DOLAR 35,6510 0.05%
GBP 44,0191 0.07%
EURO 37,1648 -0.02%
ALTIN 3.149,500,28
BIST 9.999,55-0,30%
BITCOIN 37635453.19294%
ETH 1186972.67173%
İstanbul
10°

PARÇALI AZ BULUTLU

Çelik yapı sektörü 3 yılda 1 bina yapabilir

Çelik yapı sektörü 3 yılda 1 bina yapabilir

Ülkemizde inşaat dediğimiz zaman aklımıza gelen ilk yapı malzemesi betonarme olabilir. Fakat daha inovatif bir yapı olan hafif çeliğin ülkemizde bilinirliği yeterli seviyede değil. Bu sebeple hafif çelik konusunu yetkin isimlerden dinliyoruz. Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner ve Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit’in verdiği bilgilerle daha hızlı, daha maliyetsiz ve elbette daha sürdürülebilir bir inşaat sürecinin faaliyete geçebileceğini anlıyoruz. Üstelik Günder ve Koçyiğit’in verdiği bilgiye göre; İstanbul gibi deprem riski yüksek şehirler için 3 yılda 1 milyon bina yapabilecek hammaddeye sahibiz.

17/01/2025 17:17

Ön üretimli yapılar ve yapı malzemeleri alanında 34 yıldır faaliyet gösteren Vefa Group, bu anlamda modül konteyner, panel prefabrik, hafif çelik ve hibrit yapılar olmak üzere dört farklı kategoride üretim gerçekleştiriyor. Faaliyette bulundukları alanlarda ülkemizde birçok ilke imza atan firma, Türkiye’nin ilk hafif çelik yapısını hayata geçirdi. Üstelik firmanın titizlikle sürdürdüğü faaliyetler ile hafif çelik ve hibrit yapıların gelişimine ve bilinirliğine yönelik farkındalığın artmaya başladığını söyleyebiliriz. Öte yandan ön üretimli yapıların yanı sıra yapı malzeme alanında da özel yapı profilleri, çatı örtüsü kaplama malzemeleri ve fibercement levhalar üreten Vefa Group, 30 yıldır ihracat faaliyetlerini sürdürüyor ve bugün geldikleri noktada üretimlerinin yarısı ihracata yönelik. Yıllardan beri inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmanın, hafif çelik yapılara ilişkin söylediği sözler ve önerilerini kulak ardı etmemek önemli. Orhan Güner, hafif çelik yapıyla 3 yılda 1 milyon bina yapacak kadar hammaddeye sahip olduğumuza dikkat çekerken; Turan Koçyiğit ise çelik yapıların devlet politikası olarak ele alınmasını öneriyor.

ÜLKEMİZDEKİ BİNALARIN YÜZDE 2,4 ÇELİK YAPI

Çelik yapının genellikle gelişmiş ülkelerde rahatlıkla kabul gördüğünü dile getiren Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, Türkiye’de çeliğin yapılardaki kullanım oranlarını şu sözlerle anlatıyor: “Dünya’da 1,8 milyar ton çelik üretiliyor. Ülkemizde ise çelik üretimi son 20 yılda gelişme kaydetti. Türkiye çelik üretiminde 2000’li yılların başında dünya genelinde 17. sırada yer alırken, ciddi bir ivme yakalayarak 2023 yılında 8. sıraya kadar yükseldi. Ancak bu üretime karşılık üretilen çeliğin yapılarda kullanım oranı çok düşük. Bizim gibi deprem kuşağında yer alan Japonya’da toplam yapı stokunun yüzde 80’i çelikten oluşuyor. Amerika’da, Avrupa’da hatta İran’da şu an yapılan yapıların yarısı çelik yapı sistemlerinden oluşuyor. Çelik yapının ülkemizdeki oranı ise yüzde 2,4 seviyesinde. Günümüzde gelişmiş ülkelerde çelik yapıların kullanım oranı çok yüksek seviyelerde. Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerde yüzde 80’e varan bir kullanım varken Amerika’da yüzde elli, Avrupa’da ise yüzde 40 seviyelerinde bir çelik yapı stoku mevcut.”

