Türkiye’de İş Dünyası dergisi, kadın girişimciliğinin ve istihdamın önünü açmak için iş dünyasına ışık tutmaya devam ediyor. Bu kapsamda düzenlediği buluşmalara bir yenisini daha ekleyen dergi, Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırlamış olduğu “Sanayinin Ağır Kadınları” dosya çalışmasını konuşmak için iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Başarılı bir girişimcilik hikâyesi yazan Güvensan CEO’su Münteha Adalı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada, paydaşlar bir iftar sofrasında bu kez erkeklerin gözünden kadınların rolünü konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos 2023 verilerine göre, Türkiye’de genç kadın işsizliği ne yazık ki alarm verici bir noktaya ulaştı. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 65.6 iken bu rakam kadınlarda yalnızca yüzde 31.5 olarak sınırlı kaldı. Kadın girişimci rakamlarımızı geçtiğimiz yıllarla karşılaştıracak olursak tablo nispeten umut verici. 2002 yılında yüzde 4 olan kadın girişimci sayımız günümüzde yüzde 14’e ulaşmış durumda. İstihdamda azalma yaşansa da girişimci olmak isteyen kadınların sayısındaki artış bir nebze de olsa içimize su serpiyor. Bu oranların daha da yükseltilmesi için kadın-erkek her kesime belli başlı işler düşüyor. Özellikle iş dünyasının bu bilinci kavraması ve kadınların iş yaşamına adapte olmasını bir avantaj olarak görmesi büyük önem arz ediyor.
Türkiye’de İş Dünyası dergisi; iş dünyasının sesi olma misyonu ile çıktığı yolda, kadın girişimciliğine ve kadınların iş dünyasında desteklenmesine ilişkin bir dizi proje ve farkındalık gerçekleştiriyor. Çıkardığı her sayısında ve derginin tanıtımına ilişkin düzenlediği her toplantıda kadın girişimciliğinin gelmiş olduğu noktayı paydaşlarıyla paylaşan dergi, bu kapsamda yine bir buluşmaya imza attı. Mart sayısına ilişkin Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir dosya çalışması hazırlayan dergi, hazırlamış olduğu “Sanayinin Ağır Kadınları” içeriğinin buluşmasını da yine başarılı ve girişimci bir isim olan Münteha Adalı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Bir iftar sofrasında bir araya gelinen buluşma, iş dünyasından birçok ismi aynı masada buluşturdu. Bu kez erkeklerin gözünden kadınların dinlediği buluşmaya; Güvensan CEO’su Münteha Adalı, İnci Endüstri Genel Müdürü ve Ortağı Gamze İnci Kalyoncu, OR-GE Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy, Teksan Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Martı Kurucu Ortağı Sena Öktem, Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, Redstone Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, İhlas Medya Reklam Grup Başkanı Tuba Gençay, Türkiye’de İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, İhlas Medya Dijital Genel Müdürü Volkan Ormanlı, Türkiye’de İş Dünyası dergisi Yazı İşleri Müdürü Hüsne Pamuk, Gıda Mühendisi Elif Aşlamacı Attepe ve Okan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ada Beyza Toksoy gibi isimler katıldı.
Buluşmanın ev sahipliğini yapan Güvensan CEO’su Münteha Adalı, yola bankacılıkla başladığını ardından da 1992 yılında eşiyle birlikte Güvensan Temizlik Hizmetleri firmasını kurduklarını söyledi. Sektörün ilklerinden olduklarını dile getiren Adalı, “Girişimcilik aslında fırsat işidir. Büyüyen gelişen bir İstanbul, Türkiye piyasasında yabancı sermaye bu sektörü fırsat görmüşken bizim kendi insanımızın komplekslerinden ötürü bu sektörü fırsat olarak görmemesi bizim için avantaj oldu. Sekiz senede bu sektörden ne kadar güzel para kazanılacağının en güzel örneklerinden biriyiz. Kimse bu sektöre girmeyince çok bakir bir alan olarak kaldı. Sektörün oyuncuları çok alaylı olunca, alaylıların da hesap kitap işini bilmemesi, bu yerel global hikayesini çok iyi örtüştürememeleri sonucu sürekli zirvede kaldık. Zirvede kalmak da aslında hesabı kitabı çok iyi bilmekten geçiyor. Dokuz yıllık bankacılığım, insan ilişkilerine çok iyi bilmem, her kaba girebilmek ve hiçbir şeyden gocunmamak aslında benim en güçlü taraflarım oldu. Hizmet sektörü çok kıymetli bir sektör, hiç kimse bunun farkına varamadı. Dünya devleri bile Türkiye’deki bu pazarın ne kadar kıymetli olduğunu anlarken, bu ülkenin insanlarının bunu anlamaması gerçekten içler acısı bir durum” dedi.
