Yazarlar

3 Soru 3 Cevap

Ticaret, medeniyetin en temel göstergesidir. Mezopotamya’nın bereketli toprakları üzerinde binlerce yıl önce kurulan kadim şehir Mardin, jeopolitik konumundan ötürü günümüzde ticaretin kilit noktalarından biri sayılıyor.

6dk okuma
Türkiye'de İş Dünyası08.05.2023
3 Soru 3 Cevap

Ticaret, medeniyetin en temel göstergesidir. Mezopotamya’nın bereketli toprakları üzerinde binlerce yıl önce kurulan kadim şehir Mardin, jeopolitik konumundan ötürü günümüzde ticaretin kilit noktalarından biri sayılıyor. Şehirde milattan önceki yıllara dayanan ticari faaliyetler, günümüzde Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülüyor. Projeleriyle kenti layık olduğu konuma ulaştırmayı amaçlayan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, il genelindeki ticaret ve sanayi ağının tüm inceliklerini dergimize anlatıyor.

Mardin’deki üretim akışından ve Mardin TSO’nun faaliyetlerinden bahseder misiniz? 6 Şubat depremi Mardin’de ticaret ve sanayi akışını nasıl etkiledi?

Mardin’deki üretim ve ticaret 13 bin yıllık geçmişe sahiptir. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası’nın temelleri 1923 yılında atılmış, kuruluşu 1926 yılında gerçekleşmiştir. Üç yıl sonra kuruluşumuzun 100’üncü yılını kutlayacağız. Yeni yönetim olarak ilimizin kadim geçmişi ve 100’üncü senenin bize getirdiği ekstra sorumluluklar var. Bu kapsamda ilk etapta gerçekleştireceğimiz projeler ve gelecek dört yıl için stratejik plan hazırlığı yaptık. Bu plan, üye ihtiyaçları doğrultusunda “planla-programla-uygula” hiyerarşisi ile oluşturuldu. Stratejik plana uygun olarak toplam 10 meslek komitesine sahip Mardin TSO’da, her komiteye uygun projeler geliştirmeye çalışmaktayız.

Mardin ilinin üretim ve ticaret geçmişi Mardin TSO’ya önemli misyonlar yüklemiştir. Bu kapsamda özellikle öne çıkan sektörlerde projeler geliştirmeye çalışmaktayız. Gıda, sanayi, tekstil, inşaat, lojistik ve turizm alanlarındaki çalışmalar söz konusu stratejik planda yer alacak şekilde geliştirilmiştir. Bu projeler arasında turizm sektörünün tek elden koordinasyonu, bir yönetim modelinin kurulması, Girişimci Destek Merkezi, üreticiler için Ticaret Bakanlığı UR-GE projeleri, Mardin Lojistik Üssü yer almaktadır. TSO’nun 100’üncü yılında şehrimizin kalkınması için üye ve ilgili kurumlarla beraber nitelikli projelerin geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz.

Merak edilen diğer konuya açıklık getirecek olursak Mardin, depremden yıkımla etkilenmedi ancak şehrin ekonomisi ve ticari bağlantıları söz konusu felaketten olumsuz etkilendi. Deprem şehirlerinin yıkıcı tesiri ilimize de yansıdı. Halihazırda 50 bin civarında depremzede Mardin’de ikamet etmektedir. Şehrimiz afette yıkım yaşamadığı için deprem bölgesine ilk ulaşan illerden biri olmuştur. Bu kapsamda üyelerimiz, 20 TIR malzeme yardımı ve 38 adet ağır iş makinesi desteği ile afet alanındaki çalışmalara katkıda bulunmak için, depremin ilk saatlerinden itibaren bölgeye intikal etmiştir. Bölgemizde hissedilen sarsıntıdan başta turizm olmak üzere birçok sektör olumsuz yönde etkilenmiştir. Sektörlerin olumsuz etkilerinin giderilmesi için stratejik planımıza risk ve kriz yönetim çalışmaları da eklenmiştir. Depremin etkilerinin azaltılması için meslek komiteleri ile toplantılarımızı gerçekleştiriyor ve raporlarımızı oluşturuyoruz.

Mardin’de üretilen ürünlerin yeni pazarlar bulmasına yönelik çalışmaları kapsayan UR-GE 2 projeleri hakkında bilgi aktarır mısınız?

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Hakkındaki Tebliğ kapsamında geliştirilen UR-GE projeleri, kümeleşme potansiyeli olan ve yurt dışında rekabet gücü olabilecek sınai sektörler için uygulanmaktadır. Mardin’de bu konumda olan gıda sanayi ve tekstil sektörü olmak üzere iki kategori bulunmaktadır.

Gıda sanayi kategorisinde yer alan bulgur, makarna ve un üreticileri için geçmiş senelerde UR-GE projeleri uygulanmıştır. Önceki dönemde Mardin kuruyemiş ve tekstil sektöründe önemli bir üreticiydi. Günümüzde tekrar bu sektörler başat sektörler olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Kuruyemiş ve tekstil üreticilerimize yönelik UR-GE projeleri geliştirilmiştir. Bu iki sektörün artık yurt dışında tanıtılması ve ihracat potansiyelinin arttırılması amacıyla 2023-2026 yılları arasında iki UR-GE çalışması uygulanacaktır.

Mardin’i lojistik merkezi haline getirme hayalinizi gerçekleştirmek için attığınız adımlar neler, bu konu ile ilgili şu an hangi aşamadasınız?

Mardin, Türkiye’deki en büyük TIR filolarından birine sahip olan illerin arasında yer alır. Bölgemizin en önemli sanayi üreticisi Gaziantep’in, Mersin-Habur ve İskenderun-Habur istikametinde en büyük taşıma işini Mardin firmaları gerçekleştirmektedir. Kadim kentimizin değeri Irak ve Suriye arasındaki bağlantıyı sağladığı için tartışılmazdır. Buna ek olarak Mardin, Türkiye’nin deprem konusunda en güvenli şehirlerinden biridir. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi lojistik ve tedarikin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Hem komşularla ticaretin geliştirilmesi hem de olası felaketlerde lojistik bağlantının kesintisiz ilerletilmesi için Mardin’de İpekyolu, Yeni OSB ve demir yolu bağlantısının kesiştiği noktada lojistik merkez ihtiyacı bulunmaktadır. Lojistik merkez ile ilgili çalışmamız Dicle Kalkınma Ajansı ve lojistik firmalarımızın desteği ile gerçekleştirilmektedir. Birçok sektörün kilit noktası olan lojistik faaliyetlerinin geliştirilmesi Mardin’in kalkınması için kritik öneme sahiptir.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik
Söyleşi
Yorum Yaz