DOLAR 35,4907 0.03%
GBP 43,3793 0.1%
EURO 36,6017 0.03%
ALTIN 3.063,730,35
BIST 9.721,780,06%
BITCOIN 34321070.57401%
ETH 1134080.12775%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

Türk mobilyası bir tıkla dünyaya ulaşıyor

Türk mobilyası bir tıkla dünyaya ulaşıyor

İş dünyasının nabzını yakından tutan Türkiye’de İş Dünyası dergisi, Mahkeme Sohbetleri’nin 17’ncisini gerçekleştirdi. Yılın son buluşmasında, mobilya sektöründeki gelişmeler ve geleceğe yönelik stratejiler detaylı bir şekilde ele alındı. Sektörün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği toplantıda, mobilya sektörünün 2024 yılını nasıl geçirdiği, karşılaşılan zorluklar ve gelecekteki fırsatlar masaya yatırıldı.

14/01/2025 16:57

Mahkeme Sohbetleri’nin 17’ncisinde, mobilya sektörünün yıllık değerlendirmesi ele alınırken, 2025 yılıyla ilgili beklentiler ve öngörüler de paylaşıldı. Geçtiğimiz yıllara göre mobilya sektörünün ihracatında bir durgunluk olsa da sektörün önemli isimleri bu durumu “nadasa kalmak” olarak değerlendiriyor ve önümüzdeki yılın özellikle ikinci yarısının çok daha iyi olacağının altını çiziyorlar. Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak moderatörlüğünde düzenlenen buluşmaya, geçtiğimiz günlerde yeniden MOSFED Başkanlığına seçilen Ahmet Güleç, Büyükkaya Brokerlik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Büyükkaya, Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, Adana Çiçek Bambu Yönetim Kurulu Başkanı Habib Çiçek, Trakyam Üreten Kadın Kooperatifleri Başkanı Aynur Çeşmeliler ve Aysberg basın Yayın Ltd. Şti. İdari Direktörü İlker Altun katıldı.

“ABD’YE İHRACAT DAHA DA ARTACAK”

2024 yılında tüm dünyada yaşanan belirsizliklere ve çatışmalara rağmen Türk mobilyasının ayakta kaldığını dile getiren Mosdef Başkanı Ahmet Güleç, “Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail’in neredeyse Orta Doğu’daki bütün ülkelere savaş ilan etmesi, ABD’deki seçimler ister istemez Türkiye mobilya sektörünü etkiledi. Biz 2022 yılının sonuna kadar ihracatımızı her yıl yüzde 7 civarında artırarak dünya pazarında söz sahibi olmuş bir sektörüz. 2024 yılında ise bu rakam yüzde 1,5. Biraz nadasa kaldık diyelim. Çünkü emek yoğun sektörlerin fiyat noktasıyla ilgili enflasyon kur dengesinden kaynaklı biraz pahalılaştık açıkçası” diyor. Ahmet Güleç 2025 yılından ise umutlu olduğunu vurguluyor ve 2024 yılına göre mobilya sektörünün ihracatta çok daha iyi olacağına inanıyor. ABD seçimlerinin Türkiye mobilya sektörüne olumlu etki edeceğini söyleyen Güleç, “Trump, daha önce Türk mobilyasıyla ilgili olumlu açıklamalarda bulundu. Zaten 2024 yılında ABD’ye ihracatımız arttı. Önümüzdeki yıl daha da artacağına inanıyorum. Neticede biz burada üretiyoruz. Tasarım ve kalitemizle tüm rakiplerimiz bizi takip ediyor” diyor ve 2025 yılından çok umutlu olduğunun altını çiziyor.

Türkiye mobilyasının dünyada markalaşmasının zamanla olacağını dile getiren Güleç, “Bir markanın oluşması zaman alıyor. Bir kere firmalarımız küçük. Durum böyle olunca markalaşma maliyetlerinin yüksekliğini de göz önünde göz önünde bulundurarak, biz biraz daha kategori markası olarak Türkiye mobilyasını ön plana çıkarıyoruz. Bunun için de Heartmade Furtniture diye bir kategori markası oluşturduk. Bu dijital portal sayesinde, Türk mobilyası 7/24 takip edilebiliyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Heartmade Furniture içine giren dünyadaki herkes Türkiye’deki mobilya firmalarını görebiliyor. Genç odası, koltuk, yatak odası, yemek odası, odası, ofis, mutfak hangisini istiyorsa koleksiyonları görebiliyor ve iletişime geçebilme imkânı oluyor. Bu platformu çok önemsiyoruz ve bunu bir kategori markası olarak Türk mobilyasının hikâyesi haline getirmek istiyoruz.”

