Ana Sayfa Söyleşi 3 soru 3 cevap

3 soru 3 cevap

0

Gaziantep’in sahip olduğu girişimcilik, üretkenlik, ihracat kabiliyeti, gastronomi gibi öne çıkan özelliklerini göz önünde bulundurarak projeler geliştiren Gaziantep Ticaret Odası, kenti Türkiye’nin en büyük dört ekonomisinden biri yapmak vizyonu ile çalışmaya devam ediyor. Gaziantep ekonomisinin gücünün sektör, ürün ve pazar çeşitliliğinde olduğunu söyleyen Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, 3 soruda Gaziantep’i anlattı.

  1. Gaziantep Ticaret Odası olarak çalışmalarınızdan söz eder misiniz? Üyeleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde ekonomiye katkı sağlıyorlar?

Gaziantep Ticaret Odası, ülke ekonomisinin lokomotif kentlerinden Gaziantep’in ticari hayatının temsilcisidir. Ulusal GSYİH’nın yaklaşık yüzde 2’sini temsil eden Gaziantep, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden ve en dinamik yerel ekonomilerinden biridir. Biz Oda olarak, bu başarının ardındaki iş dünyasını temsil ediyoruz. Şu an her sektörden 32 binin üzerinde üyemiz bulunmakta. Bu üye firmaları çalışanları ve aileleri ile birlikte düşündüğünüzde aslında çalışmalarımız tüm kente dokunuyor. Dolayısıyla GTO’nun sesi ne kadar güçlü olursa, üyesinin çözüm ortağı, yol arkadaşı olursa kazanan Gaziantep olur, ülke olur.

Biz  bir  taraftan üyelerimizin sorun ve ihtiyaçları için etkin lobi gücümüzü kullanıyoruz, bir yandan da onları geleceğe hazırlayacak eğitim, bilgi ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Gaziantep’in sahip olduğu girişimcilik, üretkenlik, ihracat kabiliyeti, gastronomi gibi öne çıkan özelliklerinin ve de geliştirmesi gereken özelliklerini göz önünde bulundurarak projeler geliştiriyoruz.

İş insanlarına ya da iş dünyasına atılmak isteyenlere eğitim, danışmanlık, endüstriyel tasarım, dış ticaret, girişimcilik, kuluçka merkezi, mesleki yeterlilik, yeşil dönüşüm, ticari anlaşmazlıkların çözümü gibi ihtiyaç duydukları birçok alanda hizmet veriyoruz.

Tasarım, inovasyon, teknoloji alanlarında ihtiyaçları GETHAM yani Gaziantep Endüstriyel Tasarım Merkezimiz ile destekliyoruz. Gastronomi ve gıda sektörlerine nitelikli işletme ve işgücü kazandırmak için Gaziantep Gastronomi Akademisini (GAGA) kurduk. GETHAM ve GAGA’nın girişimciler için çok önemli bir hizmet sunuyoruz. Her iki kuruluşumuzda da Kuluçka Merkezimiz bulunuyor. Bu kuluçka merkezlerimiz de girişimciler için işlikler, atölyeler, ortak çalışma alanları mevcut.

Dış pazarlara açılmak isteyenler için Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz hizmette. Burası; en güvenilir ve nokta atışı dış ticaret yapmayı öğreten, danışmanlık yapan bir merkez özelliğine sahip.

Biliyoruz ki geleceğin ekonomi politikalarına çevreci kaygılar yön veriyor. Çevreci kaygıların şekillendirdiği üretim, ticaret ve iş yapış süreçleri bize başlı başına bir ekonomik dönüşüm yaşatıyor. Biz de bu dönüşümü üyelerimiz için daha kolay hale getirebilmek için “Yeşil Teknoloji Koordinasyon Merkezi” kuruyoruz.

Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep’i ülkenin en büyük dört ekonomisinden biri yapmak vizyonu ile çalışmaya, üretmeye, değer katmaya devam ediyor.

2. Kentinizdeki turizm, tarım ve lojistik sektörlerinin ülke ekonomisine katkısından söz eder misiniz?

2020 yılında 99 milyar 273 milyon 776 bin TL ile yüzde 12,3 büyüyen Gaziantep, Türkiye GSYH büyümesine en fazla katkı sağlayan 2’nci il oldu. 2021 yılını 17 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 2,7 milyar dolar dış ticaret fazlası ile kapattı. Ülkenin en fazla ihracat yapan 5’inci kentiyiz. Bu başarının en büyük tetikleyicisi de Gaziantep’in sahip olduğu sektörel çeşitliliğidir. Gastronomi ve kültürel turizm destinasyonunda büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte ihracat kenti olması ticaret turizmini hareketlendiriyor. Antepfıstığı ve zeytin gibi tarımsal ürün üretiminde güçlü olsak da şehrimiz daha çok tarımsal sanayide güçlü. Fıstık işleme, buğday unu üretimi, makarna üretimi gibi alanlarda Türkiye lideri. Örneğin Türkiye makarna üretim kapasitesinin yüzde 53’üne sahibiz.

3. Son yıllarda Gaziantep ekonomisini lokomotif yapan sektör sizce hangisidir? Bu sektördeki canlılığın nedenini neye bağlıyorsunuz? Bu anlamda kentin potansiyeli hakkında neler söylersiniz?

Bahsettiğim üzere Gaziantep ekonomisinin gücü sektör, ürün ve pazar çeşitliliğinde. Birçok ürünün Türkiye’deki üretim merkeziyiz. Örneğin; TOBB sanayi veri tabanına göre Türkiye’deki makarna üretim kapasitesinin yüzde 53’ü, elyaf ipliğin yüzde 79’u, ayakkabının yüzde 55’i, dokusuz kumaşın yüzde 47’si, filament ipliğin yüzde 56’sı Gaziantep’tedir. Ama makine halısındaki gücümüzü de ayrı tutmakta fayda var. Dünyadaki makine halısı ihracatının yüzde 60’ını Gaziantep gerçekleştiriyor. Türkiye’deki makine halısı üretim kapasitesinin yüzde 78’ine sahibiz. Bugün Gaziantep’teki tezgâhlarda, 321 milyon metrekare halı dokunuyor. Bu liderliği gelecekte de devam ettirebilecek potansiyelimiz var. Yeter ki katma değerli ürünlere yönelelim.

Önceki haberŞanlıurfa’nın dünyaya açılan lezzet kapısı: Cevahir Han
Sonraki haberGelecek nesiller için iyiliğe öncülük et

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.