DOLAR 36,7035 0.02%
GBP 47,7549 0.09%
EURO 40,2251 -0.01%
ALTIN 3.575,94-0,10
BIST 10.802,23-0,55%
BITCOIN 3038148-0.58014%
ETH 709131.15488%
İstanbul

KAPALI

“İsrafa dur” de ekonomiyi kurtar

“İsrafa dur” de ekonomiyi kurtar

Türkiye’de her yıl 19 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu israfın ekonomiye vermiş olduğu zarar ise yılda yaklaşık 43,3 milyar Doları buluyor. Güvenilir Ürün Platformu’nun birçok kez dikkat çektiği ve gündeme taşıdığı israf konusu için İstanbul Ticaret Odası (İTO) da harekete geçti. Gıda israfının mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Eğer biz gıda israf ettik diye bu ülkede bir insan, bir kadın, bir çocuk gıdaya ulaşamadan akşamladıysa, bu vebalden bize de pay düşer” diyor.

07/03/2025 16:43

Güvenilir Ürün Platformu’nun farkındalık oluşturmak için sürekli gündemde tuttuğu gıda israfı konusunda İTO, farkındalığı artırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla “Gıdada İsrafa Dur De” kampanyası başlattı. Kampanyanın detaylarını İTO Başkanı Şekib Avdagiç açıkladı. Proje çerçevesinde israfa karşı bilinçlendirme eğitimleri verilecek. Eğitimler; üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü ve okullar olmak üzere 4 grubu kapsayacak. Gruplara gıda israfını önlemenin yöntemleri anlatılacak, bildikleri hatırlatılacak ve bilmedikleri öğretilecek. Projenin hedefi bu 4 grupta verilecek eğitimlerle İstanbul’da 100 bin ve dolaylı olarak da 500 bin kişiye ulaşmak. Projeye, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Borsası, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Gıda Perakendecileri Derneği, İstanbul PERDER, Birleşmiş Markalar Derneği, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ve Türkiye Oteller Birliği paydaş olarak destek veriyor.

19 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR

İnsanların parasını ödeyerek sahip oldukları hiçbir şeyin tamamıyla onlara ait olmadığının altını çizen Şekib Avdagiç, “Sizin ‘nasıl olsa benim malım, istediğim gibi kullanırım’ deme lüksünüz yok, bir insana yiyecek ulaşmamasına yol açıyorsa, bir ülkenin milyar Dolarlarının heba olmasına sebep oluyorsa, o zaman ortaya çıkan her acıdan size de bize de pay düşer. Eğer biz gıda israf ettik diye, bu ülkede bir insan, bir kadın, bir çocuk gıdaya ulaşamadan akşamladıysa, bu vebalden bize de pay düşer. Biz bu bilinçle hareket ettik ve paydaşlarımızla birlikte İstanbul’da gıda israfını önlemeyi hedefleyen projemize start verdik” dedi. Tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmak için Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar gıda kaybını ve israfı yarı yarıya azaltma hedefi koyduğunu vurgulayan Avdagiç, “ABD’den Almanya’ya tüm ülkeler, bu hedeflere ulaşabilmek için kampanyalar yapıyor. Ülkemizde ise yılda 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bir başka deyişle her yıl yaklaşık 43,3 milyar Doları çöpe atıyoruz. Bu rakamı düşürürsek üretimde verimlilik artar, fiyatlar dengelenir, ülke ekonomisine büyük bir katkı olur. Bundan dolayı bizde de hem kamu hem de STK’lar tarafından israf karşıtı önemli kampanyalar düzenleniyor” diye konuştu. Oraya koydukları projenin ortak akıl ve ortak çaba ile hedefine ulaşacağına inandığını dile getiren Avdagiç, “İsrafı önleme kampanyalarının lafta kalmayıp icraata geçmesi, hepimizin hep birlikte ve yürekten ‘Gıdada İsrafa Dur De’ demesine bağlı” diyerek sözlerini noktaladı.

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.