PARÇALI BULUTLU
22 yıllık dış ticaret deneyimini girişimciliğe aktaran Tezcan Elçi Altunordu, inşaat sektöründen restoran işine kadar uzanan geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. İş insanı aynı zamanda Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nde aktif rol alarak genç girişimcilere mentörlük yapıyor. Melek yatırımcı, mentör ve başarılı bir iş insanı olan Tezcan Elçi Altunordu, girişimcilik ekosistemine nasıl katkı sağladığını ve genç girişimcilere ne gibi tavsiyelerde bulunduğunu Türkiye’de İş Dünyası dergisine anlattı…
Çok dilli, çok yönlü bir kadın girişimci olan Tezcan Elçi Altunordu, hem uluslararası ticarette başarılı bir kariyer inşa etti hem de kendi işini kurarak girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağladı. Altunordu, “Patron yetiştirme” hedefiyle yola çıkan bir derneğin kurucu üyesi olmasının yanı sıra, kendi işinde elde ettiği başarıyı ve deneyimlerini dergimizin girişimci ruhlu okuyucularıyla paylaştı…
Öncelikle dergimizin değerli okuyucularına kendinizi anlatabilir misiniz?
7 Kasım 1966’da Adana’nın Karataş ilçesinde dünyaya geldim. 7 yaşında Almanya’ya aile birleşimi nedeniyle gittim ve eğitimimi orada tamamladım. 1984 yılında ailece Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra da İspanyol-Türk ortaklığı olan Özmaya şirketinde Genel Müdür asistanı olarak çalışmaya başladım ve bu sırada İngilizce-Fransızca Eğitim Fakültesi’ni Azerbaycan’da extern okudum. Hem çalışıp hem de üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra da aynı şirkette adım adım İhracat Koordinatörlüğüne kadar yükseldim. Dış Ticaret ve Müşteri Hizmetleri birimlerinde üst düzey yönetici olarak görev yaptım. Eşim doktor, bir erkek ve bir kız olmak üzere iki çocuğumuz var. Erken emekli olunca, çocuklarımın iyi dil eğitimi almalarını sağlamak için bir süre Amerika’da yaşadık. Yılların verdiği dış ticaret tecrübesi ve Türkçe dışında sekiz yabancı dilbilmiş olmanın avantajı ile Türkiye’de dış ticaret şirket ortağım olan ve İsveç’te yaşayan Ersoy Elçi ile birlikte bir şirket kurduk. İskandinav ve Avrupa ülkelerine inşaat, makine (duvar delme, yer kesme testereleri, yer silme makineleri, su tankları vs.) ve aksamlarını üretip ihraç ediyoruz. Ersoy Elçi ile birlikte 6 ay kadar önce, İsveç’in Göteborg şehrinde, PERA adında bir Restaurant’a da ortak olduk. Girişimcilik Ekosistem Derneği Kurucu Üyesiyim, mentör ve melek yatırımcıyım. Çukurova Yatırım Platformu Kurucu Üyesi olup birçok start-up’a yatırım desteği veriyorum.
Ersoy Elçi ile ortaklık kurmanızın size sağladığı avantajlar neler oldu? Şirketinizin İskandinav pazarındaki konumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kuzenim Ersoy Elçi, yıllarını inşaat sektöründeki makine ve ekipmanların içinde geçirerek bu alanda derin bir bilgi birikimi edindi. Benim de dış ticaret alanındaki deneyimim ve yabancı dil yetkinliğim birleşince, güçlerimizi bir araya getirerek ortak bir iş kurmaya karar verdik. Ben Türkiye’deki üretim ve ihracat takibinden sorumluyken, kuzenim ve ortağım Ersoy Elçi de İsveç’teki satış ve restaurant iş takibini yapıyor. Böyle bir iş dağılımımız var. Şirketimizin, İsveç gibi bir ülkeye inşaat, makine ve aksamlarını penetre etmesi, kaliteli ürünlerimizin olması nedeniyledir ve ülkemizde de çok iyi mühendislerimizin olmasının da göstergesidir.
İş yaşamınızda kadın olarak karşılaştığınız olumlu ve olumsuz anılarınız var mı? Sizi başarıya götüren yolları bize anlatır mısınız?
Bir kadın olarak, ataerkil toplumda yol almak, elbette ki diğer toplumlarda olduğundan çok daha fazla çaba ve fedakârlık gerektiriyor. Ama özgüvenli kadınların gücü karşısında kimse duramaz. Benim farklı kültürlerle büyümüş olmam, bu mücadelenin üzerinden öz iradem ve kararlılığım sayesinde üstesinden gelebildim. Avantajım ise, dış ticaret ile uğraşırken, farklı ülkelerde bir Türk kadınının başarılarını bizzat görmeleri, kendi dilleri ile akıcı konuşmam, bana birçok kapıyı kolayca açmayı sağladı. Her zaman Türk kadınını yurt dışında çok iyi temsil etmenin gururunu yaşadım.
Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?
Erken emekli olunca, çocuklarımın iyi dil eğitimi almaları sağlamak için bir süre Amerika’da yaşadık. Yılların verdiği dış ticaret tecrübesi ve Türkçe dışında sekiz yabancı dil bilmiş olmanın avantajı ile Türkiye’de dış ticaret şirket ortağım olan ve İsveç’te yaşayan Ersoy Elçi ile birlikte bir şirket kurduk. İskandinav ve Avrupa ülkelerine inşaat, makine (duvar delme, yer kesme testereleri, yer silme makineleri, su tankları vs.) ve aksamlarını üretip ihraç ediyoruz.
Son olarak Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nin kadın girişimcilere sağladığı destekler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED); girişimci, mentör, melek yatırımcı ve ilgili tüm kurum, kuruluşlarla iş birliği yaparak, Türkiye’de girişimciliği ve girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla 14 Mart 2016 tarihinde kuruldu. Katma değeri yüksek, yenilikçi iş fikri olan girişimcilerin, onlarla yol yürüyecek mentör ve melek yatırımcıların, girişimlere destek olacak meslek odalarının, kalkınma ajanslarının, üniversitelerin, finans kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve kamu kuruluşlarının oluşturacağı ekosistemin sağlıklı işletilmesini hedefleyen GED, Türkiye’nin bu alandaki ilk sivil toplum kuruluşu oldu. “Patron yetiştirme” hedefiyle Türkiye’nin marka zenginliğine katkıda bulunan GED, kamuoyunu girişimcilik ekosisteminin eşsiz imkanlarından yararlandırıyor. Girişimcilere, mentörlere ve melek yatırımcılara, eğitim imkânı ve iş birliği sunan GED’in faaliyetleri arasında fikir sunma, proje geliştirme ve lobicilik yapma yer alıyor. GED, girişimciliğin ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için kuluçka merkezlerinden teknokentlere fiziki altyapı oluşturma ve oluşturulacak yapılara destek vermeyi hedefliyor. GED, iş fikri olan meslek okulu ve üniversite öğrencisi girişimci adayları ve girişimcilerin; yatırımcılar, koçlar, akademisyenler, teknokentler, şirketler, inkübasyon merkezleri, melek yatırımcılar ve ağları, iş insanları sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, yerel yönetimler, kalkınma ajansları ve ilgili kamu kuruluşları ile etkileşim ve iş birliğine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
GÜNDEM KORİDORU
08 Nisan 2025