TÜRKİYE’NİN İLK HAFİF ÇELİK YAPISINI HAYATA GEÇİRDİK

1999 depreminden sonra firma olarak önemli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Günder, “Bu noktada dünya genelinde araştırmalarda bulunduk ve hafif çelik yapıların Türkiye için oldukça uygun olduğunu gördük. 2000 yılında da Türkiye’de örnek teşkil etmek ve tanıtımını gerçekleştirmek adına, yapı fuarında 3 günde 2 katlı hafif çelik bir yapıyı anahtar teslim olarak hayata geçirdik. Ardından aynı yıl Kiptaş ile hafif çelik villa sitesi inşa ettik. 2001 yılında inşa ettiğimiz belediye hizmet binası ve ardından devlet kademelerinde gerçekleştirdiğimiz önemli çalışmalarla hafif çelik yapılara bilincin arttırılması için faaliyetlerde bulunduk. Yine bu süreçte Türkiye’de ilk kez hafif çelik yapının 350 sayfalık detay kitapçığını hazırladık ve bugün de sektörde hala başvurulan bir kaynak olarak kullanılıyor” diyerek bugüne kadar sürdürdükleri nitelikli faaliyetleri anlatıyor.

DAHA HIZLI İNŞA SÜRECİ MÜMKÜN

Çelik yapıların, kaçınılmaz olarak bugünün ve geleceğin yapı sistemleri olduğunu anlatan Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, “Hafif çelik, betonarme yapılara kıyasla 10 kat daha hafif bir malzemedir. Hafif çelik, betonarme yapıya kıyasla üçte bir oranda daha hızlı inşa imkânı sağlar. Çevreci ve sürdürülebilir malzemedir. Çelik yapılar teknik şartları sağlandığında depreme, ısıya, yangına, sese yüksek dayanıklılık gösterir. Bu anlamda hafif çelik yapılar kaçınılmaz olarak bugünün ve yarının şehirlerinin yapı sistemleri olarak konumlanıyor” diye konuştu.

Endustiri ve Sanayi Yapilari 12

ÇELİK YAPILAR DEVLET POLİTİKASI OLMALI

Çelik yapılara yönelik ülkemizdeki farkındalığın hala çok düşük olduğunu vurgulayan Koçyiğit, üniversitelerin mühendislik fakültelerinde çelik yapı ile ilgili derslerin oranını yüzde 2’lerde olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu alanda uzmanlıklar oluşturmalıyız. Çelik yapı kaçınılmaz olarak geleceğin yapı sistemidir ve devlet politikası olarak benimsenmelidir. Özellikle bizim gibi deprem kuşağında yer alan bir ülke için çelik yapı tercih değil, zorunluluk olmalıdır.”

121 ÜLKEDE HAFİF ÇELİK VE MODÜLER YAPILAR İNŞA ETTİK

Dünyanın 121 ülkesinde çok sayıda yapıya imza attıklarını, ülkemizde ise çok sayıda hastane, yurt, belediye binası gibi kamu yapıları ile bireysel yapılar inşa ettiklerini dile getiren Koçyiğit, yurt dışında sürdürdükleri birkaç projeden şu sözlerle bahsetti: “Venezuela’da hafif çelikten 4 katlı 100 bloktan oluşan 1.600 dairelik toplu konut projesi geliştirdik ve her on günde bir bloğun inşasını tamamladık. Yine Gabon’da toplu konut projeleri, Somali’de 200 yataklı hastane, Irak’ta 1.000 konut, Malezya’da 80 bin metrekarede 2.000 modülden oluşan yapılar yaptık. Öte yandan Suriye’de de yürüttüğümüz projelerimiz mevcut.”

En az 10 karakter gerekli