“MİLLET SIKINTILARI AŞMAYI BİLİYOR”

Türkiye’nin 2024 yılını zorlu bir şekilde geçtiğini vurgulayan Alaattin Büyükkaya, Türk milletinin sıkıntıları aşmasını bildiğinin altını çizdi. Büyükkaya, “Özellikle depremin getirdiği yıkıntıları ve zararları da düşündüğümüz zaman, bunların onarılması ve bu ateş çemberinin içerisinde zarar görmeden kalabilmek, üstüne bir de ekonomik problemleri çözmek noktasında Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını fazlasıyla görüyorum” diyor. 2025 yılından umutlu olduğunu söyleyen Büyükkaya, “Her şeyden önce komşumuz olan Suriye’de Türkiye avantajlı bir konuma geldi. Orada en azından Türkiye’ye yakın bir dost yönetimin oluşması çok önemli. Çünkü bölgede huzurun oluşması savunma harcamalarımızda büyük düşmeye sebep olacak. Ayrıca Suriye ve Irak gibi ülkelerin yeniden imarı konusunda Türkiye çok avantajlı konumda. Anadolu esnafımızdan tutun da herkesin buralara mal satabileceği, iş yapabileceği bir ortam geliyor. Kuzeyimizde Ukrayna-Rusya harbinde de büyük ölçüde yolun uzlaşmaya doğru gitti görünüyor. Dolayısıyla hem kuzeyimizde hem güneyimizde büyük bir uzlaşma sağlanırsa, kuzeyimize ve güneyimize mal satan bir ülke oluruz” diyerek, Türkiye ekonomisinin olumlu yönde seyredeceğine dikkat çekiyor.

“TÜM ODAK NOKTAMIZ İHRACAT”

Kendileri adına güzel bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, “Firmalarımız açısından bizim için iyi bir yıl geçtiğini söyleyebilirim. Ancak şöyle ki; uzun yıllardır ihracatımız ve iç piyasa dengemiz yüzde 50-50’ydi. Bu yıl ihracatımız yüzde 15 azaldı. Geniş açıdan bakarsak cirolarımızı tutturduk ama yurt dışı cirolarımız düşük kaldı” diyor. Önümüzdeki yıl ihracata daha fazla odaklanacaklarını söyleyen Aslandağ, “Şu anda tüm odak noktamız ihracat. 2025’in ilk çeyreğinde yurt dışında, Amerika-New Jersey’de ve Almanya-Stuttagart’ta iki showroom açmayı planlıyoruz. Haziran gibi de Adapazarı’nda yeni üretim tesislerimize geçmeyi planlıyoruz” şeklinde konuşuyor. Adana’da bahçe mobilyası üreticisi olan Adana Çiçek Bambu Yönetim Kurulu Başkanı Habib Çiçek, bahçe mobilyasında bambu hammaddesiyle üretim yapıyor. 2024 yılının kendileri için biraz durgun geçtiğini vurgulayan Çiçek, “2024 yılı bizim için biraz durgun oldu ama yine de çok kötü diyemem. Hedeflediğimiz ciroların altında kalsak da ayakta kalmayı başardık. Sektörde çok eski olduğumuz için mevcut müşterilerimiz her zaman birim oldu ve tüm zorluklara rağmen devam ettik” diyor ve konuşmasına devam ediyor: “Gerek KOSGEB’in destekleri gerek kalkınma ajansının kırsal bölgelere verdiği desteklerle beraber mobilya sektöründeki küçük firmaların yavaş yavaş büyümeye gittiğini gözlemliyoruz. İnşallah bundan sonraki süreç daha da iyi olacak.”

En az 10 karakter gerekli