DOLAR 34,4306 -0.11%
GBP 43,7618 0.3%
EURO 36,4229 0.17%
ALTIN 2.965,141,03
BIST 9.212,352,00%
BITCOIN 33816535.12304%
ETH 1084371.42237%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

Bitlis’te bir dünya markası doğacak

Bitlis’te bir dünya markası doğacak

Bitlis'in tarihi dokusu, yüzyıllardır olduğu gibi bugün de yeni hikâyelere tanıklık ediyor. Bu kez sahnede, bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak bir üretim devi var; Kiler İplik Fabrikası… Fabrika, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük iplik fabrikalarından biri olma özelliğini taşıyor. Son teknoloji makinelerle donatılan tesis, günde 65 ton pamuk işleyerek 50 ton iplik üretecek kapasiteye sahip. Bu sayede hem iç piyasaya hem de dünya pazarlarına yüksek kaliteli ürünler sunulacak. Kiler İplik Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Kiler ile fabrikanın faaliyetlerini ve bu yatırımın Bitlis’e getireceği faydaları masaya yatırdık.

16/10/2024 13:24

Bölgeye büyük bir istihdam kaynağı ve ihracat potansiyeli getiren fabrikayı sizlere anlatmaya başlamadan önce Bitlis denince akıllara gelen “Bitlis’te Beş Minare” türküsünün hikayesini paylaşmayı isterim… Bitlis, yüzyılların derin izlerini taşıyan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle birlikte, ne yazık ki birçok kez acı dolu olaylara da sahne oldu. Bunlardan biri de Rus işgali sırasında yaşanan yıkımdı. Şehrin büyük bir kısmı yerle bir olurken, geriye sadece beş minare ayakta kalmış. Bu hüzünlü olay, hepimizin zaman zaman mırıldandığı, Bitlis deyince akıllara gelen “Bitlis’te Beş Minare” türküsüne ilham oldu ve bölgenin hafızasına kazındı. İşte bu toprakların üzerinde, geçmişin acılarını geride bırakarak, geleceğe umutla bakan bir başarı hikâyesi yazılmakta. Artık o minarelerin yanına katma değeri yüksek ürünlerle dünya pazarlarına açılmayı hedefleyen, istihdam kaynağı oluşturan ve sağladığı ekonomiyle doğu bölgesine can suyu olacak fabrikalar inşa edilmekte. O fabrikalardan biri olan Kiler İplik Fabrikası, sadece bir üretim tesisi olmaktan öte, Bitlis’in yeniden doğuşunun sembolü haline gelmekte.

“TEK ÇATI ALTINDA” EN BÜYÜK İPLİK FABRİKASI

Fabrikalarının büyüklüğü ve kapasitesi hakkında açıklamalarda bulunan Kiler İplik Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Kiler, “Tesisimiz 60 bin 631 metrekarelik bir kapalı alana sahip. Yaklaşık sekiz futbol sahası büyüklüğündeki bir üretim alanında faaliyet gösteriyoruz. 30 ring hattımız ve dört tane de Open-End hattımız var. Bu anlamda tesisimiz hem makine sayısı ve hem de metrekare olarak Türkiye’deki kurulu iplik fabrikaları içerisinde tek çatı altında en büyük tesis olma özelliğine sahip. Günde 65 ton pamuk işleyecek ve 50 tonda iplik üreteceğiz. Fabrikalarımızda yer alan son teknoloji makinelerimizle ve dünyada eşi benzeri bulunmayan otomatik paketleme tesisimizle piyasaya katma değeri yüksek ürünler sunacağız. Kullandığımız her türlü makinenin son teknoloji olması bizlere Bitlis’te ve dünyada bir marka olabilme avantajını sağlayacak. İlk etabı 85 milyon Dolar yatırımla kurulan Tesis, üretime iplik ile başladı. Polyester ve kumaş üretimini sağlayacak olan fabrikamızın diğer etaplarının üç yıl içinde tamamlanmasıyla yatırım miktarı 200 milyon Doları, sağladığı istihdam ise 1000 kişiyi bulacak” dedi.

“YATIRIM TEŞFİKİ TALEP ETMEDİK”

Yaklaşık iki senelik bir emeğin sonucuyla aile olarak gurur duydukları bir tesisin ortaya çıktığını dile getiren Kiler, “Kiler ailesi olarak yaptığımız her yatırımı, attığımız her adımı ülkemizin ekonomisine ve milli bağımsızlığına hizmet etmek olarak görüyoruz. Bu yatırımı hayata geçirmeden önce bize, ham maddeye uzak, pazarı olmayan Bitlis’i neden tercih ettiğimizi sordular. Bitlis, bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz yer. Gençliğimizde yaşadığımız sorunları ve yoksulluğu bugünün gençleri yaşamasın istiyoruz. O nedenle daha az kazanacak olsak da bu yatırımı Bitlis’te, memleketimizde hayata geçirdik. Öyle ki devletten arazi teşviği alabilecek boyutta bu yatırım için arazi teşviği de talep etmedik” şeklinde konuştu. Türkiye’nin fert başına gelir dağılımında 3. yoksul ili olan Bitlis’in üretimine, istihdamına katkı sağlayacak Kiler İplik Fabrikası’nın kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Vahit Kiler, Tesis’teki yüzde 65 kadın çalışan oranının Bitlis’e can suyu olacağının altını çizdi. Dünyaca ünlü Ege pamuğu ile üretim yapacak Kiler İplik Fabrikası’nın, pamuk çiftçisine de yıllık 48 milyon Dolar katkı sağlanması planlanıyor. Daha yakın şehirlerden pamuk temin edilseydi yüzde 5 avantaj sağlanacağını belirten Kiler, kendileri için önemli olanın daha fazla kâr değil, en kaliteli ipliği üretmek olduğunu belirtti. Vahit Kiler sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa ülkelerindeki global markalara satış yapmayı hedefliyoruz. Bunun için en kaliteli ham maddeyi ve en son çıkan üretim teknolojilerini kullacağız, bu yatırımlarla “Bitlis’te bir dünya markası” doğacak. 16 ile 80 numara arasındaki her türlü ipliği üretebilen bir kapasiteye sahibiz. Ürünümüzün kalitesinden haberdar olan iç piyasadan siparişler alıyoruz. Yıl sonuna doğru ihracata da başlayacağız.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TEKNOLOJİ BİR ARADA…

Kiler İplik Fabrikası’nda kullanılan makine ve teçhizat, son teknoloji ve enerji verimliliği dikkate alınarak özel olarak üretildi. “Makine ve techizattaki teknolojik avantajı kaliteli ürüne dönüştüreceğiz” diyen Kiler, kendi enerjisinin tamamını ‘yenilenebilir enerji’den karşılayacak olan Tesis’in ‘sıfır atık’ ilkelerine uygun olduğunu da vurguladı. Yerin üstündeki yatırımın daha fazlasının yerin altında olduğunu vurgulayan Vahit Kiler, 6 km. uzunluğunda havalandırma kanalı inşa edildiğini ifade etti. Tesis’te çıkan tozlar dahi atığa dönüşmüyor, bu kanallar aracılığıyla ayrıştırılıp presleniyor ve böylece 3500 kalorilik yakıta dönüştürülüyor.

En az 10 karakter gerekli