Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni kamuoyuyla paylaştı. İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1738 iş yerinin yanıtlarından oluşan anket sonuçları, endeksin geçen aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesine ulaştığını gösterdi.
Reel Kesim Güven Endeksi, mart ayında 1,7 puanlık bir artışla 104,1’e çıkarak imalat sanayisinde dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. TCMB’nin 1738 iş yerinden topladığı verilere göre, mevsimsellikten arındırılmış endeks de 0,4 puan artarak 103,2 oldu.
Endeksi oluşturan anket sorularında, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarı değerlendirmeleri endeksi yukarı yönlü etkiledi. Ancak, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi aşağı çeken unsurlar oldu.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenirken, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir zayıfladı.
Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu ve mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir miktar yumuşadı. Gelecek üç aya yönelik beklentilerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış öngörenlerin oranı artarken, ihracatintoed ihracat sipariş miktarında artış beklentisi zayıfladı. Bu veriler, imalat sanayisinde kısa vadeli bir toparlanmaya işaret ediyor.
Gelecek üç aydaki istihdam beklentileri martta bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına yönelik artış yönlü beklentiler zayıfladı. Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış bildirenler lehine olan seyir güçlenirken, gelecek üç ayda maliyet artışı bekleyenler lehine olan seyir bir miktar azaldı. Gelecek üç aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri ise yükseldi. Yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 1,0 puan gerileyerek yüzde 38,6’ya indi.
İçinde bulunulan sanayi dalındaki genel gidişata dair kötümserlik martta bir önceki aya göre zayıfladı. Gelecek üç aya yönelik üretim ve iç piyasa siparişlerindeki artış beklentileri, imalat sanayisinde faaliyet gösteren firmaların kısa vadeli planlarında iyileşme olduğunu gösteriyor.
Kapasite kullanım oranının martta bir önceki aya göre hafif bir yükselişle yüzde 74,9’a çıktığı göz önüne alındığında, bu veriler ekonomik aktivitede ılımlı bir canlanmaya işaret ediyor. Analistler, küresel belirsizliklere rağmen Türkiye’nin iç piyasa dinamiklerinin endeksi desteklediğini belirtiyor. İhracat siparişlerindeki zayıflık ise dış talebe yönelik risklerin devam ettiğini ortaya koyuyor.
GÜNDEM KORİDORU
17 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.