DOLAR 34,2469 0.37%
GBP 44,6963 0.63%
EURO 37,2302 0.45%
ALTIN 2.988,881,19
BIST 8.860,43-1,58%
BITCOIN 23281741.99601%
ETH 897201.19532%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

Dünyada oyunun kurallarını Türkiye mi yazacak?

Dünyada oyunun kurallarını Türkiye mi yazacak?

26/07/2024 16:27

İlk günden itibaren global bir vizyon ve yapılanma anlayışıyla yola çıkan Dijital Oyun ve Oyun Teknolojileri Girişimcilik Merkezi StartGate, İstanbul’da başlayan yolculuğunu yurt dışına da taşımayı hedefliyor. Bu hedeften hareketle stratejik bir iş birliğine imza atan StartGate, Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank’ın fon yönetimi alanındaki iştiraki Aktif Portföy ile PlayGate GSYF’nu hayata geçirdi. Türkiye’nin; genç nüfusu, oyuna merakı, eşsiz hikâyeler üretebilecek kültürler harmanı geçmişi ve hızla artan oyun geliştirici sayısı ile dünyanın oyun merkezi olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen StartGate CEO’su Mustafa Cihat Durmuş, “PlayGate Ventures, bu zengin kaynağı destekleyerek dünya çapında oyunlar geliştirmeye katkı sunacak” diyor.

Öncelikle StartGate’in hikayesinden bahsedelim… Ne zaman ve hangi fikirle kuruldu StartGate?

StartGate, Haziran 2023’te kapılarını açtı. “Avrupa ve Orta Doğu’nun En Büyük Dijital Oyun ve Oyun Teknolojileri Girişimcilik Merkezi” olarak yola çıkarken öncelikli hedeflerimiz Türkiye’yi dijital oyun endüstrisi denildiğinde akla gelen ilk ülke haline getirmek ve endüstrideki tüm paydaşları aynı çatı altında birleştirmekti. Biz de bu hedeflerimize uygun bir yapı kurguladık. StartGate ekosistemi, dijital oyun ve oyun teknolojileri endüstrisini farklı kollardan besleyen ve beslenen iştiraklere sahip. StartGate olarak, uzmanlığı çok önemsiyoruz, başarıya giden yolun alanında uzman isimlerle, doğru ve birbirini geliştirebilen bir ekiple çalışmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle ilk olarak, merkezimize kabul ettiğimiz girişimcilere en iyi imkânları sunabilecek ekipleri ve iştiraklerimizin sorumlu oldukları alanları belirleyerek, uzmanlık alanlarında çalışmaya başlamalarını sağladık. Bir yandan oyun geliştiricilere sunacağımız imkânlar için çalışırken; bir yandan StartGate’i endüstri için bir buluşma noktası haline getirme amacımız doğrultusunda da çalışmalar yaptık ve hem Türkiye’de hem de dünyada endüstrinin önde gelen isimlerinin katıldığı etkinlikler düzenledik.

Ne kadarlık bir yatırımla yola çıktınız? Yatırım konusunda gelecek hedefleriniz nelerdir?

200 milyon TL’lik yatırım ile yola çıkan StartGate, bu rakamı iştirakleri ile birlikte beş yıl içinde 500 milyon TL’ye yükseltmeyi hedefliyor. StartGate global bir yapıya ve vizyona sahip. Dolayısıyla hedeflerinizden biri de İstanbul’da başlayan yolculuğunuzu yurt dışına açmaktır sanırım.

Bu konudaki planlarınız nelerdir?

StartGate olarak, ilk günden itibaren global bir vizyon ve yapılanma ile çalışmaya başladık. Markalaşma yolculuğumuzda ülkemizi ekonomik anlamda desteklemek ve hedef kitlenin zihninde “ilk akla gelen” ülke ve marka olmak temel hedefimiz. Bunun yanında bu global yapılanma kapsamında hayata geçirmek istediğimiz bir diğer konu da oluşturduğumuz ekosistem ile oyun endüstrisindeki yatırım, yetenek, know-how transferinde köprü görevi görmek. Tüm bu hedef, plan ve projelerimizin altyapısını da global vizyon ve yapılanmamızla oluşturduk. Kısa ve orta vadede, toplamda 10 ülkede hizmet vermeyi planlıyoruz. Global arenaya açılımınızın bir uzantısı olabilecek

PlayGate Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu da hayata geçirdiniz. Bu fonun detaylarından söz eder misiniz?

