Söyleşi

3 Soru 3 Cevap

Türkiye’nin yeşil ve maviye açılan kapısı Karadeniz’de yer alan Kastamonu, ülkemizin ekonomisine de katkı sağlayan güzide şehirlerimiz arasında.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası08.08.2023
3 Soru 3 Cevap

Türkiye’nin yeşil ve maviye açılan kapısı Karadeniz’de yer alan Kastamonu, ülkemizin ekonomisine de katkı sağlayan güzide şehirlerimiz arasında. Ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayalı olan kent, kültürel çeşitliliği ve coğrafi güzelliklerine rağmen şehirlerin kalkınmasında kaldıraç görevi gören turizm sektöründe henüz istediği konuma ulaşamadı. Turizm sektörünün ekonomimizde diğer sektörleri destekleyen en önemli unsur olduğunu söyleyen Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, ilin turizmde hak ettiği yeri alıncaya kadar çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizdi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası olarak gösterdiğiniz faaliyetlerden söz eder misiniz? Üyeleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde 1 ekonomiye katkı sağlıyorlar?

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) olarak rutin faaliyetlerimiz ile günlük yaklaşık 500 işlem gerçekleştiriyoruz ki zaman zaman bu hizmetlerimizin sayısı artabiliyor. Bunların yanında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde bazı bakanlıklar ile yapılan protokoller ile de yapılan işlemleri odamız üyelerine hizmet olarak sunuyoruz. Diğer taraftan Kastamonu ekonomisinin gelişen ve değişen ekonomi kültürüne uyum sağlamasını ve ilimiz iş dünyasının rekabetçiliğinin artırılması içinde gerekli proje ve lobi faaliyetlerini yürütüyoruz. Bunların en önemlisi şu an fizibilite etüt raporunu hazırladığımız Araç ve İhsangazi ilçeleri sınırlarında yer alacak olan Organize Sanayi Bölgesi’dir.

Organize Sanayi Bölgemiz tamamlandığında birçok yatırımcıya ev sahipliği yapacaktır. İlimiz sosyo ekonomik kalkınmışlık düzeyinde Bölgede olmasına rağmen ilçe bazlı teşvik sisteminde 5. Bölge ve OSB ise 6. bölge teşvik sistemi içerisinde yer alacaktır. Devrekani ilçemiz sınırlarında yer alan ve tamamlanma aşamasına gelen Tarım ve Hayvancılığa Dayalı İhtisas OSB çalışmalarımız devam ederken 170 kilometre sahil şeridimizin de su ürünleri işletmeciliğine açılması için çabalarımız devam etmektedir. İnşaat, sağlık ve eğitim sektörlerini de yakından takip ederek gerekli lobi faaliyetlerini üyelerimiz adına sürdürüyoruz.

2022 yılında yaptığınız faaliyetlerden söz eder misiniz? 2023 yılında ne gibi faaliyetler 2 yapacaksınız?

2022 yılı pandeminin yaralarının sarılacağı bir yıl olarak öngörülüyordu. Üyelerimizin pandemi sonrasında finansal destek ihtiyacının farkındaydık. Bu yüzden kamu kurum ve kuruluşlarının destek mekanizmalarına yönelerek üyelerimizin azami ölçülerde faydalanmaları için girişimlerde bulunduk. 2022 yılının son aylarına denk gelen organ seçimlerimizin ardından ise seçim çalışmalarımız sırasında üyelerimize sunduğumuz projelerimiz ve planlarımızı ortaya koymaya başladık ama 2023 yılı Şubat ayında ülkemizi yıkan deprem felaketi tüm planlarımızı değiştirdi.

Kentinizdeki turizm, tarım ve lojistik sektörlerinin ülke ekonomisine katkısı 3 hakkında neler söyleyeceksiniz?

İlimizde turizm çeşitliliğine göre turizmden elde edilen gelir arasında maalesef ters orantıyla karşılaşmaktayız. 170 kilometre sahil şeridimiz ile deniz turizmi, Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı olarak kayak turizmi ve eko-turizm, inanç turizmi, gastronomi ve konaklarımız ile
kültür turizmi olmak üzere çok çeşitli turizm altyapısına sahip olmamıza rağmen herhangi bir ilçemizin veya il merkezimizin geliri turizme bağlı diyememekteyiz. Turizm sektörü ekonomimizde diğer sektörleri destekleyen unsur olarak yer almaktadır. KATSO olarak turizm sektörüne ve
ilimizin tanıtımına önem veriyor ve ilimizin turizmde hak ettiği yeri alıncaya kadar da gayretimize devam ediyoruz. Hak ettiği yere geldiğinde ise hem ilimizin hem de ülkemizin önemli bir turizm gelir kaynağını oluşturacaktır. Tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan ilimizin
bu alanlarda endüstrileşmesine ilişkin Devrekani ilçemizde kurulacak olan Tarım ve Hayvancılık İhtisas OSB’nin kurucu ortaklarından biriyiz. Tarım ve Hayvancılık sektörünün entegre tesisler ile ivmesini yükseltmesi için farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarımız çeşitli kamu kurumlarının iş birliğinde sürmektedir. Tarım ve hayvancılığı sadece toprak bazlı görmeyip deniz ve akarsu ekonomisinden de gerekli
payı almak için altyapı ve bilgilendirme çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Lojistik sektöründe ilimizin en önemli eksiği demiryolu ve kapasitesi büyük limandır. KATSO olarak bu konuda da siyasi ve bürokratik otorite ile çalışmalarımız devam etmektedir.

Söyleşi
Yorum Yaz