Doğanlar Mobilya Grubu, 2024’ün ilk çeyreğinde 2,1 milyar TL konsolide satış geliri elde ederken, Mayıs 2024 itibarıyla, altı farklı markayla 640 yurt içi ve 113 yurt dışı olmak üzere toplamda 753 aktif satış noktasına ulaştı. Ayrıca grup üretim tesislerinde GES kurma projesini de 6 ay içinde tamamlamayı hedefliyor.
Doğanlar Mobilya Grubu, 2024’ün ilk çeyreğinde 2,1 milyar Lira konsolide satış geliri elde etti. Bu artış, şirketin yurt içi ve yurt dışı pazarlarındaki güçlü performansının bir göstergesi. Bu başarılar, 25 Haziran tarihinde açıklanan İSO 500 raporuna da yansıyarak, Doğanlar Mobilya Grubu’nun yükselişini gösterdi. Rapora göre Grup; net satışlarda 250’inci, istihdamda ise 81’inci sırada yer alıyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde 26 milyon Liradan fazla Ar-Ge yatırımı gerçekleştiren Grup, GES yatırım hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Doğanlar Mobilya Grubu, Biga ve Düzce adreslerinde bulunan üretim tesislerinde kurulumlarına başlanan GES yatırımları ile temiz enerji üretimine katkıda bulunmayı, doğayı korumayı, enerji verimliliğini artırmayı ve üretim tesislerindeki elektrik giderlerinde tasarruf sağlamayı amaçlıyor.
Şirketlerinin giderek büyümesi ve başarılar elde etmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Doğanlar Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Mobilya sektöründe 6 markamız var. Senegal’de de bir mobilya fabrikası kurduk. Onunda getirmiş olduğu bir büyüme var. İSO 500 raporunda 58’inci sıraya çıktık ama bizi en çok motive eden sağlamış olduğumuz istihdam. Bu alanda da 81’inci sıradayız” şeklinde konuştu. İnşaat sektöründeki yaptıkları yatırımlardan da bahseden Davut Doğan, “Doğanlar Holding olarak üç tane ana işimiz var. Şimdi inşaat ile ilgili büyüme planlarımız var. Senegal’de zaten yaptığımız inşaatlar var. Yurt içinde de Kentsel Dönüşüm Projeleri üzerine çalışıyoruz. İstanbul, Yenibosna’da 10 yıldır toplamış olduğumuz eski yapıların yıkımlarını gerçekleştirdik ve Kentsel Dönüşüm kapsamında eylül-ekim gibi temel atmayı planlıyoruz” dedi.
2024 yılının zor şartlar altında geçmesine rağmen yılın ilk çeyreğinde güçlü sonuçlar elde ettiklerini dile getiren Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş, “Hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirdiğimiz satış artışları, şirketimizin sağlam temelleri ve büyüme potansiyelinin bir göstergesidir. Bugün, geçen senenin aynı dönemine kıyasla, hasılat rakamlarında yüzde 12’lik bir artışla, kârlılık hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yeni satış noktalarımızla pazar payımızı genişletmeye ve GES yatırımlarımızla sürdürülebilirlik hedeflerimize katkıda bulunmaya devam edeceğiz. 2024 yılı için koyduğumuz hedeflere ulaşmaya ve tüm paydaşlarımıza değer katmaya kararlıyız. Ar-Ge yatırımlarımıza da devam ederek sektörde öncü rolümüzü pekiştirmeyi hedefliyoruz. Yapımı geçen sene tamamlanan, Biga ve Düzce tesislerimizde yer alan 2 bin 500 metre karelik Ar-Ge ve inovasyon alanımızda yeni projeler üretmeye ve uygulamaya devam ediyoruz” dedi.
İnsanların yatak seçerken çok seçici olduğuna vurgu yapan Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, “Eskiden yatak almak çok kolaydı. Şimdi insanlar, kilosuna, enine, boyuna yani tüm fiziksel özelliklerine göre seçici davranarak yatak alıyorlar. Bizim Lova yatak şu anda kendini çok ciddi şekilde geliştiriyor. Yani insanlar artık kendilerine çok değer vermeye başladı. Aslında bu sadece yatak için değil diğer mobilya eşyaları için de geçerli. Koltukta otururken rahat hissedeceksiniz, daha huzurlu bir yatakta daha rahat bir yastıkla uzanacaksınız. Pandemiden sonra insanlar kendi konfor alanlarını çok daha geliştirdiler” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin mobilya sektöründe göstermiş olduğu gelişimin altını çizen İsmail Doğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bugün Avrupa’da mobilya dediğimiz zaman İtalyanlar dikkate alınır fakat bizim Türk mobilya sektörü tasarım olarak çok gelişti. Mobilya sektörü bütün dünyada ihracat olarak her yıl düzenli bir şekilde yüzde 15-20 büyüyor. Bu da bizi çok sevindiriyor. Bizim şu anda toplam 780 mağazamız var. Yıl sonu itibarıyla 830’a yükseltmeyi planlıyoruz. Bunların 130 tanesi, dünya genelindeki mağazalarımız.
Afrika’ya da açıldık. Afrika’daki markamızın adı BigA. Afrika’nın tam ortasında olan bir bölgede kurduk fabrika[1]yı. Bizim fabrikayı kurduğumuz yerin civarı 500 binlik bir nüfusu kapsıyor. Bu da çok ciddi bir potansiyel anlamına geliyor. Para birimlerinin bir olduğu, aynı Avrupa Birliği’ndeki gibi gümrük birliğinin olduğu bir yer. Afrika bizim için 30 yıl öncesine dayanan bir pazar. Ben bütün meslektaş arkadaşlarımı da Afrika’ya davet ediyorum. Şu anda bizim kurduğumuz fabrika Afrika’nın en büyük fabrikası.
BigA tarafına gelince; açılımı Big Afrika yani büyük Afrika. 20’ye yakın mağazamız oldu Afrika’da. Yine bütün ülkelerde de franchising çalışmalarımız çok yaygın bir şekilde devam ediyor. Orada büyüme trendi içerisindeyiz. Üretim yaptığınız sürece orada rekabet gücünüz artmış oluyor. Bu yüzden de hem oranın sevilen hem de sahiplenilen markası olduk. Afrika şu anda çok ciddi bir pazar. Çünkü nüfusun yüzde 70’i hala yerde yatıyor. Biz buradaki insanları, yataklara, çekyatlara, koltuklara kavuşturacağız. Bu yüzden çok ciddi potansiyeli olan bir yer. Ayrıca orada markalaşmak Türkiye’ye göre daha kolay.”
GÜNDEM KORİDORU
22 Aralık 2024