DOLAR 34,2526 0.36%
GBP 44,6530 0.47%
EURO 37,2038 0.36%
ALTIN 2.990,511,24
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23518662.23611%
ETH 907901.40606%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

Citroen gözünü Orta Doğu ve Afrika’ya dikti

Citroen gözünü Orta Doğu ve Afrika’ya dikti

26/07/2024 16:40

Citroen, hafif ticari ürün gamında yenilikler yaparak uluslararası pazarlarda satış hacmini
artırmayı hedefliyor. Marka, en güçlü pazarı olan Avrupa’daki faaliyet alanından sonra
yönünü Orta Doğu ve Afrika pazarlarına çevirdi.

Citroen, ürün gamına dahil ettiği yeni logoyla üretime alınan hafif ticari araç sınıfındaki modellerinin lansmanını gerçekleştirdi. Söz konusu lansmanda marka; Berlingo Kombi, Beringo Van, Jumpy Panelvan ve Jumper’dan oluşan modelleri segmentlerine göre sınıflandırarak tanıttı. Geliştirilen hafif ticari araçların tanıtımında konuşma yapan Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, 2023 değerlendirmesi yaparak markanın yol haritasından söz etti. Her bir modelin orijinal niteliklerini koruduğunu belirten Alkım; modellerin konfor, sürüş yardımcıları ve güç aktarma sistemleri açısından iyileştirildiğini bildirdi. 

EN GÜÇLÜ KASIMIZ HAFİF TİCARİ ARAÇ GAMI

Citroen’in, hafif ticari araç modellerini eş zamanlı olarak yenileyerek pazardaki konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediğini ifade eden Selen Alkım, markanın en güçlü kasının hafif ticari araç gamı olduğunu belirtti. Selen Alkım Citroen’in hafif ticari araç pazarında önemli bir oyuncu olduğunun altını çizerken Berlingo, Jumpy ve Jumper modellerinin markanın toplam satışlarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğunu aktardı. Global anlamda Citroen markasının öncelikli hedefinin 2025 senesinde 1 milyon adetlik bir satış hacmine ulaşmak olduğunu vurgulayan Alkım, yeni logoyla beraber geliştirilecek ürünlerin her biri için yeni lansmanlar gerçekleştireceklerini aktardı. Alkım, markanın en büyük pazarının Avrupa olduğunu belirtirken, 2025 yılında Avrupa’da yüzde 5’lik bir pazar payını hedeflediklerini söyledi. Öte yandan markanın Avrupa haricindeki uluslararası pazarlarda da büyüme gayesi olduğunu bildiren Selen Alkım, gözlerin Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde 2025 yılı için hedeflenen 100 binlik satış hacmi olduğunu ifade etti.

Citroen’in 2023 yılında 700 bin adetlik satış hacmine ulaşarak hedeflenen 1 milyonluk satış hacmine yakın bir sonuç elde edildiğinden söz eden Alkım, “Avrupa pazarı toplam satışların yüzde 74’üne tekabül ediyor. Citroen, 2023 senesinde yüzde 3,5’luk bir pazar payı gerçekleştirmiş. Ama yeni lansmanlarla, özellikle elektrikli araçlarla girdiği atakla bu pazar payına kısa zamanda ulaşacağını planlıyoruz. 2024 senesinin ilk dört ayının hedeflenen rakamlara paralel şekilde seyrettiğini söylemek mümkün. Ama Türkiye özelinde bizim asıl dikkatimizi çeken nokta; diğer uluslararası pazarlardaki büyüme atağı. Markamız 2023 senesinde uluslararası pazarlardan yüzde 26 oranında bir pay almış. Burada en büyük payın Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu ve Afrika bölgesinden geldiğini söyleyebilirim” diye konuştu.

