Gaziantep gastronomi turizminde önlenemez bir yükseliş ivmesine sahip. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan şehri olarak dış ticarette de oldukça önemli bir konumda. Gaziantep’in sanayi, ticaret ve gastronomi alanlarında sağladığı başarıların arka planını merak ettik ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım’a şehirdeki odalar arasındaki güçlü iş birliği modelinin başarılarına sağladığı katkıları sorduk.
Gaziantep, sanayi ve ticaretteki başarılarının yanı sıra gastronomi turizmiyle, Türkiye’nin kilit şehirlerinden biri. Hatta öyle ki yıllar önce gastronomi alanında UNESCO’nun listesinde 17. sırada kendine yer bulmuştu. Şehrin gastronomi alanında başarılı olmasına şaşmamalı. Çünkü eğitim sistemi ve kampüs yapısıyla Türkiye’de bir ilke imza atan bir gastronomi akademileri dahi var. Üstelik tüm bu projeleri hayata geçirirken Ticaret Borsası, Sanayi Odası ve diğer meslek odaları arasındaki sağlıklı iletişim süreci de dikkat çekiyor. Odalar arasındaki diğer şehirlere örnek teşkil edebilecek Gaziantep iş birliği modeliyle şehir, başarının anahtarını bulmuş gibi görünüyor. Gaziantep, sektör çeşitliliğine sahip önemli bir sanayi ve ticaret merkezi. Örneğin Oğuzeli ilçesine bağlı Körkün Bölgesi’ne kurulan 6. Organize Sanayi Bölgesi’nin, Türkiye’deki en büyük ve en fazla istihdam sağlayan organize sanayi bölgesi olduğunu aktarıyor Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) üyelerinin, ekonomik faaliyetleriyle Gaziantep ekonomisinin kılcal damarlarını oluşturduğunu belirten Yıldırım, GTO’nun da şehrin ekonomik potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak adına çeşitli projeler ve stratejiler geliştirdiğini söylüyor. GTO’nun, üyelerinin sesi olmak adına büyük emek verdiğine vurgu yapan Yıldırım, yerel ekonominin sorunlarını tespit edip çözüm önerileri ile birlikte ilgili makamlara ileterek takipçisi olduklarını ve kamuoyu oluşturduklarını ifade ediyor.
Başkan Yıldırım, bölgenin üretim gücü ve ürün çeşitliliğini değerlendirirken bazı ürünlerde ülkenin, bazılarında ise dünyanın lideri konumunda olduğumuzu söyledi. Gaziantep’in özellikle tekstil, gıda, makine, plastik, kimya ve halı sektörlerinde dünya çapında tanınan bir üretim merkezi olduğuna işaret eden Yıldırım, “Türkiye’deki halı üretiminin yüzde 76’sı Gaziantep’teki tezgâhlarda dokunuyor. Dünyadaki makine halısı ihracatının yüzde 60’ını Gaziantep gerçekleştiriyor. Tekstilde halının yanı sıra konfeksiyon, dokusuz kumaş, iplik gibi alanlarda da uzmanlaşmış durumdayız. Türkiye ayakkabı üretim kapasitesinin yüzde 68’i şehrimizde üretiliyor” diye konuştu.
Üretim gücünün yanı sıra Gaziantep’in, coğrafi konumu ve lojistik avantajlarına odaklanan Başkan, böylece hem Orta Doğu hem de Avrupa pazarlarına kolay erişim sağladıklarını dile getirdi. Söz konusu avantajlarla birlikte şehrin, Türkiye’nin dış ticaret hacminde önemli bir rol oynadığına değinen Yıldırım, “Gaziantep’in ihracat rakamları, 2023 yılında 10 milyar Dolar seviyesine ulaşmış olup, bu rakam Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 5’ine tekabül etmektedir. Ülkenin en fazla ihracat yapan 6. kentiyiz” dedi.
Şehir olarak ellerinde üretime ve ticarete ilişkin güçlü know-how ile Türkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olduklarının altını çizen Yıldırım, aynı zamanda küresel ekonomide de fark edilen başarılara imza attıklarını bildirdi. Başkan, Gaziantep’in ulaşım ağlarının, sanayi altyapısının ve organize sanayi bölgelerinin yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğuna odaklanarak, “Hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında güçlü bir konumda bulunuyor. Bu durum da yabancı ve yerli yatırımcılar için büyük potansiyel taşıyor” diye konuştu.
