DOLAR 34,6041 0.35%
GBP 43,4962 -0.17%
EURO 36,2503 0.04%
ALTIN 2.992,651,05
BIST %
BITCOIN 34243492.08842%
ETH 1166688.38232%
İstanbul
11°

AÇIK

Akıllı şehirler ile dünya yeni bir döneme giriyor

Akıllı şehirler ile dünya yeni bir döneme giriyor

26/07/2024 17:04

Kentleşme hızla artarken, şehirleri daha yaşanabilir hale getirmek için yeni çözümler gerekiyor. 44 yıldır bilişimin gücünü, akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için kullanan SAMPAŞ Holding, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle akıllı ve dirençli şehirler vizyonunu hayata geçiriyor.

Kentleşme her geçen gün arttıkça operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi kentlere taşınırken, Birleşmiş Milletler‘in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’inin kentlerde yaşaması bekleniyor. Çok hızlı büyüyen ve gelişen kentlerin akıllı ve dirençli bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun da yolu barınmadan ulaşıma, kamu hizmetlerinden güvenliğe, enerji verimliliğinden çevreye duyarlı sistemlere kadar birçok faktörü içinde barındıran bütünsel bir akıllı şehir vizyonunun planlanmasından geçiyor.

“DİJİTAL İKİZ PROJELERİ TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİNDE”

Tüm dünyanın üzerine çalıştığı, gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlar yaptığı akıllı ve dirençli kent vizyonunu yakalamak için SAMPAŞ Holding de çeşitli projeleri hayata geçiriyor. Teknolojinin ve bilişimin gücüyle akıllı kentler oluşturma çabasında olduklarını söyleyen SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya “Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 44 yıldır bilişimin gücünü kullanıyoruz. 

SAMPAŞ Holding olarak her gün gelişmeye, yeni teknolojiler üretmeye çalışıyoruz. Yıllar içinde sektörden edindiğimiz tecrübe, yüksek teknoloji üretme gücümüzle birleştiğinde dünyadaki güncel trend ve uygulamalara kolayca adapte olabiliyoruz. Kentsel dönüşüm, akıllı şehirler ve dijital ikiz projeleri tüm dünyanın gündeminde olduğu gibi ülkemiz gündeminde de geniş yer buluyor. Çünkü büyüyen kentleri verimli bir şekilde yönetmenin yolu akıllı şehirlerden geçiyor. Akıllı şehir pazarının 2027’de tüm dünyada 2 trilyon Dolar’ın üzerine çıkacağı öngörülüyor. Bu rakamın içerisindeki dijital ikiz çalışmalarının ise 125 milyar Dolar’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Dijital ikiz konseptini de Türkiye genelindeki projelere entegre ederek kentlerin dijitalleşmesine katkı sağlamaya hazırız” dedi. İnsan nüfusunun artık köy yaşamını bırakıp şehirlere yerleştiğini savunan Karakaya, “Yaşam artık tamamen şehirlere kayıyor. Bizlerde bu gerçeği fark ettiğimiz günden itibaren şehirlerin bağlarını daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşündük. 

Karşılaştığımız afetlere, felaketlere karşı daha güçlü bir yapıyla cevap vermemiz lazım. Bu yapının oluşumu da dijitalleşmekten geçiyor. Dünyada rahatça yaşayabilmemizin tek yolu şehrin durumunu her an kontrol edebilmek. Bu fikirlerle yaklaşık beş yıl önce Akıllı Şehirler projemizi başlattık. Türkiye’ye gelecekte daha iyi şartlar altında bir hayat sunabilmek için bu tarz projeler şart. Ayrıca dijital ikiz sektörünün az önce söylediğim gibi dünyadaki pazar payı çok büyük. Yaklaşık 2 trilyon Dolarlık bir havuzdan yüzde 15 pay alabilirsek 300 milyar Dolarlık bir kazanç sağlarız. Bu rakam Türkiye’nin bir yıllık ihracat kazancı” şeklinde konuştu.

“TOPLUMUN IHTIYAÇLARI ODAĞINDA ŞEHIRLER INŞA ETMEYE DEVAM EDIYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ise akıllı şehirleşme ile alakalı şunları söyledi;

“Toplumun ihtiyaçları odağında şehirler inşa etmeye devam ediyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda akıllı şehirler konusu bugün dünyada ve Türkiye’de yönetimlerin stratejik gündemidir. Akıllı şehirlerle dünya yeni bir evreye giriyor. Dijitalleşme odağında yeni bir Sanayi Devrimi arifesindeyiz. Dün sanayileşmeyi yakalayan ülkeler bütün dünyaya hükmettiler. Biz bugün akıllı şehirlerle dijitalleşmeyi yakalamalıyız. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak akıllı şehir teknolojisini çok önemsiyor ve bu alanda yapılan çalışmaları da destekliyoruz.”

Akıllı şehirlerin teknolojiyle geliştiğini söyleyen SAMPAŞ Holding Genel Koordinatörü Dr. Mustafa Serdar Yümlü, “SAMPAŞ Holding olarak ilk 20 yılımızda yerel yönetimlerin bilgisayarla tanışmasını beraber yaşadık. Sonrasında hayatımıza yeni teknolojiler girdi. Bunları akıllı şehir teknolojilerine entegre ettik. Nesnelerin interneti, yapay zekâ, büyük veri analitiği, blok zincir gibi teknolojileri akıllı şehirler için kullanıyoruz. Geleceği öngörmek için dijital ikiz teknolojisini geliştirdik. Yakın gelecekte otonom dijital ikiz teknolojisi de hayatımıza girecek. Bu teknolojilerle sürdürülebilir ve dirençli kentleri yakalamayı hedefliyoruz” dedi.

En az 10 karakter gerekli