“CİTROEN PAZARDA ASLAN PAYINI YAKALADI”

Citroen’in Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yüzde 12’lik paya sahip olduğunu aktaran Alkım, “Geçen sene bu bölgenin toplam satış hacmi 88 bin adet olarak gerçekleşti ki; Türkiye 63 bin adetlik satışla zaten aslan payını yakalamış durumda. Bölge içerisinde bulunan diğer ülkelerin de atağa geçmesiyle beraber 2025 senesinde 100 bin adet satışa ulaşmak aslında çok gerçekçi bir hedef gibi gözüküyor” dedi. 2018 yılında Citroen’in global satış sıralamasında 14’üncü sırada yer alırken 2023 yılını 3’üncü sırada tamamladığını aktaran Selen Alkım konuşmasına şu şekilde devam etti: “2024 yılının ilk dört ayında da aslında bu sıralamayı koruduğumuzu büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum. 2023 otomotiv sektörü açısından gerçekten canlı, çok heyecanlı bir seneydi. Ama burada yılı iyi okumak gerekiyor. Birinci yarıyıl ve ikinci yarıyıl olarak değerlendirdiğimizde birinci yarıyıl aslında tüketimin biraz daha cesaretlendirildiği, faizlerin makul, biraz daha düşük seviyelerde olduğu, otomobil müşterisinin yatırım amaçlı hareket ettiği, tedarikin kısık ama talebin çok yoğun olduğu bir dönemdi. İkinci yarıyıla baktığımız zaman burada birinci yarıyıla nazaran ekonominin biraz daha daraldığını söylemek mümkün. Ama pazara yeni gelen birçok oyuncu sayesinde ve elektrikli araçların pazarda gitgide daha fazla söz sahibi olmasıyla beraber 1,2 milyonluk bir pazar hacmine ulaştık.”

TÜRKİYE’DE HALA DOYMAMIŞ BİR PAZAR VAR

Citroen’in 2024 yılı için pazar beklentisini de paylaşan Alkım, “Yılın ilk dört ayına baktığımızda 371 bin adetlik bir pazar var. Hala doymamış bir pazar söz konusu. 2024 yılında belki ekonomik bir daralma bekliyor olabiliriz. Ama markalar hiçbir şekilde atağını geri çekmiyor. Dolayısıyla 2024 yılına dair öngörümüz 1 milyon seviyesinde bir pazara ulaşılması. Bu 1 milyonluk pazar içerisinde bizim hedefimiz biraz daha büyüyerek 67 bin adetlik bir satışa ulaşmak ve 6,3’lük bir pazar payı elde etmek. Tabii ki sadece otomobilden değil, amacımız bugün lansmanını gerçekleştirdiğimiz ticari araçlarla da büyüme sağlamak. Ticari araçlardaki hedefimiz 20 bin adetlik bir satış hacmine ulaşmak ki burada aslında en büyük payı bugün sizinle birlikte görücüye çıkardığımız Berlingo araçlarımızla gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

YENİ LOGOYLA GELİŞTİRİLEN O MODELLER

Markanın hafif ticari araç pazarındaki iddialı oyuncusu yeni Berlingo Kombi, yeni tasarımı ve akıllı donanımlarıyla öne çıkıyor. Feel Bold, Shine ve Shine Bold olarak üç farklı donanımla pazara sunulan yeni Berlingo Kombi, 6 ileri manuel ve 8 ileri otomatik şanzıman seçeneklerine sahip. Feel ve Feel Bold donanım seçenekleriyle satışa sunulan Berlingo Van ise, otomatik vites opsiyonu da olan 100 ve 130 HP gücündeki 1.5 litrelik BlueHDi motorla yollara çıkıyor. Citroën Spacetourer ise güçlü dizel motoru ve otomatik şanzımanıyla artık tek paket olarak sunuluyor. Markanın orta boy ticari modellerinden Jumpy Panelvan, yeni ECO-LED farlarıyla artık daha şık görünüyor. Otomatik şanzıman opsiyonu ve iki farklı güç alternatifiyle sunulan yeni Jumpy Panelvan, Teknoloji Paketi ile binek araçları aratmayan donanımlara sahip oluyor. Citroën hafif ticari ürün grubunun en büyük oyuncusu olan yeni Jumper da 13 ve 15 metreküplük yükleme alanı, 3,5 ile 4,2 ton arasında değişen taşıma kapasitesiyle öne çıkıyor. 2.2 litrelik BlueHDi motoru iki farklı güç seçeneği ile satılan yeni Jumper’da EAT8 otomatik şanzıman seçeneği de sunuluyor.

 

En az 10 karakter gerekli