DOLAR 34,2950 0.51%
GBP 44,7796 0.82%
EURO 37,2426 0.49%
ALTIN 2.987,421,14
BIST 8.945,20-0,63%
BITCOIN 23213051.5777%
ETH 899181.27142%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Pet sektöründeki yükselişle raflar artık yerli mamaların

Pet sektöründeki yükselişle raflar artık yerli mamaların

Ülkemizde evcil hayvan endüstrisi son 10 yılda farklı bir ivme yakaladı. Sevimli dostlarımızın ihtiyaçları ve hatta istekleri artık daha fazla önem arz ediyor. Çünkü geçmişle mukayese ettiğimizde daha bilinçli bir tüketici görüyoruz. Pet sektörünün bugün geldiği konumu, uluslararası arenadaki pazar arayışının, tüketicinin yıllar içinde değişen algısını PETZOO Fuarı’nın düzenleyicisi Ulusal Fuarcılık Genel Müdürü Selçuk Çetin’den dinledik.

04/10/2024 10:41

Geçmişten günümüze baktığımızda evcil hayvan sahiplenen sayısında bir değişiklik oldu mu bilmiyorum. Ama evcil hayvan sahiplerinin tercihlerinde değişimler yaşandı ve pet sektörü bu ivmeyle büyüdü. Artık tüketici, hayvan dostu için tüm ürünlerin en sağlıklısı, en çevre dostu, en konforlusunu arıyor. BU sebeple Türkiye’de bilinçli tüketicinin artmasına paralel olarak pet sektörünün yükselişi de kaçınılmaz oldu. Üstelik ürünlerin iç pazarda rağbet görmesinin yanı sıra bu sektör, bir ihracat kalemi haline de geldi. Marka bilinirliğinin artması için düzenlenen fuarlar ve diğer etkinliklerin etkisi yadsınamaz. Ülkedeki pet sektöründeki yükselişte ve ihracat artışında PETZOO fuarlarının etkisinin olduğunu belirten Ulusal Fuarcılık Genel Müdürü Selçuk Çetin,  120’den fazla ülkeden profesyonel ziyaretçi ağırladıklarını, aynı zamanda 6 kıtada pet sektörünün tanıtımını hem birebir hem de anlaşmalı yayınlarla yaptıklarını söylüyor ve “Türk ürünlerinin kalitesini dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Bu 10 yıllık süreçte bunun etkilerini olumlu anlamda tüm sektörümüz adına görmeye başladık” diyor.

“DÜNYADA EN İYİLERİ YAKALADIK”

Türkiye’nin birçok farklı sektörde dünyada ayakları sağlam basan konumda olduğunu ifade eden Ulusal Fuarcılık Genel Müdürü Selçuk Çetin,  Pet sektörünün ise dünyanın pek çok ülkesinde henüz yeni gelişmeye başladığın dile getirdi. Ülkemizde pet sektörünun 10 yıl öncesiyle mukayese edildiğinde gerçekten ilerlemiş durumda olduğunu aktaran Çetin, “Özellikle son 5 yıl içerisinde bu büyüme hız kazandı. İnsanların bilinçli bir şekilde evcil hayvan sahiplenmeleri, petshopların eğitimlere tabi tutulması, veteriner hekimlerin desteği, firmalarımızın da yeni yatırımlarıyla sektörümüz büyümeye devam ediyor” dedi.

Ülkeyi kıyaslarken en kötüsüyle değil, en iyisiyle kıyasladıklarını kaydeden Çetin,  dünyada pet sektöründe teknolojik olarak en iyileri yakaladığımızı söyledi.  Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde hobi olarak kedi-köpek ürünleri üreten insanların, bugün markalaşmaya yatırım yaparak ihracat yapabilir duruma geldiğini duyurdu. Mama, yem ve kedi kumu konusunda şu an Türk firmaların 100’den fazla ülkeye ihracat yapar duruma geldiğini belirten Çetin, aksesuar alanındaki büyümenin hızla devam ettiğini fakat yeni veya el değmemiş pazarlar keşfetmek ve bu pazarlara hızlıca açılmak gerektiğini söyledi.

“DÜNYADA SÖZ SAHİBİYİZ”

“Türkiye’de pet sektörü, özellikle mama ve kedi kumu alanında gerçekten dünyada söz sahibi durumda” diyen Çetin, mama ve kedi kumu üreticilerimizin kendi markalarının yanında yurt dışında bulunan firmalar için de üretim yapıyor. Bu da üretim kapasitemizin arttığını gösteriyor. Türkiye’de üretilen pek çok ürün için kalitenin her geçen yıl arttığını söyleyen Çetin, “Türkiye’de üretilen ürünler için firmalar gerek dayanıklılık gerek işlevli olması açısından ar-ge çalışmalarına yatırım yapıyor. İnovatif ürünler raflarda yer alıyor. Yurt dışı seyahatlerimizde, Türk markalarını sık sık görür olduk. Bu gerçekten ülkemiz adına gurur verici” dedi.

RAFLAR ARTIK YERLİ ÜRÜNLERİN

Geçmiş yıllara göre pet sektöründeki ürünlerin iç pazardaki talep oranlarını değerlendiren Çetin, 10 yıl öncesinde pazarın çok büyük bir kısmına ithal ürünlerin hakim olduğunu ancak 10 yıllık süreçte Türk markalarının raflarda bir bir yer almaya başladığını söyledi. Önce ithal markaların raflardaki alanının azaldığını, sonra rafların Türk markalara ayrılmaya başlandığının altını çizen Çetin, “Bu yabancı markaların hakimiyeti belirli seviyelere düştü. Halen pazardalar, fakat rakipleri artık çok güçlü ve bu rakiplerle sadece Türkiye’de değil dünyada yarışır durumdalar” dedi.

