DOLAR 34,7638 0.07%
GBP 44,1165 0.19%
EURO 36,5693 0.06%
ALTIN 2.951,800,05
BIST 9.878,120,52%
BITCOIN 33564491.15331%
ETH 1291022.52319%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Kim demiş makarna İtalyanların diye?

Kim demiş makarna İtalyanların diye?

Kim demiş makarna İtalyan’ların diye? Evet markalaştırma konusunda çok çalışmışlar haklarını yemeyelim ama resmen Türk ürünüdür artık makarna… Neden biliyor musunuz? Türkiye, dünyanın 4’üncü büyük durum buğdayı üreticisi olarak global pazardaki makarnaların çoğunun hammaddesini veriyor. AB ülkelerine kota sınırlamasına rağmen dünyanın en büyük 2’nci ihracatçısı olan Türk makarna sektörü, kota kaldırılsa dünyayı Türk makarnaları ile donatırız çünkü en fazla talep bizim ürünlerimize var diyor. Evet bugün başlığımızda makarna var… Diyet yapandan öğrenciye, lüks restaurant masasından, yer sofrasına kadar tabaklarda en çok aradığımız ürün olan makarnayı, Türk makarna sektörünün duayen ismi Mutlu Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen ile konuştuk.

30/10/2024 17:25

Türkiye’nin makarna üretimi ve ihracatı konusunda lider firmalarından biri oldu Mutlu Makarna. Bu başarının sırrı nedir?

Mutlu Makarna olarak, Türkiye’nin makarna üretimi ve ihracatında lider firmalardan biri olma başarımızın sırrı, köklü tecrübemiz ve sürekli yenilikçi yaklaşımlarımızda yatıyor. En kaliteli buğdayı kullanarak, üretim süreçlerimizde en ileri teknolojiyi ve uluslararası standartları benimsiyoruz. İtalyanlarla özdeşleşmiş bir üründe söz sahibi olmak için, öncelikle ürünlerimizi, sadece klasik makarnalarla sınırlı tutmuyoruz.

Know-How’ımız ile dünya genelinde tüketici beklentilerine uygun ürünler geliştiriyoruz. Bu stratejilerimizin yanı sıra, Mutlu Makarna markamızın marka iletişim çalışmalarını sürdürüyoruz. Global pazarlarda markamızı güçlendirmek adına etkili bir iletişim ve pazarlama stratejisi uyguluyoruz. Bu strateji, güçlü bir dijital varlık, hedef odaklı reklam kampanyaları, global fuarlara katılım ve yerel pazarlara yönelik özel girişimlerle desteklenmektedir. Tüm bu çalışmalar, Mutlu Makarna’yı sadece bir makarna markası değil, aynı zamanda Türkiye’yi dünyaya tanıtan güçlü bir marka haline getirmiştir.

Biraz tüketici tercihlerinden bahsedelim. Makarna tüketimini değerlendirir misiniz? Alışkanlıklar ne yöne gidiyor? En çok hangi ürünlerinizi alıyorlar?

Makarna dünya genelinde en sevilen ve yaygın tüketilen besinlerden biridir. Ucuz, doyurucu ve farklı lezzetler ile hazırlanabilmesi nedeniyle bir çok kültürde önemli yer tutmaktadır. Makarnada pandemi dönemi ile birlikte özellikle tüketim alışkanlıkları değişti ve bizler de ev yapımı makarna ve yumurtalı makarna üretimi gerçekleştirdik. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgili ürünlerin tüketimi çoğalmaya başladı ve bunun ile ilgili olarak tüketiciler tam buğday ve lifli makarna tercih etmeye başladı. Tam buğday, lifli, protein ve vitamin ile zenginleştirilmiş makarnaların satışları da artmaya başladı. Glutensiz yaşam ile birlikte glutensiz makarnaya talepler arttı. Globalde bakliyat çeşitlerinden üretilmekte olan makarna çeşitlerine de talepler hızla artıyor. Türkiye’de ise 2022’de iç tüketim 700 bin ton civarında gerçekleşmiştir. Kişi başı tüketim 2013’te 4,4 kilogram iken 2022’de 8,2 kilogram seviyelerine ulaşmıştır. Türkiye’de bu haliyle dünyada 8. sırada yer almaktadır. Makarna tüketiminde ilk sırada İtalya yer almaktadır ve kişi başına ortalama yılda 23 kilogram makarna tüketilmektedir. Türkiye dünyada 4. büyük durum buğdayı üreticisidir. Türkiye’de farklı lokasyonlarda toplam 26 makarna fabrikası bulunmaktadır ve sektördeki 10 firma üretimin yüzde 70’ini yapmaktadır. İç tüketim ve ihracat toplamında ürün miktarı olarak pazarın toplam büyüklüğü 2 milyon tondur ve Türkiye makarna üretiminin üçte ikisi ihraç edilmektedir. Pratik, doyurucu, sağlıklı ve farklı lezzetler ile hazırlanabilmesi nedeniyle birçok kültürde önemli yer tutar. Şekil olarak bakacak olursak Türkiye’de ilk sıradaki makarna çeşitleri spagetti, penne, burgu, fiyonk, arpa, yüksük olarak devam etmektedir.

Bu yıl yaklaşık 4 milyon 900 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı rekoltesi beklendiğinden bahsetmiştiniz. Bu durum Türkiye’nin yerli hammaddeyle kendi üretimini yapabilmesi anlamına geliyor. Mutlu Makarna şu an üretimini yaptığı makarnanın ne kadarlık kısmını ihraç ediyor?