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank’ın fon yönetimi alanındaki iştiraki Aktif Portföy ile hayata geçirdiğimiz PlayGate GSYF’nun Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu başarılı bir şekilde tamamlandı. Dijital oyun endüstrisindeki girişimcilere destek verecek olan Aktif Portföy’ün oyun dikeyinde ilk özel yatırım fonu PlayGate, 25 milyon TL fon büyüklüğü ile kuruldu. Oyun endüstrisinin büyümesi ve gelişmesi için PlayGate ile mobil, PC ve konsol oyunları, e-spor teknolojileri, NFT, bulut oyunları, eğitim ve simülasyon oyunları, Metaverse, VR/AR ve AI gibi alanlara yatırım yapılacak. Türkiye oyun ekosisteminin desteklenmesine büyük katkı sağlayacak olan fon, ayrıca yatırımcılarına hızlı geri dönüş ve yüksek getiri potansiyeli sunacak. Yerli ve yabancı şirketlerin ve bireysel yatırımcıların yatırım yapabileceği PlayGate Ventues’a özellikle yurt dışından yatırımcı ilgisi bekleniyor. Türkiye; genç nüfusu, oyuna merakı, eşsiz hikâyeler üretebilecek kültürler harmanı geçmişi ve oyun geliştirici potansiyeli ile dünyanın oyun merkezi olabilecek bir potansiyel barındırıyor.PlayGate, bu zengin kaynağı destekleyerek dünya çapında oyunlar geliştirmeye destek olacak.

Bu fona neden yatırım yapılmalı?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve pek çok endüstrinin daralmasına neden olan pandemiden güçlenerek çıkan ender endüstrilerden biri olan oyun, her geçen gün hem oyuncu sayısını hem de ekonomik hacmini büyütmeye devam ediyor. Yaratıcı, eğlenceli ve sonsuz yapısı sayesinde en fazla dikkat çeken endüstrilerden biri olan oyun endüstrisi büyük satın alma ve birleşmelerle dikkat çekmenin yanında teknoloji ve bilişim dünyasının önde gelen markalarının büyük miktardaki yatırımları ile de dikkat çekiyor. Sinema, reklam, güvenlik gibi alanlarla olan bağını otomotiv, sağlık, eğitim gibi alanlara da taşıyan oyun endüstrisi, son yıllarda yarattığı sosyal etki ile de farkını ortaya koyuyor. Özellikle iklim krizi, sürdürülebilirlik, sağlık, gıda arzı, refah toplumlar gibi BM’nin kalkınma amaçlarına hizmet eden çok sayıda oyun ve bu oyunlara hizmet eden stüdyo oluşmaya başladı. Raporlar, son dönemde etki girişimciliğine olan yatırımların diğer girişim alanlarına oranla daha fazla talep gördüğünü ortaya koyuyor. Hatta pandemi ile beraber başlayan küresel ekonomik kriz ile diğer girişimlere yatırım azalırken, etki odaklı girişimlere yatırım artıyor. PlayGate ile hızla büyüyen oyun ve kendisi ile beraber diğer endüstrileri de büyüten oyun endüstrisi dikeyinde hizmet veriyoruz. Bu noktada yalnızca başarılı girişimcilere yatırım yapmakla kalmayacağız; aynı zamanda bu alanda yatırım yapmak isteyen ancak nasıl yapacağını bilmeyen yatırımcıları da destekleyeceğiz. Bunun yanı sıra PlayGate olarak, dünya istikrarlı bir şekilde büyüyen “sosyal etki” alanını odağımızda tutacağız. StartGate olarak uluslararası network’ümüz sayesinde yurt dışından yatırımcıları buraya taşıyarak, fonunun daha hızlı büyümesini sağlayacağız.

AKTİF PORTFÖY İLE DEV YATIRIM

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank’ın fon yönetimi alanındaki iştiraki Aktif Portföy ile hayata geçirdiğimiz PlayGate GSYF’nun Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurusu başarılı bir şekilde tamamlandı. Dijital oyun endüstrisindeki girişimcilere destek verecek olan Aktif Portföy’ün oyun dikeyinde ilk özel yatırım fonu PlayGate GSYF, 25 milyon TL fon büyüklüğü ile kuruldu. Yerli ve yabancı şirketlerin ve bireysel yatırımcıların yatırım yapabileceği PlayGate Ventures’a özellikle yurt dışından yatırımcı ilgisi bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli