DOLAR 34,2299 0.32%
GBP 44,6979 0.56%
EURO 37,2413 0.44%
ALTIN 2.990,961,25
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23463062.31481%
ETH 903571.18004%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Onların kodu Ağrı’nın zirvesinde gizli

Onların kodu Ağrı’nın zirvesinde gizli

26/07/2024 13:08

Teknoloji firması SUNNY Elektronik’in, öğrencilerin robotik konusunda kendilerini geliştirmeleri için düzenlediği ve bu yıl ikincisi gerçekleşen Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması, ilham verici bir hazırlık sürecinin ardından final sürecini de tamamladı. Yarışmada dereceye giren ilk üç ekibe ödülleri takdim edildi. Geçen yıl yalnızca Ağrı ilini kapsayan yarışma, bu sene Ağrı’nın yanı sıra Kars, Ardahan ve Iğdır’daki lise öğrencilerini de teknolojinin sunduğu yeni bilgi ve becerilerle tanıştırdı.

Köy okullarında kısıtlı imkânlarla okumak ve geleceğe umutla bakmak isteyen çocuklara yeni kapılar aralayan, onları teknolojiyle buluşturan bir proje düşünelim. Zihinlerine “Neden olmasın” fikrinin tohumlarını atan ve onları bu amaç uğruna harekete geçiren… Gençleri teknolojiye teşvik etmek, yeteneklerini sergilemelerine olanak tanımak ve geleceğin mühendislerini desteklemek amacıyla düzenlenen Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması, çocuklar için yalnızca bir yarışma olmaktan ziyade robotik konusunda yeteneklerini keşfedebilecekleri geniş bir alana dönüşmüş. Belki de geleceğin teknoloji dünyasına yön verecek isimlerden birkaçının hayal dünyası, bu yarışmayla filizlenmiş olacak.

BELGESEL TADINDA BİR BAŞARI HİKÂYESİ

Robotik ve kodlama konusunda öğrencilerin önüne ışık tutan yarışmanın hazırlığı, süreç boyunca kayıt altına alındı. Bu hikâyeden derlenen görüntüler ise belgesel haline getirildi. Yönetmenliğini Sevinç Baloğlu’nun üstlendiği “Ağrı’nın Zirvesinden Gerçek Hikâyeler” belgeseli, öğrencilerin süreç boyunca hissettikleri heyecanı tüm gerçekliğiyle yansıttı. Belgeselin gala gösteriminde konuşma yapan SUNNY Elektronik ve Hayrettin Atmaca Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, projeyi faaliyete geçirme konusunda ona ilham olan babası Hayrettin Atmaca’dan şu sözlerle bahsetti: “Biz Ağrılı bir aileyiz. Rahmetli babamın hayatında en çok zorluk çektiği dönem zannedersem öğrencilik yıllarıydı ve sürekli bunu bize anlatırdı. Dağ köyünde yaşayan bir çocuk olarak, 16 kilometre yolu kış şartlarında yürüyüp gelen bir öğrencilik hayatı vardı. Çok şükür Ağrı’dan çıktı ve hayallerinin peşinden gitti.” Babasının anlattığı hikayelerin de etkisiyle köy çocuklarının kısıtlı imkânlarla sürdürdükleri eğitim hayatlarına karşı sorumluluk hisseden Adem Atmaca, “O köylerde de bir Hayrettin Atmaca var mı ve biz onun elinden tutabilir miyiz? Aslında burada bizim başlangıç noktamız ve en büyük motivasyonumuz bu oldu. Görüyoruz ki o bölgelerde bir fırsat bekleyen binlerce çocuğumuz var. Biz de onlar için aslında bir fırsat sunuyoruz. Hepsinin mutlaka kendine özgü yetenekleri var ama bunların farkına varabilmeleri için bir alan açmak gerekiyor onlara. Bizim yarışmamız da bundan öte bir şey değil. Ben her zaman söylüyorum: Çocuklarımız bir mücevher. Bizim sorumluluğumuz onları gün yüzüne çıkarmak. Bu zirveyi de bunun için gerçekleştirdik. Umarım herkeste bir farkındalık oluşur ve bu gibi projelerin sayısı artar” diye konuştu.

İKİ YILDA 850 ÖĞRENCİ TEKNOLOJİYLE BULUŞTU

Geleceğin iş dünyasında yer edinecek başarılı gençlerin içindeki gücü çıkarma amacıyla gerçekleşen bu projeye vesile olmaktan gurur duyduğunu belirten Adem Atmaca, ülkemizin her noktasında çok değerli cevherler, parlak beyinler yetiştiğini ancak birçoğunun kısıtlı imkânlar hasebiyle yönlerini bulamadıklarını söyledi. Teknolojinin geleceğimiz için oldukça kıymetli olduğuna vurgu yapan Atmaca, konuşmasını “Bu denli önemli bir sektörde hizmet veren bir marka olarak, elimizdeki bilgiyi ve kaynağı en etkili şekilde paylaşmak da bizim görevimiz. Bu bakış açışı ile hayata geçirdiğimiz teknoloji yarışmamızı ilk yıl adını aldığı Ağrı’da yaptık. Ama bu sene Kars, Ardahan ve Iğdır’dan da yüzlerce öğrenci başvurdu. Bu sene 138 ekip başvuruda bulundu. İki yılda toplam 850’den fazla öğrenci, oluşturdukları ekipleri ile robot projelerini tasarladı ve sundu. Bunların içinde 40 grup finale yükseldi ve projelerini gerçeğe dönüştürdü. Bunlar bölge için kısa sürede ulaşılmış çok önemli rakamlar. Seneye daha dikkat çekici projeler ve daha heyecanlı anlar yaşayacağımıza eminim” sözleriyle noktaladı.

PROJE YEREL YÖNETİMİN DE İLGİ ODAĞINDA

Yarışmanın finaline Ağrı ve civar illerden gelen öğrenciler, aileler haricinde; Ağrı Valisi Mustafa Koç, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Ağrı Cumhuriyet Savcısı Adem Çalış, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut, Baro Başkanı Av. Serdar Gülatın, Ağrı il Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek gibi isimler katılım göstererek öğrencilerin yarışma heyecanına destek oldular. Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması’nda konuşma yapan Ağrı Valisi Mustafa Koç, bu yarışmayla birlikte öğrencilerin bir yandan yenilikçi fikirlerle yeteneklerini sergilediğini bir yandan da ekip ruhunu, takım çalışmasını öğrendiklerini belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Gençlerimizin yeteneklerini tanımaya olanak sunan, hayatımızın her alanında etkin bir şekilde yer alan teknolojiye karşı ilgilerini artıran bu etkinliklerin; onların mesleki ve teknik becerilerini geliştirerek, gelecekte bölgemizin ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak başarılı birer bilim insanı, astronot, mühendis, araştırmacı olarak yetişmelerine önemli fırsatlar sağlayacağına inanıyorum.”

 

En az 10 karakter gerekli