrik üretim kapasitesine ulaşarak önemli bir başarıya imza atıyor. Sürdürülebilirlik vizyonunun bir parçası olarak atık su arıtma tesisi de kuran Varaka, 9 bin 400 metreküp gün atık su arıtma kapasitesi ve 6 bin metreküp gün su tüketimiyle çevreye duyarlı bir üretim modeli uyguluyor.

TESİSİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ MODELİ

Varaka Kâğıt’ın sürdürülebilir enerji modeli, gelecek nesiller için temiz bir dünya inşa etme yolunda önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Firma sürdürülebilir enerji tasarrufuna tam destek veriyor.

• Kojenerasyon tesisi ile enerji ihtiyacını kendi kaynaklarıyla karşılıyor ve bu sayede enerji bağımsızlığı elde ediyor.

• Enerji maliyetlerini düşürerek sektörde rekabet gücünü artırıyor.

• Kojenerasyon tesisi ile elektrik üreterek, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımına katkıda bulunuyor.

• Varaka Kâğıt, atık su arıtma tesisi ile atık suları arıtarak çevre kirliliğini önlüyor ve su kaynaklarını koruyor. Sonuç olarak bana göre çevre bilincinin her geçen gün arttığı günümüzde, atık yönetimi faaliyetlerine gösterilen ilginin bu fabrikada tezahürlerini görmüş oluyoruz. Buna ilaveten sürdürülebilir enerji ve geri dönüşümü misyon edinmiş Varaka Kâğıt, üretimini yüzde 100 atık kağıt üzerine kurmuş bir tesisle gelecek adına mükemmel işler yapıyor. Hâlbuki selülozdan yerli gazete ve kitap kâğıdı üretimi için kurulan SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası, hem zarar ediyor hem de doğayı olumsuz etkiliyordu.

En az 10 karakter gerekli