HAFİF YAĞMUR
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla 6 yıl aradan sonra yeniden canlandırılan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu (HLED), 3 Nisan’da Brüksel’de gerçekleştirilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla düzenlenecek toplantı, iki taraf arasındaki stratejik işbirliğini derinleştirmeyi ve ekonomik bağları ivmelendirmeyi hedefliyor.
Türkiye ile AB arasında diyalog kanallarını geliştirmek amacıyla 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi’nde kurulan HLED mekanizması, 2016, 2017 ve 2019 yıllarında üç kez toplanmıştı. Aralık 2024’te AB Genel İşler Konseyi toplantısında diyaloğun yeniden başlatılması kararı alınmış ve bu karar AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde onaylanarak resmiyet kazanmıştı.
3 Nisan’da Brüksel’de düzenlenecek yeni dönemin ilk toplantısı, açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos’un yapacağı bir platform olacak. Şimşek, 2016’daki ilk toplantıya da eş başkanlık yaptığını hatırlatarak, bu platformun yeniden hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Şimşek, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu ve Türkiye’nin AB’ye ihracatının yaklaşık yüzde 42’sini gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’nin Birliğin en büyük 5’inci ticaret ortağı konumunda olduğunu vurgulayan Şimşek, toplantının ekonomik ilişkilerin canlanması adına çok değerli bir adım olduğunu ifade etti. Toplantının, küresel ticaretteki korumacı eğilimler ve yeşil dönüşüm gibi gelişmeler ışığında iki taraf arasındaki ticaret çerçevesini güncelleme fırsatını da sunacağı öngörülüyor.
Şimşek, küresel ticaretteki değişimlerin güncellenmiş bir ticaret çerçevesini zorunlu kıldığını ifade ederek, Gümrük Birliği’nin dijital ticaret, hizmetler ve yatırımları içerecek şekilde genişletilmesinin gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin AB ile savunmadan enerjiye, tarımdan imalat sanayisine kadar geniş bir alanda yetkinlik ve kabiliyet sunduğunu belirten Şimşek, daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazır olduklarını kaydetti.
Şimşek, Türkiye’nin nitelikli iş gücüyle AB’nin küresel rekabet gücüne katkı sunduğunu ve bu işbirliğinin her iki taraf için ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini belirtti. Toplantının, 6 yıl sonra yeniden başlaması, AB ile Türkiye arasındaki 205 milyar avroluk ticaret hacminin daha da artmasına yönelik umutları güçlendirdi. İş dünyası temsilcileri, bu diyaloğun uzun vadede stratejik ortaklıkları derinleştirebileceğini ve ekonomik entegrasyonu hızlandırabileceğini ifade etti.