Söyleşi

3 soru 3 cevap

Türkiye’de mobilya denildiğinde akla gelen ilk nokta olan Kayseri, 2021 yılında gerçekleştirdiği 3.6 milyar Dolarlık ihracat ile sadece ülke sınırlarında değil global pazarda da iddiasını ortaya koyuyor. 2022 ihracatında 4.2 milyar Doları geçmeyi planladıklarını söyleyen Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy 2023 hedeflerinin ise 5 milyar Dolar olduğunu söylüyor. Gülsoy bu sayımızda 3 Soru 3 Cevap bölümümüzün konuğu olarak sorularımızı yanıtladı.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası20.02.2023
3 soru 3 cevap

Türkiye’de mobilya denildiğinde akla gelen ilk nokta olan Kayseri, 2021 yılında gerçekleştirdiği 3.6 milyar Dolarlık ihracat ile sadece ülke sınırlarında değil global pazarda da iddiasını ortaya koyuyor. 2022 ihracatında 4.2 milyar Doları geçmeyi planladıklarını söyleyen Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy 2023 hedeflerinin ise 5 milyar Dolar olduğunu söylüyor. Gülsoy bu sayımızda 3 Soru 3 Cevap bölümümüzün konuğu olarak sorularımızı yanıtladı.

1- Kayseri Ticaret Odası olarak gösterdiğiniz faaliyetlerden söz eder misiniz? Üyeleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde ekonomiye katkı sağlıyorlar?

Kayseri Ticaret Odası 41 meslek komitesi ile şehrimizde ticaretin nabzını tutarak, yaklaşık 25 bin üyeye hizmet veriyor. Üyelerimizin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun gelişmesini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kayseri, 6 bin yıllık ticari genlere sahip ve bu genlerin de etkisiyle müteşebbisliğin anavatanı diyebileceğimiz bir şehir. Kayseri’nin yetiştirdiği müteşebbisler bugün ülkemizin ve dünyanın dört bir tarafında üretim yapıyor. Kayserili firmalarımız üretim ve ihracat yapmaya, istihdam oluşturmaya devam ederek, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürüyor. Dolayısıyla şehrin ticaret ve sanayi şehri olarak anılması son derece doğal. Bugüne kadar Kayseri ticarette önemli bir kazanımlar elde etti. Bu kazanımla girilen sanayide önemli bir noktaya gelindi. Üç OSB’si bir Serbest Bölgesi bulunan şehrimizde 4’ncü OSB’nin faaliyete geçmesi için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca beş üniversitesi ile Kayseri modern bir şehir özelliğine sahip. Ticari manada zenginliğe sahip olan şehrimizin dünyanın gelişen ve değişen şartlarına da seri olarak ayak uydurup geri kalmaması gerekir. Üyelerimiz sektörler bazında da demir ve demir dışı metaller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, çelik, elektrik ve elektronik, madencilik ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları, çimento cam seramik ve toprak ürünleri, otomotiv endüstrisi, hazır giyim ve konfeksiyon ve eğitim gibi sektörlerde ağırlıklı olarak ekonomiye katkı sağlıyor. Bu vesileyle ifade etmek isterim ki Kayseri geride bıraktığımız 2021 yılında yaklaşık 186 ülkeye 3.6 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2022 ihracatımızda 4.2 milyar Doları geçmeyi planlarken 2023 yılında da 5 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Şehrimiz ayrıca cari fazla veren bir şehirdir. Bu rakam, Kayserili sanayicilerin alın terinin ürünüdür.

2- Kentinizdeki turizm, tarım ve lojistik sektörlerinin ülke ekonomisine katkısı anlamında neler söyleyeceksiniz?

Kayseri turizm yönünden de zengin bir kent. Şehrimizde tarih, kültür, inanç, kış, doğa, gastronomi gibi her tür turizm çeşitliliği bulunmaktadır. Dünya standartlarında olan Erciyes Kayak Merkezimiz 18 mekanik tesisi, 100 kilometrelik pisti ve kaliteli hizmet anlayışıyla kış sporları merkezi haline geldi. 2021-2022 sezonunda 20 binden fazla yabancı turisti ağırladığımız Erciyes’den yerli ve yabancı olmak üzere 2 milyonun üzerinde turist istifade etti. Ekonomiye katkısını düşündüğümüzde Kayseri genelinde yaklaşık 100 milyon Dolarlık bir ticaret hacmine denk gelecek bir kazanımın olduğunu söyleyebiliriz. Tarım konusunda da Odamızın da üyeleri arasında yer aldığı, Kayseri Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kocasinan Belediye Başkanlığı, Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Borsası’nın kurucu üye olduğu Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi projesi hazırlandı. Bu proje ile Kayseri’de modern teknolojik sera ve iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi, seracılığın belli bir alanda planlı ve organize olarak yapılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca 11 ay boyunca üretim yapılması ile öncelik kadınlar olmak üzere en az bin kişiye istihdam sağlanması ve tarımda ihtisaslaşmanın sağlanmasını hedefliyoruz.

3- Son yıllarda Kayseri ekonomisini lokomotif yapan sektör sizce hangisidir? Bu anlamda kentin potansiyeli hakkında neler söyleyeceksiniz?

Kayseri mobilya konusunda öncü ve büyük bir şehir. Mobilya pazarında yurt içi ve dışında belirli pazarlarda söz sahibi. Mobilya sanayi, sağladığı “katma değer” ile ülkemizde stratejik bir önem taşımaktadır. Emek düşük teknoloji ile yerel ve ulusal pazar düzeyinde faaliyet gösteren mobilya endüstrisi, hızlı bir dönüşüm geçirerek geçmiş yıllara oranla daha çok bilgi ve sermaye ağırlıklı bir sektör olma yolunda ilerlemektedir. Tüm dünyada önemini koruyan mobilya sektörü, sanayi katma değer açısından da ülkemizin önde gelen sektörlerinden olup ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden biri olarak ekonomiye katkısını artırarak devam etmektedir. Mobilya sektöründe gelişmiş ülkeler, tasarım ve markalaşma gibi katma değeri fazla olan alanlara odaklanıyorken; artan işçilik ve enerji maliyetleri ve hammadde kaynaklarının azalması birçok gelişmiş ülkenin de üretimden çekilmesine neden oluyor. Özellikle modern mobilyada otomasyona dayalı zincir mağazaların hâkimiyeti göze çarparken, ülkemizde de bayilik sistemi yaygınlaşarak benzer bir yapıya dönüşüyor. 2023 vizyonu doğrultusunda Türkiye ekonomisinde gözlemlenen dengeli büyümenin yansımaları, hiç şüphe yok ki mobilya sektörü açısından da geçerlilik arz ediyor. İhracat rakamlarına bakıldığında diğer sektörlere kıyasla katma değerin yüksek olduğu mobilya sektöründeki büyümenin, ülke ekonomisindeki büyümeye olumlu etkisinin daha fazla olduğu gözlemleniyor. Kayseri, mobilyada ünlü markalarla Türkiye'nin adını uluslararası arenaya taşıyan bir şehir. İstanbul Sanayi Odasının yaptığı "1000 büyük şirket" araştırmasında Kayseri'den 8 mobilya firması yer alıyor. Türkiye'deki en büyük mobilya sanayisi Kayseri'de 24 milyon metrekareye yakın bir alan üzerinde. Burada sırf mobilya üretilmiyor, yan sanayi de burada. Avrupa ve Orta Doğu'nun en büyük sünger üretim merkezi de Kayseri'de. Mobilya firmalarımızda binlerce kişi istihdam ediliyor.

Söyleşi
Yorum Yaz