DOLAR 38,1581 0.08%
GBP 50,9078 0.38%
EURO 43,7593 0%
ALTIN 4.075,33-0,56
BIST 9.400,331,45%
BITCOIN 32165800.61936%
ETH 607591.05064%
İstanbul
16°

AÇIK

Odabaşı: Türkiye sağlık turizminde en büyük destinasyonlardan biri

Odabaşı: Türkiye sağlık turizminde en büyük destinasyonlardan biri

Türkiye, sağlık turizmi sektöründe dünya çapında önemli bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye Hastanesi Genel Müdürü Hayati Odabaşı, Türkiye’nin sağlık turizmindeki mevcut konumunu ve gelecek beklentilerini anlattı. Türkiye’nin sağlık hizmetleri konusunda olumlu ifadeler kullanan  Odabaşı, Türkiye’nin sağlık turizminde en büyük destinasyonlardan biri haline geldiğini söyledi.

11/04/2025 15:22

Türkiye’nin sağlık turizmindeki mevcut konumunu oldukça güçlü gördüğünü ifade eden Türkiye Hastanesi Genel Müdürü Hayati Odabaşı, “Türkiye, yaptığı yatırımlar ve stratejik hedefleri doğrultusunda sağlık turizminde dünyanın en büyük destinasyonlarından biri haline geldi. Türkiye, yüksek kaliteli sağlık hizmetleri, gelişmiş teknoloji, deneyimli sağlık profesyonelleri ve stratejik coğrafi konumu ile Avrupa başta olmak üzere birçok bölgeden hasta çekmeye devam ediyor. Ayrıca ülkenin zengin kültürel ve tarihi mirası da sağlık turizmine olan ilgiyi artırdı” dedi. Odabaşı, Türkiye’nin en büyük avantajlarının arasında uygun maliyetlerin, kaliteli sağlık hizmetlerinin ve deneyimli sağlık personelinin yanı sıra, Avrupa ve Amerika’ya kıyasla daha kısa bekleme sürelerinin de bulunduğunu söyledi. Ancak Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bazı zorluklara da dikkat çeken Odabaşı, “Denetim eksiklikleri, dil bariyerleri ve bazı olumsuz hasta deneyimlerinin sosyal medyada yayılması gibi faktörler, sağlık turizminde karşılaşılan başlıca dezavantajlar arasında yer alıyor” diye konuştu.

HASTA GÜVENLİĞİ ARTIRILMALI

Hindistan ve Tayland gibi güçlü rakiplerle rekabet edebilmek için Türkiye’nin bazı stratejik adımlar atması gerektiğine dikkat çeken Odabaşı, hasta deneyiminin iyileştirilmesi gerektiğini belirterek “Uluslararası standartlara uygun hizmet sunulmalı, hasta güvenliği artırılmalı ve hastaların memnuniyetini ön planda tutan süreçler geliştirilmeli. Diğer yandan dil bariyerinin kaldırılması da önemli bir konu. Bu sebeple İngilizce, Arapça, Fransızca ve Rusça gibi dillerde hizmet veren sağlık personeli sayısının artırılması gerekiyor” dedi. Ayrıca Türkiye’nin sağlık turizmi için özel vize avantajları sunması ve havaalanı-hastane transferlerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirten Odabaşı, devlet teşviklerinin artırılması ve uluslararası pazarlama faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesinin Türkiye’nin sağlık turizmi alanındaki küresel rekabet gücünü artıracağını söyledi.

ÜLKENİN BAŞARILARINI OBJEKTİF ŞEKİLDE DUYURMALIYIZ

Odabaşı, bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye’nin sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik yapılan karalama kampanyalarına da değinerek “Bazı olumsuz algılar, merdiven altı sağlık hizmetleri nedeniyle oluşabiliyor. Ancak çoğu zaman bu kampanyalar sağlık turizmini baltalamayı hedefleyen propaganda faaliyetleri. Türkiye’nin kalite standartlarının ve uluslararası akreditasyonlarının daha fazla tanıtılması önemli. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve başarılı hasta deneyimlerinin sosyal medya ve dijital platformlarda yaygınlaştırılması gerekiyor. Uluslararası medya ile iş birliği yaparak Türkiye’nin sağlık alanındaki başarılarını objektif bir şekilde duyurmalıyız” diyerek yurt dışında oluşan olumsuz algı ile mücadele etmenin yöntemlerini anlattı.

TÜRKİYE HASTANESİNİN AKREDİTASYON YOLCULUĞU: GELECEĞE

YATIRIM Türkiye Hastanesi’nin 2024 yılı performansını da değerlendiren Hayati Odabaşı, “Türkiye Hastanesi, 1894 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından inşa edilen ve 1991 yılında İhlas Holding tarafından restore edilen tarihi yapısında, sağlık turizmi alanında önemli bir merkez olarak hizmet veriyor. Yabancı hastalar için vazgeçilmez bir adres olan Türkiye Hastanesi, 2024 yılı itibarıyla kalite ve akreditasyon süreçlerinde önemli bir dönüm noktası yaşadı. 2024 yılı, kalite geliştirme ve hasta güvenliği odaklı çalışmalarımızın pekiştiği bir yıl oldu. Ayrıca hastanenin 2023 yılında aldığı ve uluslararası geçerliliği olan AACI (American Accreditation Commission International) kalite belgesini 2024’te tescilledik” dedi. Türkiye Hastanesi’nin Almanya, İngiltere, İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Azerbaycan, Katar, Libya ve Rusya gibi ülkelerden gelen hastaları da kabul ettiğini belirten Odabaşı, 2025 yılı için beklentilerini ise şu şekilde açıkladı: “Sağlık turizmi endüstrisi, sadece tıbbi uzmanlık değil, aynı zamanda empati, organizasyon yeteneği ve dil becerileri gibi birçok faktörü de gerektiriyor. Bu alanda Türkiye Hastanesi olarak uzun vadeli stratejilerimizi belirledik ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamayı hedefliyoruz.”


En az 10 karakter gerekli