Mutlu Makarna ürünlerimizin ve üretimimizin Türkiye’nin ve yanı sıra dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Üretimimizin yüzde 75’ini ihraç etmekteyiz. Mutlu Makarnamızın bu ihraç başarısı hem Türk ekonomisine katkı sağlamakta hem de ülkemizin gıda sektörünün dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artırmaktadır. Üretimimizin yüzde 25’ini ise iç pazar satışlarında müşterilerimizin hizmetine sunmaktayız. Mutlu Makarna teknolojisi ve üretim hatları ile birlikte Türkiye’nin makarna ihtiyacını karşılabilecek üretim kapasitesine sahiptir.

Gurme ürün grubuna giren yeni ürünleriniz var, geleneksel ürünlerden farkı nedir? Bu ürünlere dış pazardan da talep var mı? Dış pazarın dinamikleri nedir?

Gurme ürün grubumuz, klasik çeşitlerimize kıyasla daha seçkin ve özel içeriklerle hazırlanmış ürünlerdir. Bu ürünlerde, hem makarnanın şekli hem de içeriğinde daha zengin ve sofistike bir deneyim sunuyoruz. Geleneksel ürünlerimizden farkı, gurme ürünlerde kullanılan özel malzemeler ve inovatif üretim teknikleridir. Özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösteren tüketicilere yönelik, yüksek proteinli, tam buğday, sebzeli makarnalar gibi farklı seçenekler sunuyoruz. Bu ürünlere dış pazarda da ciddi bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Dış pazarın dinamikleri, özellikle sağlıklı yaşam trendleri, yerel tatların globalleşmesi ve sürdürülebilir gıda ürünlerine olan ilgi gibi faktörlerden etkileniyor. Bu talepleri karşılamak adına ürünlerimizi farklı pazarlara uygun şekilde konumlandırıyoruz ve hem kaliteli hem de güvenilir ürünler sunmaya özen gösteriyoruz. Global arenada marka bilinirliğimizi artırarak, dış pazardaki talepleri en iyi şekilde karşılamaya devam ediyoruz. Mutlu Gurme çeşitlerimizin yanı sıra Makaroma markamızda Eylül ayı itibariyle tüm dağıtım kanalları aracılığı ile tüketicilerimizin beğenilerine sunuluyor. Makaroma markamızla da hem yurt içi hem de yurt dışı pazarında farklı hedeflerimiz bulunmaktadır. Dış pazarda özellikle orta ve üst düzey gelir seviyesine sahip ve gelişmekte olan ülkeler hedef ülkelerimiz olacaklar. Makaroma markamıza farklı yatırımlarımız bulunmakta, şu anda güncel branding markalama kısmında yeniliğe gittik ve amacımız tüketici ve şeflere yönelik daha profesyonel bir ürün üretmektir. Gurme çeşitlerinde Türkiye’de olmayan ve farklı ülkelerde üretilmekte olan özel gurme çeşitlerini Türkiye’ye getirerek bu sektörde ilk olmak gibi bir hedefimiz var. Türkiye makarna sektörü, güncel olarak 160 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada makarna ihracatında 2. olan ülkemizin, 1. olmak için önündeki engeller nelerdir? Sizce Türkiye kota engelini aşıp, dünya lideri olabilir mi? Türkiye makarna üretimi ve ihracatında önemli bir oyuncu olmasına ragmen özellikle Avrupa Birliği gibi büyük pazarlarda kota adı verilen bir sınırlama ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kota Türkiye’nin AB ülkelerine belirli bir miktarın üzerinde makarna ihracatını kısıtlamaktadır. Bu kotanın ülkemize etkisi ise; büyüme potansiyelinin sınırlanması, fiyatlarda dengesizlik, rekabet gücünün zayıflaması, tüketici memnuniyetsizliği gibi etkileri olmaktadır.

• Büyüme potansiyeli sınırlanması: Kota Türkiye’nin makarna ihracatının büyümesini sınırlayarak sektörün potansiyelini tam olarak kullanmasına engel olmaktadır.

• Rekabet gücünün zayıflaması: Kota nedeniyle diğer ülkelerle rekabet etmek zorlaşmakta ve Türk markalarının AB pazarındaki payı sınırlı kalmakradır.

• Fiyatlarda Dengesizlik: Kota nedeniyle arz talep dengesizlikleri yaşanabilmekte ve bu durum fiyatlarda dalgalanmalara neden olmaktadır.

• Tüketici memnuniyetsizliği: Kota nedeniyle AB ülkelerinde ki tüketiciler Türk makarnalarına ulaşabilmekte zorlanabilmekte ve durum tüketici memnuniyetsizliğine yol açabilmektedir. Bu tür kota engelleri aşıldığında Türkiye dünya genelinde makarna sektöründe dünya lideri olabilir.

“LİDERLİK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Şuan da İtalya’nın makarna üretimi ve ihracatında lider olmasının sebebi ise İtalya’nın Avrupa ülkelerine yapmış olduğu ihracat burada Türkiye’nin önünde engel olan 20 bin ton makarna ihracat kota kısıtlamasının kaldırılması ile makarna üretimi ve ihracatı konusunda sektörde lider konumda olacaktır. Biz de Avrupa dışında marka olarak yatırım yapmaya çalışmaktayız. Avrupa’ya yapamadığımız ihracatı diğer ülkelerde kendi markalarımızı büyüterek lider olmaya çalışıyoruz

En az 10 karakter gerekli