Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), aralık ayı İhracat Pazar Monitörü sonuçlarını açıklayarak, global ekonomideki talep ve risklerin Türkiye ihracatına olan etkilerine ışık tuttu.
Aralık ayında, İhracat Talep Endeksi, aylık bazda yüzde 0,5’lik bir azalış göstererek 99,7’ye düştü. Bu, endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 0,9 oranında gerileyerek uzun dönem ortalamasının altına inmesi anlamına geliyor. Endeksin bu seviyeye inmesi, makroekonomik göstergelerdeki kısmi iyileşmelere rağmen, iş ve tüketici güveninin düşmesi ve enflasyon beklentilerindeki olumsuz gelişmelerden kaynaklanıyor. Bu düşüş, ihraç ürünlerine olan talebin, beklenenden daha düşük seyrettiğini ve pazarların daha temkinli hareket ettiğini gösteriyor.
Türkiye’nin ihracat yaptığı pazarlar için talep koşullarının zayıflaması, özellikle global ticaret ortamındaki dalgalanmalar ve belirsizliklerle ilişkilendirilebilir. İşsizlik ve sanayi üretimindeki olumlu gelişmeler, talep endeksinin daha fazla düşmesini engelleyen faktörler arasında yer alıyor. Ancak, bu olumlu gelişmelerin etkisi, tüketici ve iş güveninin zayıflamasıyla dengelenememiş gibi görünüyor. Bu durum, ihracatçıların, özellikle yeni pazarlara açılırken veya mevcut pazarları genişletirken daha dikkatli ve stratejik adımlar atmasını gerektiriyor.
Pazar Dayanıklılık Endeksi, aralık ayında aylık bazda yüzde 0,2 azalarak 99,3’e geriledi, ancak geçen yılın aynı dönemine göre bir değişiklik göstermedi. Bu endeks, ihracat pazarlarının risklere karşı ne kadar dirençli olduğunu ölçmekte ve uzun vadeli sosyal, ekonomik ve politik göstergeleri kullanarak analiz yapmaktadır. Küresel jeopolitik risklerin sınırlı ölçüde gerilemesine rağmen, talep endeksinin düşük seyretmesi, pazarların dayanıklılığını olumsuz etkilediği için endeks, uzun dönem ortalamasının altına inmiştir.
Endeksin düşüşü, özellikle belirsizliklerin ve risklerin arttığı bir dönemde, ihracat pazarlarının daha kırılgan hale geldiğini gösteriyor. Bu bağlamda, ihracatçıların, risk yönetimi stratejilerini gözden geçirmesi ve alternatif pazarlar ile risk yayma stratejilerini değerlendirmesi önem kazanıyor. Ayrıca, jeopolitik gerilimlerin azalması beklenenden daha yavaş gerçekleştiği için, ihracatçıların bu durumu dikkate alarak, uzun vadeli planlamalarını yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.
İhracat Talep Endeksi, ihracat yapılan pazarların talebini ölçmek için kullanılan bir endekstir. Makroekonomik göstergeler ve öncü verilerle, ürünlere olan talebin seyrini izler.
Bu endeks, ihracat pazarlarının risklere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir. Sosyal, ekonomik ve politik göstergelere dayanarak, pazarların direncini ölçer.
Aralık ayı sonuçları, ihracatçılar için talep koşullarının zayıfladığını ve pazarların risklere karşı daha az dayanıklı olduğunu gösteriyor. Bu, stratejik planlamaların ve risk yönetiminin yeniden değerlendirilmesi gerektiği anlamına geliyor.
GÜNDEM KORİDORU
19 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.