Kocaeli, imalat sanayi açısından ülkemizin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Avrupa ve Asya arasında önemli bir geçiş koridoru olan Kocaeli, neredeyse her sektöre ilişkin ürünleri üretip, ihracat yapabilecek bir potansiyele sahip. Sanayinin başkenti konumunda olan ilimizi Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile konuştuk…
Kocaeli sanayisinin nabzını tutan Kocaeli Sanayi Odası olarak sanayinin dönüşümüne öncülük ediyor, üyelerimizin rekabet gücünü artıran projelerimizle fark oluşturuyoruz. Mesleki eğitimin geliştirilmesi, kümelenme, Ar-Ge, inovasyon, yerlileşme, çevre, yeşil dönüşüm, iş sağlığı ve güvenliği ile dijitalleşme gibi pek çok başlıkta üyelerimize yönelik önemli çalışmalar yapıyoruz.
KSO olarak, ilimizin nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak adına uygulamaya dönük projeler geliştiriyor ve mesleki yeterlilik eğitimleri ile sınav hizmetleri veriyoruz. Bu kap[1]samda; TOBB tarafından yürütülen ‘81 İlde 81 Okul Projesi’ne dahil olan odamız ‘İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni sahiplendi. Meslek liseleri ile sanayinin ihtiyaç duyduğu iş gücünün yetiştirilmesi için iş birliği çalışmaları yürütüyoruz. ‘Doğu Marmara Bölgesinde Geleceğin Mesleklerine Uyumluluk’ isimli AB projemiz kapsamında başta kadınlar, öğrenciler, engelliler ve göçmenler için dijitalleşme eğitimleri düzenliyoruz. TOBB MEYBEM iş birliği ile mesleki yeterlilik, sınav ve belgelendirme hizmetleri veriyoruz.
Bugüne kadar Kocaeli’deki işletmelerin Türk Silahlı Kuvvetlerine ve vakıf şirketlerine tedarikçi olabilmeleri için birçok çalışma yaptık. Bu kapsamda saha ziyaretleri, tedarikçi günü etkinlikleri, danışmanlık hizmetleri gibi faaliyetler gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Ayrıca; savunma sanayine yönelik bütünleşmiş üretim yapacak ve/veya koordine edecek çok ortaklıklı bir Kocaeli Savunma Sanayi Şirketi’ni kurduk. KSS olarak ürettiğimiz ve ASELSAN’ın sistemlerinde kullanılan ‘Meteorolojik Gözlem ve Küresel Konumlandırma Sistemi’ ile Millileştirmenin Altın Çağı Ödülü’nü aldık.
İlimizin en büyük sektörleri sırasıyla otomotiv, kimya ve demir çelik. Araç üretiminin yüzde 38,9’u ilimizden karşılanmaktadır. Kimya sanayi içerisindeki payımız yüzde 27, metal sanayinde ise yüzde 19’dur. Yüz ölçümü bakımından küçük ancak katma değeri büyük olan ilimiz, üretim kapasitesinin çeşitliliği ve güçlü sanayi kuruluşları ile ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunuyor. Kocaeli’nin üretim potansiyelinin yine bu sektörler bazında artmasını bekliyoruz. Keza ilimiz başta olmak üzere çevre illerimiz Sakarya ve Bursa’da da otomotiv ve otomotiv yan sanayinin konuşlanması, bu havzayı otomotiv endüstrisinin hakim olduğu bir alan haline getirmiş durumda. Ülkemizi küresel rekabette dünya devleriyle yarışır hale getirecek Togg’un Ar-Ge merkezinin ilimizde bulunan Bilişim Vadisi’nde olması da ilimizdeki otomotiv ve otomotiv yan sanayi firmaları için bir motivasyon kaynağı.
Odamız bünyesinde de “Yeşil Mutabakat Komisyonu” kurduk. AB Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliği, karbon ayak izi, su ayak izi ve ürün karbon ayak izi eğitimleri düzenledik, düzenlemeye devam edeceğiz. Ayrıca üyelerimiz için daha avantajlı karbon ayak izi hesaplanması ve sertifikalandırılması konusunda pilot ölçekte danışmanlık hizmeti veriyoruz. Diğer taraftan AB Yeşil Mutabakat kapsamında firmaların yenilenebilir enerji ve temiz enerjiye ulaşımı büyük önem arz ediyor. Bu sebeple özellikle KOBİ kategorisindeki üyelerimizin yenilenebilir enerjiye ulaşabilmeleri için projeler geliştiriyoruz.
GÜNDEM KORİDORU
22 Kasım 2024