Göz açıp kapayıncaya kadar geçmiş tam tamına üç yıl… Bu süre zarfında ekonomi yayıncılığında benimsediğimiz en temel kavram güvenilirlik oldu elbet. Öyle ki hayatın birçok alanında olduğu gibi ekonomi yayıncılığında da güven ikliminin ne kadar önemli olduğunu bildik ve ele aldığımız her konuda bu kavram ekseninde yayın anlayışımızı sürdürdük. Tüm bunların da ötesinde, “Başarı hikâyelerini yazan bir başarı hikâyesi” olduk. Tıpkı birazdan anlatacağım başarı hikâyeleri gibi…
Medya grubumuzun göz bebeği olan Türkiye’de İş Dünyası dergisi, üç yılı geride bırakırken ekonomi yayıncılığı alanında ne kadar önemli bir görevi yerine getirdiğimizi söylemeden edemeyeceğim. Bu yayın her şeyden önemlisi cesareti ile çıktı bu yolculuğa. Öyle ki Türkiye’de dergiciliğin bitti denildiği bir dönemde cesaretimizi de toplayarak yapılmayanı yaptık ve “Biz de varız” diyerek sahneye çıktık. DNA’mıza işlediğimiz yayıncılık anlayışıyla; gün geldi kadını kucakladık, gün geldi can dostlarımızı. Yeri geldi binbir soru sorduk belki karşımıza çıkan herkese. “Daha yaşanılabilir bir dünya nasıl olur” dedik ve okurlarımızla buluşturduğumuz her sayıda bu anlayışımızı perçinleyen adımlar attık.
Evet başlıkta da belirttiğim gibi başarı hikâyelerini yazan bir başarı hikâyesiyiz. Bugüne kadar aktardığımız başarı hikâyelerine yenilerini ekledik ve bu sayımızda üç önemli örnekle karşınıza çıktık. Karınca Tekstil, Migiboy ve Emr-Next Grubu’nun yaptığı dev satın alımlar.
Fransa’nın ünlü kadın giyim firmalarından Naf Naf, Türk tekstil devi Migiboy tarafından satın alındı. 215 mağazası ve 165 milyon Euro cirosu olan Naf Naf’ın daha önce darboğaza giren ve Yılmaz kardeşler tarafından ayakta tutulmaya çalışılan bir firma olduğu belirtilirken mahkeme kararıyla yediemin işlemleri başlatılmıştı. Bu süreçten sonra Migiboy Tekstil, Naf Naf’ı devralmak için 1,5 milyon Euro’dan fazla teklif vererek Bobigny Ticaret Mahkemesi’nin kararını kazandı. Uzun yıllardan bu yana tekstil sektöründen tanıdığım bir sima olan Vehbi Canpolat’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Migiboy Tekstil, yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı bir tekstil kuruluşu olarak biliniyor.
Migiboy Tekstil; Kırklareli, Niğde ve Çorlu’da üretim yaparken, aynı zamanda inşaat, enerji, tarım ve otelcilik sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. Şirket, 2022 yılında Niğde’deki tesisine 200 milyon Dolarlık yatırım yaparak üretim kapasitesini artırdı. Yatırımlarına tam gaz devam eden firma, yaptığı son hamleyle dünyaca ünlü Fransız kadın giyim firmasını da bünyesine dahil etmiş oldu. Böylece bu topraklarda doğan ve var gücüyle ülke ekonomisine değer oluşturan Migiboy, yerli markalarımızın ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiş oldu.
Bir diğer başarı hikayesinin mimarı ise Ömer Özpehlivan. Emr-Next Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Özpehlivan, dünyanın en önemli fermuar markalarından olan ve tarihi 1936’lara kadar uzanan Opti’nin Bursa’daki üretim tesisini ve marka kullanım haklarını satın aldı. Öyle ki eğer bu satın alma gerçekleşmeseydi Opti Fermuar’ın ülkemizdeki üretimi tümüyle duracak, onlarca kişiye iş ve aş kapısı da kapanmış olacaktı. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere birçok sektörde derinden sorunların yaşandığı şöyle bir dönemde bu satın alma, tekstil ve hazır giyim sektörüne moral veren bir adım oldu.