Gaziantep’in hem üretim hem de ihracat kapasitesiyle Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğunu vurgulayan Başkan, şehrin kriz dönemlerinde bile güçlü sanayi altyapısı ve girişimci ruhu ile ekonomik istikrarı koruyabildiğini aktararak, “Bu nedenle, Gaziantep’in üretim ve ticaret kapasitesi, ülke ekonomisi için güvence niteliğindedir. Şehrin ekonomik başarıları sadece kendi sınırları içinde kalmaz… Gaziantep’te işler iyi gittiğinde, çevre iller ve hatta bölgesel ekonomi de bu olumlu etkilerden yararlanır. Gaziantep’in gücü bölgedeki diğer şehirler için de bir lokomotif görevi görür. Gaziantep’teki üretim ve ihracat artışı, tedarik zincirinde yer alan diğer şehirlerde de iş fırsatlarının artmasına ve ekonomik canlılığın yayılmasına katkı sağlar. Bu nedenle, Gaziantep’teki istikrar ve büyüme, tüm bölgeyi güçlendirir ve Türkiye’nin ekonomik dengesi için kritik bir rol oynar.
Gaziantep 2015 yılında; yaratıcılığı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın stratejik bir faktörü olarak belirlemiş şehirler arasında uluslararası iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edilmişti. Gaziantep, o yıl Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan ilk Türk şehri olarak “Gastronomi” alanında dünyadaki 17 şehir arasına girmişti. Gaziantep’in yalnızca üretimde değil, aynı zamanda gastronomi turizmi açısından da Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olduğuna vurgu yapan Yıldırım, Gaziantep’in Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmesiyle birlikte şehrin mutfak kültürünün, uluslararası alanda tanındığını dile getiriyor. Başkan, bu durumun gastronomi turizmine yönelik yatırımların artmasına ve yerel ekonominin güçlenmesine katkı sağladığını belirtiyor ve devam ediyor: “Gaziantep Ticaret Odası olarak bizler, yıllardır Gaziantep’in ekonomik ve sosyal gelişimi için katma değer yaratma gücüne sahip köklü, özel ve çekici mutfak kültürünün farkındalığı ile hareket ediyor, projeler üretiyor, çalışmalar yapıyoruz.”
Gastronomi alanında oldukça kıymetli bir çalışmadan bahseden Yıldırım, Gaziantep Gastronomi Akademisi’ni (GAGA) hayata geçirdiklerini; böylece gastronomi ve gıda sektörüne nitelikli insan kaynağı ve işletmeler kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi. GAGA kampüsünde öğrencilerin aldığı teorik ve pratik eğitimler sonrasında, zorunlu staj döneminde staj yapabilecekleri bir de uygulama restoranı bulunuyor. Başkan, kampüsünde 500 metrekare profesyonel mutfağa sahip bir fine dining uygulama restoranı bulunması ve bu restoranda öğrencilere staj imkânı verilmesi açısından GAGA’nın eğitim sistemi ve kampüs yapısıyla Türkiye’de tek olduğunun altını çiziyor.
Gaziantep’teki odalar arasında güçlü bir iş birliği kültürü bulunuyor. Ticaret Borsası, Sanayi Odası ve diğer meslek odaları, ortak projeler geliştirerek bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlıyor. Başkan, söz konusu iş birliğini, Gaziantep’in ekonomik başarısında önemli bir faktör olarak yorumluyor ve diğer bölgeler için de örnek teşkil ettiğini söylüyor. “Konu Gaziantep ise gerisi ayrıntıdır” mottosu ile yola çıktıklarını dile getiren Yıldırım, konuşmasını şu sözlerle noktalıyor: “Bu motto, şehrin kalkınması ve refahı için her türlü detaya önem verdiğimizi ifade eder, tüm faaliyetlerimizde Gaziantep’in öncelikli olduğunu ve tüm projelerimizde şehrin menfaatlerini gözettiğimizi yansıtır. İş yapış biçimimizde bu anlayışla hareket ederek, şehrin ekonomisine katkı sağlamaya ve Gaziantep’i daha ileriye taşımaya odaklanıyoruz.”
GÜNDEM KORİDORU
21 Aralık 2024