Dijital dünyayla birlikte tüketici bir yandan doğru bilgiye ulaşıp bilinçlendiği gibi bir yandan da bilgi kirliliği sebebiyle yanlış tercihler yapabiliyor. Tüketicinin, bu dijital rüzgârda aldığı bilginin kaynağının oldukça önemli olduğunu vurgulayan Çetin, alternatif bilgi kaynaklarını şu sözlerle anlattı: “Bazı veteriner hekimlerin kısa ve bilgilendirici videolar, yazılar ve paylaşımlar yapıyor. Sektörel dijital dergiler bunun için takip edilebilir. Sektörümüz için bir diğer hizmetimiz de Pet Haber Gazetesi, bu gazete basılı bir yayın olarak profesyonellere dağıtılıyor. Ancak web sitesi herkese açık. Bunun gibi kaynaklar takip edilebilir. Bilgi kirliliği her alanda mevcut, fakat bilgi kirliliğinden kurtulmak da bireyin kendisine kalıyor. Sorunuzun özüne gelirsek insanların eskisinden daha bilinçli olduğunu söyleyebilirim.”

“İŞİ, İŞİN EHLİNE BIRAKIYORUZ”

Çevre dostu ürünler ve sürdürülebilirlik konuları pet sektöründe giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu sebeple gerek ürün içerikleri gerek ürün ambalajları konusunda çok ihtimamlı davrandıklarının altını çizen Çetin, “Gerçekten işi, işin ehline devretmiş durumdayız. Sadece tüketiciyi değil, tüketimden sonraki süreci de düşünerek hareket ediliyor.

Yeni kurulacak tesisler, yeni üretilecek ürünler için bilgi birikimimizden faydalanmak isteyen genç firmalara bu konuda fikirlerimizi iletiyoruz. Bizi sınırlayan sadece kanunlar olmamalı. Ahlaki ve etik değerlerle de hareket etmeliyiz. Bu dünya bir sonraki nesle bizim mirasımız olacak. Sağlıklı düşünen her birey gibi doğayı korumanın sorumluluğuyla hareket ediyoruz” dedi.

evcil hayvanlar

“HAYVANLARIN YAŞAM KALİTESİ ARTTI”

Akıllı ürünler ve teknolojik çözümler konusunda yaptıkları çalışmaların evcil hayvanların yaşam kalitesini nasıl artırdığını anlatan Çetin, İşimiz bu ürünleri üreten firmaların evcil hayvan sahiplerine kendilerini doğru aktarabilmelerini sağlamak ve aldıkları dönüşlere göre onların ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak. Aslında biz iki tarafı bir araya getiriyoruz. 12 yıllık süreçte takip ettiğimiz ürünlerde her zaman gelişimler ve değişimler gördük. Bu teknolojik bir ürün olabileceği gibi, basit gibi görünen bir oyuncak, bir tasma veya bir kedi yatağı da olabiliyor. Evcil hayvanların yaşam kalitesinin arttığını çok net söyleyebilirim. Başka türlü bu ürünlerin varlığı devam edemezdi” şeklinde konuştu.

KADINLARIN EMEĞİ TAÇLANIYOR

PETZOO Eurasia Awards ödül töreninin, sektörde hizmet veren firmalar ve bu firmalarda çalışan insanlara, sektörümüze verdikleri emeklerden ötürü bir onurlandırma organizasyonu olduğuna vurgu yapan Genel Müdür, “Sektörün bütün temsilcilerinin olduğu bir gecede, bu insanların isimlerini sahnede söylemek ve herkese duyurmak hem onlar için hem de bizim için gurur kaynağı” dedi.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de İş Dünyası Dergisi iş birliğiyle gerçekleştirilen ödül töreninde, pek çok isme ve firmaya ödüllerini teslim ettiklerini ifade eden Çetin, “Bu yıl gerçekleştireceğimiz törende de yine Türkiye’de İş Dünyası Dergisi ile iş birliği içerisindeyiz. Bu gecede çok özel bir konuda ödülleri sahipleriyle buluşturacağız. Belki de en az görünenleri ama en çok emek verenleri ön plana almış olacağız. Sektöre 10 yıldan fazladır emek veren kadınlar için ödül vereceğiz. Bunun yanında kadın girişimci ödüllerimiz olacak. Çünkü biliyoruz ki kadının elinin değdiği her şey güzelleşiyor. Hem kadın istihdamını hem de pozitif ayrımcılığı arttırmak amacıyla firmalarımızı teşvik etmek istiyoruz” diye konuştu.

3 MİLYAR DOLARLIK PAZAR PAYI YOLDA

Türkiye’nin global pazardaki pastadan daha büyük pay alacağına inancının tam olduğunu dile getiren Çetin, “Tabi ki bunun için inanç yeterli değil. Türk firmalarının ihracat atağı bir süredir devam ediyor. Az önce de aktardığım gibi hobi olarak üretim yapan kişiler şu an marka sahibi ve pek çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde, yatırımlar bu hızla devam ederse pazardaki payımızın 3 milyar Doları geçebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

PETZOO YURT DIŞINA AÇILIYOR

Türkiye’nin evcil hayvan fuarı olan PETZOO’yu daha önce Ankara ve Antalya’da düzenlediklerini vurgulayan Çetin, önemli bir noktaya değinerek, çok yakında yurt dışına açılacaklarının haberini şu sözlerle verdi: “İlk defa buradan duyurmuş olayım, çok yakında yurt dışında bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Henüz yeni gelişen bir bölgede Türk firmalarının etkisini yükseltebileceğimizi ve ihracatımızı daha da arttırabileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki sene bizi birden fazla PETZOO organizasyonu bekliyor.”

 

 

 

En az 10 karakter gerekli