DOLAR 36,4592 0.37%
GBP 46,1445 -0.09%
EURO 38,1983 -0.2%
ALTIN 3.437,530,26
BIST 9.602,16-2,09%
BITCOIN 3520332-2.49261%
ETH 99420-3.40212%
İstanbul

HAFİF KAR YAĞIŞLI

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikalarının etkileri ve Çin'in özel sektörü destekleme adımları ile küresel piyasalar pozitif bir seyir izliyor. Fed'in para politikası ve Avrupa'daki savunma harcamaları artışı da piyasalara yön veriyor.

18/02/2025 09:07

ABD’nin uyguladığı ticaret politikaları ve Çin’in özel sektörü güçlendirme çabaları, küresel piyasalarda pozitif bir atmosfer yaratıyor. Bu arada, Fed’in faiz politikası ve Avrupa’daki savunma harcamalarına dair gelişmeler de piyasaların odağında kalmayı sürdürüyor.

ABD VE ÇİN TİCARET POLİTİKASININ ETKİLERİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikaları, dünya ekonomilerinde belirsizlik yaratmaya devam ederken, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, özel sektörü desteklemeye yönelik yeni politikalar açıkladı. Şi, özel işletmelerin yasal haklarını koruyacağını belirterek, sektörel rekabetçiliği artırma ve finansman zorluklarını çözme sözü verdi.

Analistler, Çin’in bu yolla ulusal ekonomisini güçlendirme ve küresel rekabette avantaj sağlama amacı taşıdığını belirtiyor.

Öte yandan, ABD’de Fed’in para politikası belirsizlikleri sürüyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun yüksek seyrettiğini, ancak para politikasının şu anda iyi bir konumda olduğunu ifade etti. Bowman’ın açıklamaları, Fed’in faiz oranlarını ayarlama konusunda temkinli olacağını gösteriyor.

AVRUPA VE ASYA PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

Avrupa borsaları, savunma şirketlerinin hisselerindeki yükselişle pozitif bir seyir izledi. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin savunma harcamalarının artırılması gerektiği yönündeki açıklaması ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın ulusal güvenlik vurgusu, savunma sektörüne olan ilgiyi artırdı.

Avrupa’da ekonomik büyüme ve işsizlik oranları gibi makroekonomik veriler, bu hafta piyasaları etkilemeye devam edecek.

Asya piyasaları ise Çinli teknoloji şirketlerinin öncülüğünde pozitif bir seyir izliyor. Şi Jinping’in özel sektör politikaları ve Çin merkezli yapay zeka gelişmeleri, teknoloji hisselerine olan ilgiyi artırdı. Alibaba, Xiaomi, Tencent ve Meituan gibi şirketlerin hisseleri önemli oranda yükseldi. Japonya’da ise enflasyon beklentileri ve Fed’in para politikası belirsizlikleri, 10 yıllık tahvil getirilerini Mart 2010’dan bu yana en yüksek seviyesine taşıdı. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimi de Asya piyasalarına destek oldu.

YURT İÇİ VE ABD PİYASALARI

Türkiye’de BIST 100 endeksi dün satış baskısı altında kalırken, dolar/TL’nin yatay seyri dikkat çekti. Bugün, konut fiyat endeksi ve özel sektörün yurt dışı kredi borcu gibi veriler takip edilecek. ABD’de ise Başkanlar Günü nedeniyle borsalar kapalı olsa da, endeks vadeli kontratlar pozitif bir başlangıç yaptı. Fed’in faiz politikasına dair belirsizlikler ve Trump’ın ticaret politikalarının etkileri, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Bugün ABD’den gelen New York Fed İmalat Sanayi Endeksi, piyasalar için önemli bir gösterge olacak.

Altın ve petrol fiyatları da küresel piyasalardaki gelişmelere paralel olarak dalgalanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksi yükseliş kaydetti.

En az 10 karakter gerekli