Geleceğin yatırımı ve gelir kaynağı olan turizm sektöründe Denizli de atağa geçiyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 10-11 Eylül tarihleri arasında ‘Denizli Geleceğini Tasarlıyor’ ismiyle gerçekleştirilen konferansta Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Hierapolis, Laodikeia, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 21 ören yeri, 20’den fazla höyük ve 4 müzemiz var. Türkiye’de bu zenginliğe sahip neredeyse tek şehir konumundayız” dedi.
Denizli denildiğinde akıllara hep Pamukkale’nin geldiğini ancak şehrin birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kentleri, turizme kazandırılmış doğal mağaraları, şelaleleri ve kanyonları olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Şehrimiz sağlık turizmi için adından söz ettirecek şifalı termal su kaynaklarına sahip ve turizm sektöründe önde gelen destinasyonlardan biri. Denizli, binlerce yıl öncesine dayanan tarih, kültür ve tabiat varlıkları zenginlikleriyle kadim bir kenttir. Tam bir Ege kenti olan Denizli, zengin kültürel mirası, gastronomi zenginlikleri, termal kaynakları ve dört mevsim turizme uygun coğrafyası ile ülkemizin önemli turizm noktalarından biridir ve Egenin göz bebeğidir.”
Denizli’nin doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Yılda yaklaşık 2,5 milyon turisti ağırlıyoruz. Şehre havayolu ve karayolu ile gelen yerli ve yabancı turistler konforlu tesislerde konaklama imkanına sahip. Sorunsuz altyapı hizmetlerinin sunulması bu konforun sürdürülebilirliği açısından çok önemli. 2023 yılında şehrimizi 2 milyon 335 bin 815 turist ziyaret etti. 2023 yılının ilk sekiz ayında şehrimizi ziyaret eden turist sayısı 1 milyon 790 bin 458 kişiydi. 2024 yılının aynı döneminde ise 1 milyon 796 bin 21 turist geldi. Yerli turist-yabancı turist oranı değerlendirildiğinde, yabancı turist sayısı daha fazladır. Kenti en çok ziyaret eden ülkeler sırasıyla Güney Kore, Çin, İtalya, Malezya, Endonezya, Rusya, ABD, Brezilya, İspanya ve Japonya. Yabancı turist bakımından ana hedefimiz de Uzak Doğu ve Avrupa ülkeleri. Ancak turist sayısı ve turizm geliri bakımından gerçekleştirdiğimiz arama konferansı ile farklı hedeflerimiz de var. Öncelikli hedefimiz şehrimize gelen turisti Denizli’de 1 gece daha fazla konaklatmak. Şu anda gecelik konaklama oranı 0.7 ve bazı ziyaretçiler konaklamadan yoluna devam ediyor. İlk etapta sadece bu modelle dahi kişi başı en az 100 Euro daha fazla harcama yapmalarını sağlayabiliriz. Böylece şehrimiz fazladan 250 milyon Euro turizm geliri elde edebilir” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, Pamukkale ve diğer ören yerlerinin gelirinin sadece yüzde 4’üne sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Pamukkale bize ait değil ama burası için mücadele içine gireceğiz” dedi. Tur şirketleriyle Antalya’da organizasyon yapacaklarını dile getiren Başkan Çavuşoğlu, “Gelen yerli turistin yüzde 80’i bireysel geliyor. Denizli nefes alınacak ara istasyon konumunda adeta. İnsanların Denizli’de konaklayabileceği bir hikâye yazmak istiyoruz. Turist sayısında İstanbul, Antalya, Muğla’nın ardından 4. sıradayız. Ancak konaklamada doluluk oranı yüzde 45 seviyesinde. Ziyaretçiler otel konaklamasında uyumanın ötesine geçmiyor. Pamukkale, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde olursa hedefimize ulaşırız. 18 bin yatak kapasitesi var. Şehirde; sekiz tane 5 yıldızlı, sekiz tane 4 yıldızlı, dört tane 3 yıldızlı, altı tane de butik otel yer alıyor” şeklinde konuştu.
GÜNDEM KORİDORU
14 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.