Özellikle yüksek teknoloji kullanarak otomotiv endüstrisi, ev tekstili ve deri sektörü için ürettiği teknik fermuarlarla tanınan Grup; Almanya, İtalya ve Estonya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde üretim gerçekleştiriyor. Emr-Next Grup’un sektörde uzun yıllardır gerçekleştirdiği yatırımları böylesine güçlü bir markayla taçlandırması, Türkiye açısından da gurur verici bir adım oldu.
Opti’nin Emr-Next Grubu’na sağlayacağı katkılar ise saymakla bitmez. Her şeyden önce Opti’nin marka değeri, teknolojisi ve güçlü üretim altyapısı Emr-Next Grup’un dinamizmi ve enerjisi ile birleşince Türk tekstil sektörünün üretim, istihdam ve ihracatı adına da büyük değer yaratmanın yolu açılacak.
Bursa Opti yatırımı ile Emr-Next Grup’un kapasitesini yaklaşık üçe katlaması bekleniyor. Bu satın alma ile özellikle teknik ve teknolojik yönden fermuarların üretimi konusunda firmaya önemli katkılar sunacağı beklentiler arasında yer alıyor. Diğer yandan Bursa’da gerçekleşecek yeni yatırımla firma, 150 kişiye daha istihdam alanı açmış olacak.
15 milyar Dolara yakın bir büyüklüğe sahip olan küresel fermuar endüstrisinde, yıllık yüzde 7-8’lik büyüme beklentisi söz konusu. 2031 yılında ise yine sektörün küresel çapta 30 milyar Dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Sektörün bu denli büyümesinin altında yatan nedenlerden biri otomasyon ve robotik yatırımların gün geçtikçe öne çıkıyor olması.
Hazır giyim sektörü için stratejik girdi kalemleri arasında yer alan fermuar üretimi, Türkiye’de güçlü bir altyapıya sahip. Öyle ki 20’nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yatırımların hızla artması ile birlikte gelinen noktada Türkiye bu alanda net ihracatçı konumuna geldi. Tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat serüveninde ve bugün varılan ihracat rakamlarında itici güç olarak yer alan fermuar endüstrisi, bu anlamda ülkemiz hazır giyim sektörünün üretimi, ihracatı ve büyümesinde önemli bir paya sahip. Bugün Türkiye’de 650-800 milyon Dolar arasında bir ekonomik büyüklüğe sahip olan fermuar sektörünün istihdama katkısı ise 50 bin kişiye yakın. Yıllık ihracat rakamında 70 milyon Dolarları gören sektör söz konusu satın almalarla yakın gelecekte bu rakamı daha da yukarı çekeceğe benziyor.
Son olarak tıpkı adı gibi çalışan bir firma olan Karınca Tekstil’in dev satın alımını aktarmak isterim sizlere…
Karınca Tekstil İtalya Prato’da bulunan yaklaşık 25 yıllık geçmişi olan, yünlü kumaş üreticisi T-line firmasının hakim hisselerini satın alarak ortak oldu. Konu ile ilgili bilgi veren Karınca Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altınöz, attıkları bu adımla Schengen bölgesinde ve moda dünyasından kabul görmüş bir ülkede imalat ve pazarlama konusunda avantajlı olmanın yolunun açıldığını dile getiriyor. Söz konusu satın alma sonrası teknik ve piyasa bilgisi, ticari çevre ve marka değerinin hızlı kazanımı gibi hedeflerinin olduğunu ifade eden Altınöz, yeniliğe ve iş birliğine kendini adamış bir firma olduklarına dikkat çekiyor.
1974 yılında Hikmet Altınöz tarafından İstanbul Sultanhamam’da kurulan Karınca Tekstil, nesillerdir gururla tekstil sektöründe hizmet veriyor. 28 bin metrekarelik üretim tesisi ile Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalarını sürdüren firma, burada kumaş oluşturma süreci üzerinde tam kontrol sağlamak için iplik büküm, dokuma hazırlığı, dokuma, boyama ve desen tasarımı olmak üzere beş ayrı departman işletiyor.
GÜNDEM KORİDORU
12 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.