Temizlik sektörünün sanki kadın işiymiş gibi algılanması sebebiyle, kadınların bu alanda avantajlı gibi gözüktüğünü ifade eden Adalı, durumun pek de böyle olmadığını ve sektörün erkeklerin elinde olduğunu dile getirdi. Sektörün ilk kadın temsilcisi olduğuna da vurgu yapan Münteha Adalı, daha sonra girdiği farklı sektörlere ilişkin ise şunları söyledi; “Daha az adam daha çok teknolojiyle akaryakıt sektörüne yöneldim. Akaryakıt sektöründe çok niş alanlar var. Türkiye geneli akaryakıt sektöründe istasyonları yapmaya başladım. Dünyada ve Türkiye’de ilk organizasyonu Shell Türkiye ile birlikte hayata geçirdik. Tüm istasyonlardaki kurumsal temizlik hizmetlerini yapıyoruz. İşi çok iyi okumak önemli çünkü bir işi iyi okuduğunuzda çok daha profesyonel oluyorsunuz. 2012 yılında da ARYA Kadın Yatırım Platformu’nu kurduk. Benim sivil toplumculuğum da çok eski. Gençler ve kadınlar hep benim kapsama alanımdaydı. Çünkü çok kalabalık bir aileden geliyorum. Çocuklarını dinlemeyen bir kültürden geliyorum. Daha sonra kadın yatırım platformunu kurarak sermayedeki eşitsizliğe karşı bir çözüm üretelim dedik. 2013 yılında yatırımcılarla kadın girişimcileri bir araya getiren Akredite Melek Yatırım Ağını kurdu. 2023 yılında İş Bankası ile 10 milyon Dolarlık bir etki yatırım fonu oluşturduk. Şu anda 20 milyon Dolar’a gidiyoruz. Geçen günde Akbank sponsorluğu da devreye girdi. Akbank’la da melek yatırım ağında yine girişimcilerle yatırımcıları buluşturacağımız eğitimle mentörlük serisini başlatacağız.” İnci Endüstri Genel Müdürü ve Ortağı Gamze İnci Kalyoncu ise, erkek işi sayılabilecek bir sektörün başarılı kadın temsilcilerinden biri. Markanın ikinci nesil temsilcilerinden olduğunu söyleyen Kalyoncu firmaya ilişkin şu bilgileri verdi; “İkinci nesiliz. İnci Makine Endüstri babamın kurmuş olduğu bir şirket. Trafo parçaları, elektrik panosu parçaları, bakır ürünler, alüminyum ürünler, paslanmaz ürünler üretiyoruz. Hem kaynaklı imalatımız hem de boya atölyemiz var. Yani trafo yan sanayiyiz diyebilirim. Müşterilerimiz arasında Siemens ve Astor gibi büyük firmalar var. Bu firmaların bütün dünyadaki onaylı tedarikçisiyiz. Dünyadaki bütün fabrikalarına üretim yapıp sevkiyat gerçekleştiriyoruz.”
Teksan Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, b1öyle bir organizasyonda bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirerek, “Türkiye’de İş Dünyası dergi ekibi ve Münteha Adalı ile bizleri bir araya getiren bu buluşma son derece anlamlı” dedi. Türkiye’de İş Dünyası dergisinin kendisi için anlamlı bir yayın olduğuna değinen Tuncer, bunu şu sözlerle ifade etti; “Düzenli okuduğum tek derginin Türkiye’de İş Dünyası olduğunu söyleyebilirim. Elektrik ve jeneratör sektöründe hizmet veren bir şirketiz. Ağır sanayi üretimi yaptığımız için bu tarz organizasyonlar ve birliktelikler beni çok besliyor. Biz ikinci nesil olarak firmayı daha ileriye taşımak için çalışıyoruz. Topluma karşı bir görevimiz var. Elektrik durunca hayat da duruyor, hayatın durmaması için toplumsal faydayı her zaman gözetiyoruz.”
Martı Türkiye’nin fazla ses getiren girişimleri arasında yer alıyor. Kurucu ortağının bir kadın olması ise ülkemiz için ayrı bir başarı. Martı Kurucu Ortağı Sena Öktem, işe 2019 yılında başladıklarını ancak akıllarında her zaman ulaşımın super-app’i olmak olduğunu söyledi. Öktem, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “TAG diye bir uygulamamız var. Bu uygulama ile insanları güvenli bir şekilde gidecekleri yere ulaştırıyoruz. Geçtiğimiz yıl New York borsasında halka arzımızı tamamladık. Ulaşım sektörü için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”
Kadın dostu bir şirket olduklarını ifade eden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, “1996 yılında Uyumsoft’u kurduk. Şu anda Türkiye’de 100 binin üzerinde firmaya halihazırda hizmet veriyoruz. İşimiz yazılım ve kodlama alanlarında hizmet vermek. Merkez ofisimiz İstanbul’da ancak Ankara, İzmir ve Bursa’da da ofislerimiz bulunuyor. Tokat, Malatya ve Sivas’da büyüttüğümüz iş ortaklarımız sayesinde bütün servislerimizi ve desteğimizi Anadolu’dan alıyoruz. Ayrıca Uyumsoft olarak kadın çalışanlarımızın da her zaman yanındayız. Şirket bünyemizde yer alan yöneticilerimizin yüzde 70’i kadın” ifadelerini kullandı. Ağırlıklı olarak gayrimenkul geliştirme üzerine çalıştıklarını dile getiren Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, uzun yıllardır sivil toplum kuruluşlarında görev aldığını belirtti. Gayrimenkul sektöründe yaklaşık 15 yıl öncesine dayanan bir hikayesi olduğunu söyleyen Redstone Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Amerika ve Las Vegas’ta ülkemizi temsil eden başarılı kadın girişimcilerimiz arasında yer alıyor. Ülkemizin katma değerini artırmak adına Redstone markasını kurduğunu aktaran Başaran, “Kurulalı daha 2 buçuk yıl olmamasına rağmen yedi ülkede 140 franchise verdim. Türkiye ekonomisine en fazla katkı sunan sektörlerden biri gayrimenkul” dedi.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024