Grafit, bazı ürünlerin meydana gelmesi için ihtiyaç duyulan en önemli maddelerden biri… Grafit ihracatı konusunda ilk sıralarda yer alan KGD Grafit ve Metal Genel Müdürü Gamze Karasu, grafitin geldiği andan itibaren müşterilere nasıl ulaştığı noktasına kadar tüm detayları anlatıyor. Özellikle temin aşamasında neler olduğunun altını çizerek; “Ülkemizde grafit üretimi halihazırda mevcut değil. Grafitin üretimi dünyada şu an için yedi ülkede yapılıyor ve bunlardan en büyüğü Çin. Türkiye’de ise grafit bloklara şekillendirme yaparak katma değer yaratıyoruz. Grafitin tedarikinde yaşadığımız en büyük sorun, Çin ve Türkiye arası gemi taşımacılığında geçen süre ve bunun maliyeti” diyor.
Grafit, fabrikaların üretimde ihtiyaç duydukları en önemli maddelerden biri. KGD Grafit Metal olarak grafit maddesini nasıl tedarik ediyorsunuz?
Türkiye’de grafit üretimi şu an için mevcut olmadığından Grafit bloklarını Çin, Hindistan ve Japonya’dan temin ediyoruz. Aldığımız blokları kalitelerine ve kullanım yerlerine göre belirleyip gruplandırıyoruz. Ardından, müşterilerimizin talep
leri ve teknik çizimlere göre, torna atölyemizde bloklara çeşitli şekiller veriyoruz. Grafit için yarı mamul imalatı diyebiliriz. Aynı zamanda, müşterilerimize gönderdiğimiz ürünler işlenirken kırılıp çizilebiliyor. Atık haline gelen bu ürünleri aynı tesislerden bu kez satın alarak yeniden kullanılabilen grafitlere dönüştürüyoruz. Bunun yanı, sıra demir çelik fabrikalarından çıkan hurda grafitleri alıp tekrar şekillendirerek yeni ürün haline getiriyoruz. Atık grafitlerden işlenmeyecek kadar ufak kalan kalıntılara ise kırma işlemi uygulayarak toz veya granül haline getiriyoruz. Müşterilerimize gönderdiklerimiz arasından kırılmış, çizilmiş, ömrü tükenmiş ürünleri geri alıp farklı işlemler uygulayarak başka bitmiş ürün haline getirmekteyiz. Grafitin her halini kullanan ve değerlendiren çevreye duyarlı bir firmayız.
Türkiye’de grafit maddesinin üretimi nasıl bir yerde? Tedarik noktasında ne gibi sorunlar yaşanıyor?
Ülkemizde grafit üretimi halihazırda mevcut değil. Grafitin üretimi dünyada şu an için yedi ülkede yapılıyor ve bunlardan en büyüğü Çin. Türkiye’de ise grafit bloklara şekillendirme yaparak katma değer yaratıyoruz. Grafitin tedarikinde yaşadığımız en büyük sorun, Çin ve Türkiye arası gemi taşımacılığında geçen süre ve bunun maliyeti. Pandemi ile birlikte değişen dünyamızda, navlun fiyatları da altüst olmuştu. Konteyner fiyatları 10 katı daha fazla fiyatlara ulaşmıştı. Bu tedarik zincirimizi etkileyen büyük bir unsur.Tam pandeminin yavaş yavaş sönmesiyle navlun fiyatları normal seviyelerine gerilemişken şimdi de Süveyş Kanalı’ndaki kriz ortaya çıktı. Bu sefer navlun fiyatlarının artmasının yanı sıra bir de transit süreleri de iki katına çıktı. Şu aralar navlun fiyatları normal değerin 4–5 katı seviyelerinde ilerlerken, 30-45 gün olan transit süresi neredeyse 75-90 günlere ulaşmış durumda. Normal şartlarda tedarik zincirimizi 45 gün transit süresi ile planlayabilmek dahi zor iken şimdi karşılaştığımız bu süreler işimizi daha da zorlaştırıyor.
KGD Grafit Metal üretim sırasında yeşil enerji ve geri dönüşüm kaynaklarını kullanıyor mu? Bu noktada sektörde hangi çalışmalar yapılıyor?
2018 yılında aldığımız Sürdürülebilirlik Sertifikası ile sektörümüzdeki az sayıdaki firmalar arasında bulunuyoruz. Atık yönetimimizin amacını ise atık oluşumunun engellenmesi, azaltılması, atığın yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi oluşturuyor. KGD olarak sektöre ilk girdiğimizde grafit atığının yeniden kullanılması ile ilgili eksiğin olduğunu gördük ve bu konu ile alakalı neler yapılabileceğinin araştırmasını yapmaya başladık. Sektörün yönlendirmeleri, bilgi ve birikimlerimiz ile çeşitli yöntemler bulduk. Çevremize duyarlı olmayı ilke olarak edindiğimiz bu yolda, sektörümüze ergonomik ürünler sunuyoruz. Sürdürülebilirlik Sertifikası sayesinde de bugüne kadar pazarda söz sahibi olan beş büyük firmadan yaklaşık 800 ton hurda grafit alımı yapıp üretimimizin yaklaşık yüzde 20’sini hurda grafitten yapmış olduk. Bu alanda çalışmalarımızı genişletmeyi ve kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Bu yıldan itibaren de üretim kapasitemizi artırarak daha fazla atığı ürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Aslında grafit konusunda sürdürülebilirlik sertifikası olan sayılı hatta tek firma olabiliriz diyebilirim. Atık yönetimi konusunda tedarikçi kapsamında olan firmaların çalışmaları var mı emin değilim. Alüminyum üreticilerinin yani müşterilerimizin eminim bu noktada çalışmaları çokça vardır. Yukarıda bahsettiğim gibi bu yıl devreye almaya planladığımız atık geri dönüşüm projemiz bulunuyor. Bununla alakalı daha detaylı bilgileri devreye aldıktan sonra konuşabiliriz.
KGD Grafit Metal’in Türkiye’de ve Avrupa’da kaç paydaşı bulunuyor?
KGD Grafit ve Metal, dördü Avrupada olmak üzere toplamda 10 partner firmamız bulunuyor. Müşteri bazında ise bu çok daha geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Grafiti işlemek ve yıllık belirli bir üretim miktarına ulaşmak için yatırımlar yapıyorsunuz. Yatırımların ardından belirli bir ciroya ulaşmanız istihdam konusundaki çalışmalarınızı ne kadar etkiliyor?
Yatırımlarımız tabii ki istihdam konusundaki çalışmalarımızı direkt olarak etkiliyor. Bu yılın sonunda firmamız bünyesinde yüzde 15 ila 20 arasında istihdam artışı bekliyoruz. 2023 yılından bu yana yüzde 10 istihdam artışımız oldu.
GÜNDEM KORİDORU
24 Kasım 2024