DOLAR 34,2755 -0.01%
GBP 44,7668 -0.23%
EURO 37,5160 -0.02%
ALTIN 2.918,84-0,31
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 2148910-0.76443%
ETH 84415-0.62257%
İstanbul
19°

KAPALI

TES ile emeklilik tasarrufu 3 katına çıkacak

TES ile emeklilik tasarrufu 3 katına çıkacak

26/09/2024 21:50

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin de devreye girmesiyle 2025 yılında BES’te dev bir dönüşüm yaşanacak. BNP Paribas Cardif Acente Sigortacılığı ve Banka Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, yıl sonu fon büyüklüğünün 1,3 trilyon TL’yi aşacağını ve katılımcı sayısının 10 milyona yaklaşacağını öngörüyor. 2024’ün ikinci yarısında BES’te yeni girişlerin artacağını söyleyen Sertsöz, fon büyüklüğünün enflasyonun üzerinde gelişme göstereceğini aktardı…

Tamamlayıcı emeklilik sistemi TES olarak adlandırılıyor. 2024-2026 dönemini kapsayan üç yıllık Orta Vadeli Program’a (OVP) göre otomatik katılım sistemi (OKS) yerine TES kurulacak. Bu yeni sistem, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek şekilde kurgulanması planlanıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemin (TES) yılın son çeyreğinde uygulamaya alınacağını ve sektör açısından devrim niteliği taşıyacağını ifade eden BNP Paribas Cardif Acente Sigortacılığı ve Banka Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, “Sektörün 2025 yılında da katılımcı adeti ve fon büyüklüğü konularında büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Gönüllü BES’in mevcut büyüme trendine devam ederek 2025 yılında 10 milyon katılımcı adetini aşmasını öngörüyoruz” diyor.

“BES, TEŞVİKLERLE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”

Emeklilik alanında 2024’ün ikinci yarısı için nasıl bir tablo bekliyorsunuz? Fon büyüklüğünde ve katılımcı sayısında en iyi senaryoda ve kötü senaryoda yılın ikinci yarısının nasıl geçeceğini öngörüyorsunuz?

Sosyal Güvenlik Sistemi’nin tamamlayıcısı özelliği olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), sahip olduğu önemli teşvikler, profesyonel fon yönetimi hizmeti ve şeffaflık gibi önemli avantajlarla diğer birikim araçlarından ayrılıyor. 2021 yılında Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan 18 yaş altı genç ve çocukların kapsama alınması sistemin gelişimi için önemli bir basamak olmuştu, aynı zamanda Devlet Katkısı teşviğinin yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilmesi ve fon değişiklik hakkının artırılması gibi bir dizi düzenleme de sektörün büyümesine büyük oranda katkı sağladı. Bireysel Emeklilik Sistemi yılın ikinci yarısında ve hatta 2025 yılında bu güçlü teşvikler ile büyümeye devam edecek. Yılın ikinci yarısında olumsuz bir senaryo beklemiyoruz; aksine sisteme yeni girişler ile katılımcı adetinin artacağını ve fon büyüklüğünde de enflasyonun üzerinde gelişim göstereceğini öngörüyoruz.

Ayrıca yılın son çeyreğinde, biraz önce bahsettiğim teşviklere bir yenisi eklenerek, sektör açısından devrim niteliği taşıyacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) uygulamaya alınmasını bekliyoruz. Bu sebeple yılın ikinci yarısında özellikle Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) sektör gündeminde ön plana çıkacağını düşünüyoruz. TES ile ilgili katılım şartları tamamen netleşmediği için net bir tahmin yapmak çok kolay görünmese de öncelikli bir tahmin olarak; EGM verilerine göre sektörde Otomatik Katılım BES sözleşmesi olan yaklaşık 9,5 milyon çalışanın yeni sözleşmeler ile hızlıca TES’e dahil olmalarını bekliyoruz.

2024 sonunda BES ve OKS’de toplam fon büyüklüğü ne kadara ulaşabilir? Katılımcı sayıları yüzde kaçlarda büyür sizce?

Gönüllü BES’te 2024 Nisan ayı sonu itibarıyla 9 milyon aktif katılımcı adetine ulaşıldı. Sektörün 2024 yılının geri kalanında da güçlü teşviklerinde etkisiyle, katılımcı adeti ve fon büyüklüğü bakımından büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yılı sonunda Gönül BES’in 9,5 milyon katılımcıyı aşacağını öngörüyoruz. OKS içinde bulunan 9,4 milyon çalışanın da 10 milyonu aşmasını bekliyoruz. Katılımcı adetindeki bu büyüme fon büyüklüğünü de artırmaktadır. Gönüllü BES, Otomatik BES (OKS) ve devlet katkısı dâhil Bireysel Emeklilik Sistemi, 2024 Nisan ayı sonu itibarıyla 2023 yıl sonuna göre yüzde 27 oranında bir büyüme ile 963 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. Bu büyümenin yılın ikinci yarısında da devam ederek, yıl sonu 1,3 milyar TL üzerinden bir fon büyüklüğüne ulaşılacağını öngörüyoruz.

“TES ZORUNLU OLACAK”

2025 yılı emeklilik alanı için nasıl geçecek sizce? 2024 ile karşılaştırdığınızda katılımcı sayısında artış, fon büyümeleri ve performans anlamında nasıl bir yıl beklentiniz var?

Sektörün 2025 yılında da katılımcı adeti ve fon büyüklüğü konularında büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Gönüllü BES’in mevcut büyüme trendine devam ederek 2015 yılında 10 milyon katılımcı adetini aşmasını öngörüyoruz. 2025 yılında asıl önemli beklenti ise ilk soruda belirttiğim gibi özellikle Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) sektör gündeminde ön plana çıkması olduğunu düşünüyoruz. Henüz tüm detayları belirlenmemiş olsa da TES’in Sosyal Güvenlik Sistemi’ni tamamlayıcısı niteliğinde, geniş kapsamlı ve zorunlu tutulmasının planlandığını biliyoruz. Herkesin uyum sağlayabileceği kadar basit bir sistemle oluşturulacak bu yeni uygulamada, ana hedef işverenlere yönelik teşviklerin de desteği ile verimliliğin ve katılımın artırılması olacak. Halihazırda uygulamada olan Otomatik Katılım Sistemi’nden (OKS) elde edilen tecrübe de TES’e katılım süreçlerinin düzenli bir şekilde takip edilmesine önemli oranda katkı sağlayacak. Beklenen bu düzenleme ile birlikte hem çalışan hem de işverenin katılımı ile yapılan yatırımlar sayesinde emeklilik için gerekli olan birikim seviyelerine ulaşmanın önü açılacak. Şu anda ülkemizde 26 milyon aktif sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bu sayının 19 milyonu 4A kapsamında yer almaktadır. TES hayata geçtiğinde, yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönmesini bekliyoruz. Bu tutar, mevcutta sisteme yönlendirilen tutarın 2 katına tekabül etmektedir. Bir başka deyişle TES potansiyel olarak, Türkiye’nin emeklilik için yaptığı tasarruf tutarını 3 katına çıkartacaktır. Özetle; tüm bu süreçlerin sonunda başarı ile kurulacak TES’in hem bireylerin emeklilik tasarrufları için hem de ülkemizin makroekonomik dengeleri bakımından çok önemli bir transformasyon sağlayacağını söyleyebiliriz.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.